12.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Κοινή δήλωση των ανεξάρτητων βουλευτών Οδ. Βουδούρη, Π. Μουτσινά και Θ. Παραστατίδη: Τριτοκοσμικές συνθήκες στη ναυτιλία και ακτοπλοϊκή υποβάθμιση των νησιών

Ημερομηνία:

Η ψήφιση του Νόμου για την ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου κατέληξε τελικά στη θεσμοθέτηση διατάξεων για την αποκλειστική εξυπηρέτηση των πλοιοκτητών. Έτσι, ενώ ο κ. Υπουργός δέχθηκε πλείστες όσες τροποποιήσεις για τη λειτουργία του Υπουργείου, δεν έκανε δεκτή καμιά αλλαγή σε άρθρα και διατάξεις οι οποίες επιφέρουν καίρια πλήγματα σε βάρος της ναυτικής εργασίας και δεν έλαβε υπόψη τις τεκμηριωμένες θέσεις της ΠΝΟ και του συνδικαλιστικού φορέα των Ελλήνων ναυτεργατών.

Η πεμπτουσία του νέου νόμου είναι οι ολέθριες συνέπειες για την απασχόληση των αξιωματικών και των ναυτεργατών ΕΝ, καθώς και η δημιουργία συνθηκών τριτοκοσμικής εργασίας στα ποντοπόρα πλοία. Επίσης, καθιστούν πλέον προβληματική την βιωσιμότητα των ταμείων Υγείας και Συντάξεων των ναυτικών μας.

Η καταχρηστική εξυπηρέτηση των πλοιοκτητών γίνεται στο άρθρο 11 παραγρ. 6, όπου απελευθερώνεται το όριο των 35 ετών στην ηλικία πλοίων Ε/Γ και Ε/Γ-Ο/Γ για την απομάκρυνσή τους, με απρόβλεπτες συνέπειες για την ασφαλή άσκηση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών μας. Η πολυθρύλητη νησιωτική πολιτική του Υπουργείου είναι δυστυχώς εκτός της φιλοσοφίας του νόμου.

Επιπλέον, ο σχεδιασμός των δικτύων λιμένων της χώρας, ερήμην των τοπικών κοινωνιών, έγινε με σκοπό την εύκολη ένταξη και πώλησή τους από το ΤΑΙΠΕΔ, η οποία μακράν απέχει από την λογική της αξιοποίησής τους με εθνικά και αναπτυξιακά κριτήρια. Υποβαθμίζονται έτσι μεγάλα λιμάνια της χώρας, όπως ο Βόλος, η Πάτρα κλπ.

Τέλος, η υποβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης των ανωτέρων πληρωμάτων των πλοίων έρχεται να επισφραγίσει το στοχευμένο στην εξυπηρέτηση των μεγάλων πλοιοκτητριών εταιρειών και χωρίς σαφή αναπτυξιακή προοπτική νόμο.

Με τον νόμο αυτό επιβεβαιώνεται δυστυχώς ότι η τρικομματική κυβέρνηση οδηγεί το πλοίο “Ελλάδα”, χωρίς πυξίδα και σχέδιο, προς στα βράχια της οικονομικής κατάρρευσης και της κοινωνικής διάλυσης.

Οδυσσέας Βουδούρης, Ανεξάρτητος Βουλευτής Β’ Αθήνας

Πάρις Μουτσινάς, Ανεξάρτητος Βουλευτής Μαγνησίας

Θεόδωρος Παραστατίδης, Ανεξάρτητος Βουλευτής Κιλκίς

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...