16.8 C
Chania
Monday, January 13, 2025

Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης δηλώνει ότι είναι κοντά στο εμβόλιο για τον κορωνοϊό – “Να αποφεύγεται η καλλιέργεια αστήρικτων προσδοκιών”, λέει το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ημερομηνία:

Κοντά στην ανάπτυξη του εμβολίου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, δηλώνει ότι βρίσκεται η κ. Αθανασάκη, Καθηγήτρια Ανοσολογίας στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου και η επιστημονική της ομάδα.

Η επιστολή έχει αποδέκτη τον Περιφερειάρχη Κρήτη Σταύρο Αρναουτάκη, από τον οποίο ζητείται η ανάληψη πρωτοβουλίας και χρηματοδότηση που θα επιτρέψει την επιτυχή ολοκλήρωση της επιστημονικής ανακάλυψης.

Η επιστολή έφτασε στον Περιφερειάρχη αργά το βράδυ της Κυριακής και όπως ο ίδιος δήλωσε το αίτημά της θα εξεταστεί από όλους τους αρμόδιους φορείς.

Να σημειωθεί ότι με την επιστολή της η κ. Αθανασάκη ζητά «χρηματοδότηση της τάξεως 80-100.000 ευρώ για την τελειοποίηση και εφαρμογή εξατομικευμένου εμβολίου ενάντια στον κορωνοϊό. Είμαστε πρωτοπόροι αλλά επειδή η τεχνολογία που προτείνουμε δεν περιλαμβάνει «φάρμακο», οι εταιρείες δεν δείχνουν το απαραίτητο ενδιαφέρον», προσθέτει.

Δείτε αναλυτικά την επιστολή:

Στην επιστολή της η κ.Αθανασάκη αναφέρει:

«Αξιότιμε κε Αρναουτάκη,

Πριν από 80 χρόνια οι πατεράδες μας στάθηκαν ενάντια στη Γερμανική κατοχή και βγήκαν νικητές. Και τώρα εμείς μπορούμε να σταθούμε ενάντια στην παγκόσμια κρίση του κορωναϊού και να βγούμε και εμείς νικητές.

Με την παρούσα επιστολή κάνω έκκληση στην Περιφέρεια Κρήτης για μια χρηματοδότηση της τάξεως των 80-100.000 ευρώ για την τελειοποίηση και εφαρμογή εξατομικευμένου εμβολίου ενάντια στον κορωναϊό. Είμαστε πρωτοπόροι, αλλά επειδή η τεχνολογία που προτείνουμε δεν περιλαμβάνει «φάρμακο», οι εταιρίες δεν δείχνουν το απαραίτητο ενδιαφέρον.

Η ειδικότητά μου είναι Ανοσολογία, τίτλος που απέκτησα από το Τμήμα Ανοσολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Alberta, στον Καναδά το 1988. Αναφέρομαι σε αυτά τα στοιχεία, διότι γνωρίζω πολύ καλά τι πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τον ιό. Έχω ήδη αποστείλει ένα σχετικό άρθρο σε έγκριτο διεθνές περιοδικό και περιμένω την απάντηση.

Είναι αλήθεια ότι δεν έχω βγει στα «κανάλια» να δίνω λύσεις και να εκφράζω τις απόψεις μου. Η αξιοπρέπειά μου, κληροδότημα από τον πατέρα μου Ηλία Αθανασάκη, δεν το επιτρέπει. Αλλά η αγωνιστικότητά μου, μέρος του κληροδοτήματος, συνεχίζεται από τον Ιανουάριο, όταν παρουσιάστηκαν τα πρώτα κρούσματα στην Κίνα και είπα ότι μπορούμε να βοηθήσουμε. Δυστυχώς κανείς δεν άκουσε, παρ’ όλες τις προσπάθειές μου μέχρι σήμερα.

Κάνω λοιπόν έκκληση στην αγωνιστική Κρήτη να πρωτοπορήσει και να δεχτεί να μπει στην εφαρμογή του εμφυτεύσιμου εμβολίου που αναπτύσσουμε την τελευταία δεκαετία, καθώς και να βοηθήσει στην έρευνα για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των νοσούντων από τον ιό.

Ας δείξει η Κρήτη ότι και πάλι μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, όχι μόνο αστυνομεύοντας την απαγόρευση της κυκλοφορίας, αλλά προσφέροντας πραγματικές λύσεις στην ανθρωπότητα».

Ποια είναι η καθηγήτρια Ειρήνη Αθανασάκη 

Η Ειρήνη Αθανασάκη έλαβε Δίπλωμα Master Βιοχημείας (Maitrise de Biochimie, 1982) από το Πανεπιστήμιο Pierre et Marie Curie (Paris VI) των Παρισίων και το Δίπλωμα Διδάκτορα Ανοσολογίας (Ph.D in Immunology, Τμήμα Ανοσολογίας, 1988) από το Πανεπιστήμιο της Alberta στο Edmonton του Καναδά. Η διδακτορική διατριβή αφορούσε τον ρόλο των Τ λεμφοκυττάρων και των προϊόντων αυτών στην ανάπτυξη του εμβρύου.

Σταδιοδρομία

Από το 1988 μέχρι το 1991 ήταν ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ηράκλειο Κρήτης. Το 1992 εκλέχτηκε Επίκουρος Καθηγήτρια στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, το 1997 εξελίχθηκε στην βαθμίδα της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας και το 2007 στην βαθμίδα της Καθηγήτριας στο ίδιο Τμήμα.

Επιστημονικά ενδιαφέροντα

Ρύθμιση του μηχανισμού αντιγονοπαρουσίασης -Εκκρινόμενα τάξης Ι και ΙΙ αντιγόνα ιστοσυμβατότητας – Μελέτη μηχανισμών ανοχής/καταστολής – Λευχαιμίες – Μηχανισμοί προστασίας του ημι-αλλογενετικού εμβρύου από το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας – Ανοσολογία σπέρματος – Μελέτη εμβρύων προ-εμφυτευτικού σταδίου με τεχνικές μη γραμμικής απεικόνισης -μεταμοσχεύσιμα εμβόλια.

Τι λέει το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Πανεπιστημίου Κρήτης θα εξετάσει τα συμπεράσματα της επιστημονικής μελέτης που έχει εκπονήσει η καθηγήτρια Ανοσολογίας του Τμήματος Βιολογίας του ιδρύματος Ειρήνη Αθανασάκη, για το εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό.

Αυτό επισημαίνεται μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, μετά την επιστολή του μέλους ΔΕΠ του ιδρύματος στον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, ζητώντας χρηματοδότηση για την τελειοποίηση των επιστημονικών δεδομένων στα οποία έχει καταλήξει η ερευνητική της ομάδα.

Ακόμη, στην ανακοίνωση της Πρυτανείας σημειώνεται ότι η πρόταση της κ. Αθανασάκη θα εξεταστεί και τα αρμόδια συλλογικά όργανα του Πανεπιστημίου ως προς την ωριμότητα και την υποσχόμενη αποτελεσματικότητά της. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται “σε περίπτωση κατά την οποία υπάρξει θετική εισήγηση θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες, όπως για κάθε ερευνητική πρόταση, διαδικασίες”.

Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της Πρυτανείας έχει ως εξής:

Ευρεία δημοσιότητα γνωρίζει τις τελευταίες ώρες η πρόταση χρηματοδότησης που υπέβαλε στον Περιφερειάρχη Κρήτης διακεκριμένο μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης για τη δημιουργία εμβολίου αντιμετώπισης του κορωνοϊού. 

Για το λόγο αυτό και για την αποφυγή της άκριτης διακίνησης στα ΜΜΕ της   πρότασης, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Σύμφωνα με τα διεθνώς παραδεδεγμένα, υπάρχει ένας συστηματικός τρόπος χαρακτηρισμού του επιπέδου ωριμότητας (Technology Readiness Level – TRL) οποιασδήποτε νέας τεχνολογίας, κατά τον κύκλο ανάπτυξης ενός προϊόντος, από τη βασική έρευνα στην παραγωγή. Η μετάβαση από το εργαστήριο στο τελικό προϊόν είναι μία διαδικασία επίπονη και χρονοβόρα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τη δημιουργία ενός εμβολίου για ένα νέο ιό. 

Σε εποχές μεγάλης αγωνίας και φόβου, τα όρια μεταξύ μιας ενδιαφέρουσας ερευνητικής υπόθεσης και ενός πανίσχυρου θεραπευτικού μέσου γίνονται δυσδιάκριτα για πολλούς ανθρώπους. Η επιστημονική κοινότητα οφείλει να παρέχει λύσεις, όπου αυτές είναι εφικτές, αλλά και να αποφεύγει την καλλιέργεια αστήρικτων προσδοκιών που θα μπορούσαν να βλάψουν αντί να ωφελήσουν.

Επίσης, η χρηματοδότηση της έρευνας βασίζεται στην κατάθεση προτάσεων και δεδομένων, ακολουθώντας συγκεκριμένες διαδικασίες αξιολόγησης. Οι έκτακτες καταστάσεις για τη δημόσια υγεία που δημιουργεί η πανδημία του COVID-19 έχουν αναδείξει μια σειρά από οδούς χρηματοδότησης για πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα που ασχολούνται με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. 

Η πρόταση της συναδέλφου θα εξεταστεί τις αμέσως επόμενες ημέρες από ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων και τα αρμόδια συλλογικά όργανα του Πανεπιστημίου Κρήτης ως προς την ωριμότητα και την υποσχόμενη αποτελεσματικότητά της. Σε περίπτωση κατά την οποία υπάρξει θετική εισήγηση θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες, όπως για κάθε ερευνητική πρόταση, διαδικασίες.

Με πληροφορίες από aftodioikisi.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την ύπαρξη «άνωθεν εντολών» επικαλέστηκε ο συνήγορος των αστυνομικών

Την ύπαρξη «άνωθεν εντολών» επικαλέστηκε ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Γιαννελάκης,...

Μινωικές Γραμμές: Τελετή Αγιασμού από τον Αρχιεπίσκοπη Κρήτης και Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας

Με την τιμητική παρουσία του Σεβασμιώτατου Αρχιεπισκόπου Κρήτης, κ.κ....

Αλ. Μαρκογιαννάκης: Κυβερνητική προτεραιότητα ο πρωτογενής τομέας της Κρήτης

Πολύ σημαντική και ξεκάθαρο δείγμα της προτεραιότητας που δίνει...