«Το ερώτημα είναι εάν τα ευρωπαϊκά κράτη θα ακολουθήσουν το πρότυπο εξάπλωσης του ιού της Ιταλίας ή θα καταφέρουμε να έχουμε αυτό που ονομάζεται αγγλικά “flattening of the epidemic curve” δηλαδή να πλατέψει κάπως έτσι η καμπύλη της επιδημίας. Αυτό είναι το ζητούμενο και εκεί κατευθύνονται οι προσπάθειες όλων των ευρωπαϊκών κρατών σήμερα, γνωρίζοντας ότι το πιο ουσιαστικό μέτρο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μειώσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων στον χρόνο, επομένως να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για κοινωνική απομόνωση, για αυστηρά προσωπικά μέτρα προστασίας, για αποφυγή συνάθροισης ατόμων, η οποία μπορεί να φτάσει μέχρι το σημείο των θεάτρων και των εστιατορίων ή ακόμα και των καταστημάτων, όπως είδαμε χθες στην Ιταλία» δήλωσε για την έξαρση του κορονοϊού στον Real FM ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Kαθηγητής Αιματολογίας-Ογκολογίας, Αθανάσιος Δημόπουλος.
Μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου τόνισε ότι «το στοίχημα εδώ είναι τα κρούσματα τα οποία θα προκύψουν να μην προκύψουν όλα μαζί. Να μην συσσωρευθούν κρούσματα όλα μαζί μέσα σε μια εβδομάδα σε βαθμό τέτοιο που δεν θα μπορέσει το σύστημα Υγείας να ανταπεξέλθει στην αντιμετώπισή τους».
«Ο πρώτος ασθενής που έφερε τον ιό από την Κίνα χαρακτηρίστηκε ως υπερμεταδότης, δηλαδή αφενός μεν μετέδιδε πολύ ο ίδιος, αφετέρου μετακινήθηκε πολύ και ενδεχομένως να έχει μεταφέρει τον ιό και σε πάνω από 20 άτομα. Εάν δε, λάβει υπόψιν κανείς ότι ένα άτομο μπορεί να μεταφέρει τον ιο σε 2,5 με 2,7 άτομα, αντιλαμβάνεστε αν ξαφνικά έχει πάει σε 20 και μετά σε 2-3 ο καθένας, πόσο μπορεί να ξεφύγει. Το δεύτερο είναι, όπως ανέφερε και ο κ. Μόσιαλος, ο οποίος έχει την γνώση λόγω της θέσης του, το σύστημα Υγείας στην Ιταλία έχει κάποιον διαχωρισμό μεταξύ των συστημάτων που αφορά στις Περιφέρειες όπως είναι η Λομβαρδία και το κεντρικό σύστημα Υγείας και εκεί υπήρξε ενδεχομένως μια υστέρηση στον συντονισμό. Πάντως, πρέπει να πούμε ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δεν βρισκόμαστε σε μια ανάλογη κατάσταση, σίγουρα δεν βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση όπως πριν από 10 ημέρες, έχουμε έναν αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων της κοινότητας, το οποίο επιβάλλει να έχουμε όσο γίνεται και πιο αυστηρά μέτρα» πρόσθεσε.
«Πρέπει να αποφεύγεται κάθε είδους συνάθροιση και δεν πρέπει να μεταφέρουμε τη συνάθροιση του σχολείου, σε απογευματινή συνάθροιση στην καφετέρια, στον παιδότοπο, στο φροντιστήριο είτε σε κάποιον κλειστό χώρο που θα αυξήσει την πιθανότητα μεταφοράς του ιού» σημείωσε. «Το πιο σημαντικό είναι να μην βάζουμε το δάχτυλό μας στο στόμα, στη μύτη, στα μάτια, στο αυτί. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που λένε ότι το να φοράει κάποιος μάσκα τον προστατεύει μόνο από αυτό. Ελαττώνει δηλαδή την πιθανότητα που έχουμε όταν βάζουμε μάσκα να πιάνουμε το πρόσωπό μας» συμπλήρωσε.
«Εμβόλια έχουν ήδη παρασκευαστεί από διάφορες εταιρείες και είναι στη φάση της αξιολόγησης και των κλινικών μελετών, οι οποίες δυστυχώς έχουν ανελαστικούς χρόνους, που δεν μπορεί να είναι λιγότερη από κάποιους μήνες. Από την άλλη μεριά υπάρχουν εντατικές έρευνες για την χορήγηση φαρμάκων, αντιιικών φαρμάκων, σε ασθενείς που έχουν σοβαρές επιπτώσεις από τον Covid-19 και πιστεύουμε ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα έχουμε και μια τέτοια προσέγγιση για τους ασθενείς που την χρειάζονται» ανέφερε ο κ. Δημόπουλος.