14.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Κρήτη: Τρομάζουν τα ποσοστά σεξουαλικής κακοποίησης σε παιδιά

Ημερομηνία:

Δραματικά τα ποσοστά σε κρούσματα σeξουαλικής παιδικής κακοποίησης στην Κρήτη, καθώς φαίνεται πως είχε το μεγαλύτερο ποσοστό σε όλη την Ευρώπη σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας του Παιδιού για την περίοδο 2010-2011. Αυτή η ιδιαίτερα δυσάρεστη είδηση για το νησί βασίζεται στο γεγονός ότι κατά τα τελευταία χρόνια γίνονται όλο και πιο γνωστές υποθέσεις ενηλίκων που κακοποίησαν σeξουαλικά παιδιά διαφόρων ηλικιών.

Στο prismanews.gr μίλησε ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Υγείας του παιδιού, κ. Γιώργος Νικολαΐδης. Ο κ. Νικολαΐδης παρατηρεί βάσει των ερευνών πως αυτό που διογκώνει ουσιαστικά το φαινόμενο στην Κρήτη και γενικά στην Ελλάδα, δεν είναι το στοιχείο της κλειστής κοινωνίας που απωθεί τα θύματα να μιλήσουν για την κακοποίηση, αλλά το χάσμα κυρίως των γονιών με τα παιδιά τους. Συγκριμένα είπε Σε όλη την Ελλάδα βρίσκουμε υψηλά ποσοστά κακοποίησης παιδιών και παρατηρούμε ότι το ποσοστό κακοποίησης αγοριών είναι ελάχιστα υψηλότερο σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Οι κλειστές κοινωνίες ναι μεν δεν ζητούν βοήθεια, αλλά το ουσιαστικό πρόβλημα που βρήκαμε είναι το χάσμα μεταξύ αυτού που βίωναν τα παιδιά και αυτού που γνώριζαν οι γονείς.

Ο κ. Νικολαίδης επεσήμανε ότι, επειδή το συγκεκριμένο φαινόμενο αποτελεί κατά ένα μέρος παράγωγο ψυχοπαθολογίας είναι αδύνατον να εξαλειφθεί, ωστόσο είναι αναγκαία η ευαισθητοποίηση τόσο σε επίπεδο, κοινωνίας όσο και σε οικογενειακό για την πρόληψη του. Ο κ. Νικολαϊδης είπε Η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν γίνεται με μονοδιάστατες δράσεις, ενημερώνοντας χωριστά γονείς, εκπαιδευτικούς, παιδιά και φορείς. Πρέπει να γίνονται ενημερώσεις με σκοπό την ευαισθητοποίση και την αλλαγή στάσης απ’όλους. Για παράδειγμα, τα παιδιά είναι πιο έτοιμα να ακούσουν και να ενημερωθούν και δεν γελάνε όταν τα ενημερώνουμε. Στην Ελλάδα αυτό που επηρεάζει το πρόβλημα είναι και τα κενά στην διερεύνηση των καταγγελιών, κάτι που λειτουργεί ανασταλτικά στο να μιλήσουν τα θύματα για την κακοποίηση. Έχουμε κενά στο σύστημα. Η πρόληψη πρέπει να έχει στόχο τον γενικό πληθυσμό. Ο κ. Νικολαϊδης ανέφερε επίσης πως τους τελευταίους δώδεκα μήνες υπάρχει ένα ποσοστό 4,5% παιδιών ηλικιών από 11-16,τα οποία κακοποιήθηκαν σeξουαλικά, όχι μόνο λεκτικά, αλλά και με σeξουαλική επαφή.

Σύμφωνα με την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτική του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, Καινοτόμων Δράσεων, Δημόσιας Υγείας και Ισότητας των Φύλων, κ. Δέσποινα Συγγελάκη οι ενημερώσεις με τις ημερίδες που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες σχετικά με την παιδική σεξουαλική κακοποίηση εντάσσονται στην Ευρωπαϊκή καμπάνια για την ενημέρωση και πρόληψη του φαινομένου, καθώς ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης.

Η Αντιδήμαρχος κ. Δέσποινα Συγγελάκη μίλησε στο prismanews.gr για τα θέματα της ημερίδας και για την ενημέρωση των γονέων σχετικά με την παιδική κακοποίηση. Η αντιδήμαρχος είπε Η θεματολογία της ημερίδας είναι προσαρμοσμένη για να ενημερώσει τους γονείς. Πέρσι κάναμε αντίστοιχη ενημέρωση απευθυνόμενοι στους εκπαιδευτικούς και στους φροντιστές. Φέτος αποσκοπούμε να ενημερώσουμε τους γονείς για να αναγνωρίζουν τα πιθανά συμπτώματα σεξουαλικής κακοποίησης είτε τα σωματικά είτε τα ψυχολογικά, ενώ συνέχισε τονίζοντας, Θέλουμε επίσης να ενημερώσουμε πως ο γονιός πρέπει να διαχειρίζεται την κατάσταση και να δείξουμε πως μεταβάλλεται η προσωπικότητα του ανήλικου σε περίπτωση που δεν γίνει αντιληπτή η κακοποίηση, δήλωσε η κ. Συγγελάκη

prismanews.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...