12.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Κρήτη: Χωρίς προβλήματα η ένταξη προσφυγόπουλων στα σχολεία

Ημερομηνία:

Το πρόγραμμα έχει ήδη κανονιστεί, όλοι οι δάσκαλοι βρίσκονται στις θέσεις τους εκτός από εκείνους που θα διδάξουν Εικαστικά, Μουσική και Θεατρική Αγωγή οι οποίοι πρόκειται να τοποθετηθούν αύριο. Συνεπώς η σχολική χρονιά μπήκε ήδη στην κανονική της ροή.

Ωστόσο, κανείς μέσα ή έξω από το σχολείο δεν αντιλαμβάνεται ότι ανάμεσα σε όλα τα άλλα παιδιά βρίσκονται και δύο προσφυγόπουλα.

Τα παιδιά θα ενταχθούν στα τμήματα της τετάρτης και της έκτης τάξης δημοτικού ενώ το σχολείο να φιλοξενεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά παιδιά προσφύγων. Κατά την περσινή σχολική χρονιά στο εν λόγω σχολείο φοίτησαν δύο ακόμα προσφυγόπουλα από τη Συρία και το Κουβέιτ, τα οποία εντάχθηκαν απόλυτα στο σχολικό περιβάλλον.

Γονείς, παιδιά, αλλά κυρίως οι δάσκαλοι και ο Διευθυντής του σχολείου κ. Ιωάννης Μιχελάκης, τήρησαν την ιστορία της Αλικαρνασσού τιμώντας τις παραδόσεις της φιλοξενίας, της κοινωνικοποίησης και της αποδοχής.

Το παιχνίδι ενώνει τα παιδιά

«Τα παιδιά επικοινωνούν με τη γλώσσα του σώματος ή το παιχνίδι», δηλώνει ο κ. Μιχελάκης στο neakriti.gr. Και συνεχίζει λέγοντας ότι «η ένταξη έγινε πολύ ομαλά. Μέσα από δράσεις που οργάνωσαν οι δάσκαλοι και το σχολείο – παιχνίδι, αθλητικά ή θεατρικά δρώμενα – εντάξαμε τα παιδιά αυτά στα τμήματα τους».

Ακόμα και δράσεις με μαγειρική διοργανώθηκε στο 1ο Δημοτικό της Αλικαρνασσού όπου μαμάδες έφεραν στο μυαλό των παιδιών αναμνήσεις μέσα από τα αγαπημένα τους φαγητά. Μικροί και μεγάλοι ενώθηκαν γύρω από τραπέζια με αχνιστά φαγητά της Κρήτης, της Συρίας και του Κουβέιτ.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα αποδοχής της διαφορετικότητας και της πολυπολιτισμικότητας που δημιουργήθηκε στο σχολείο τα δύο παιδιά από το εξωτερικό έγιναν αποδεκτά από τους συμμαθητές τους χωρίς να υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα. Εξάλλου η Κρήτη λόγω της γεωγραφικής της θέσης ήταν ανέκαθεν σταυροδρόμι πολιτισμού.

«Δεν δημιουργήθηκε κανένα θέμα ούτε από γονείς ούτε από παιδιά» αναφέρει ο Διευθυντής του Δημοτικού σχολείου. «Έχοντας την περσινή εμπειρία θα φιλοξενήσουμε και φέτος προσφυγόπουλα. Το σχολείο είναι ανοιχτό στην κοινωνία, χωρίς διακρίσεις», καταλήγει ο κ. Μιχελάκης.

Πώς έγινε η ένταξη στην τάξη

Στο διδακτικό δυναμικό του σχολείου υπάρχει δάσκαλος Γενικής Αγωγής από την περσινή χρονιά.

Το σχολείο διαθέτει λεξικά στη μητρική γλώσσα του κάθε παιδιού αλλά και σχετικό υποστηρικτικό υλικό σε βιβλία ανάλογο με εκείνο που χρησιμοποιούν στις τάξεις υποδοχής.

Τα προσφυγόπουλα εντάσσονται κανονικά στην τάξη σύμφωνα με την ηλικία τους, παρακολουθούν κάποιες ώρες το πρόγραμμα της τάξης υποδοχής ενώ συχνά οι δασκάλες μιλούν και στα αγγλικά.

Να σημειωθεί ότι τα παιδιά από τη Συρία και το Κουβέιτ βρίσκονταν στην Κρήτη μόνα, χωρίς τις οικογένειες τους. Φέτος, ωστόσο, οι γονείς κάλεσαν τα παιδιά στην Αγγλία και την Γερμανία κι έτσι η οικογένειες ενώθηκαν ξανά.

"google ad"

Ο Διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αλικαρνασσού χαρακτηρίζει «καταπληκτική εμπειρία» την περσινή χρονιά με τα προσφυγόπουλα – μαθητές και εύχεται «καλή σχολική χρονιά σε ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα.

Από την πλευρά μας πάλι, εμείς ευχόμαστε να βρίσκονται πάντα κοντά στα παιδιά μας δάσκαλοι που είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα άνθρωποι που νιώθουν τον πόνο του άλλου και με πράξεις προσπαθούν να τον ανακουφίσουν. Να διαπαιδαγωγούν πάντα τα παιδιά μας Δάσκαλοι που διδάσκουν μαθήματα ζωής έξω από τα βιβλία και τις τάξεις: τα μαθαίνουν τί σημαίνει αποδοχή, αλληλεγγύη, κατανόηση.

neakriti.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...