13.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Κραυγή απόγνωσης από τους εργαζόμενους στην Teleperformance: Εργασία χωρίς κανένα μέτρο πρόληψης και προστασίας – Τι απαντά η εταιρεία

Ημερομηνία:

Σε καταγγελίες για τις συνθήκες εργασίας στην Teleperformance εν μέσω της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού προχώρησαν μέσω ανακοίνωσής τους οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση τονίζοντας ότι οι εργοδότες τους αρνούνται την εργασία εξ αποστάσεως.

Το ακόμα χειρότερο και πλέον επικίνδυνο όμως είναι ότι δεν τηρούνται ούτε τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας, ενώ αποκαλύπτουν πως η εταιρεία σχεδιάζει να διαχωρίσει τους υγιείς από τους ασθενείς σε δύο διαφορετικά κτήρια, ώστε και οι δύο ομάδες να συνεχίζουν να δουλεύουν!

«Φοβόμαστε γιατί γνωρίζουμε ότι η εταιρεία εκθέτει τις ζωές μας σε κίνδυνο, αλλά ο φόβος να χάσουμε τη δουλειά μας και κατ’ επέκταση την άδεια παραμονής μας στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερος, οπότε συνεχίζουμε να δουλεύουμε».

«Φοβόμαστε επίσης ότι πολύ πιθανά διασπείρουμε τον ιό σε γνωστά και άγνωστά μας πρόσωπα, καθώς οι περισσότεροι/ες από εμάς, προκειμένου να βγούμε οικονομικά, χρησιμοποιούμε καθημερινά δημόσιες συγκοινωνίες για να φτάσουμε στη δουλειά. Είμαστε χιλιάδες, και φανταστείτε πόσες χιλιάδες και εκατοντάδες χιλιάδες μπορεί να μολυνθούν μόνο από εμάς» σημειώνουν οι εργαζόμενοι.

Η Teleperformance είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών τηλεφωνικής υποστήριξης στην Αθήνα, απασχολώντας πάνω από 8.500 υπαλλήλους, από τους οποίους σχεδόν το 70% είναι αλλοδαποί από 91 διαφορετικές εθνικότητες.

Έλλειψη στοιχειώδους υγιεινής

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι στα γεμάτα κόσμο γραφεία τους “ο καθένας και η καθεμία βρίσκεται σε απόσταση το πολύ 30-40 εκατοστών από τον άλλο / άλλη. Η εταιρεία δεν έχει φροντίσει να παρέχει ούτε γάντια ούτε μάσκες. Για την ακρίβεια η εταιρεία πιστεύει πως, αν διαθέσει ένα μπουκάλι αντισηπτικό σε κάθε όροφο, κάτι το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 100 εργαζόμενους/ες, και αγοράσει αντιβακτηριδιακό σαπούνι για τις τουαλέτες, έχει κάνει αυτό που χρειάζεται για την υγιεινή στους χώρους εργασίας.

Ο εξοπλισμός τον οποίο χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι/ες, και πολλές φορές μοιράζονται μεταξύ τους, δεν απολυμαίνεται.

Οι εργαζόμενοι/ες, για να μπουν στο κτήριο, υποβάλλονται σε έλεγχο θερμοκρασίας -ναι, τους βάζουν θερμόμετρο, ένας – ένας, μία – μία, από τον σεκιουριτά (!!!), χωρίς την παρουσία ιατρικού προσωπικού, αγνοώντας επιδεικτικά τις τελευταίες διεθνείς αναφορές που μιλούν για τον κρίσιμο ρόλο των ανθρώπων με ήπια συμπτώματα ή και καθόλου συμπτώματα στην εξάπλωση του ιού.

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία είναι γεμάτη από προσωπικό που ταξίδεψε πρόσφατα σε χώρες υψηλού κινδύνου. Σε μία περίπτωση, μάλιστα, ένας εργαζόμενος ο οποίος επέστρεψε από ταξίδι στο Ισραήλ βρέθηκε στο ίδιο αεροπλάνο με άτομα στα οποία αργότερα ανιχνεύθηκε ο ιός. Ο ίδιος ζήτησε να δουλέψει από το σπίτι για ένα διάστημα δύο εβδομάδων και η εταιρεία το αρνήθηκε».

Η ανακοίνωση της Teleperformance

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε η Teleperformance Greece, που διαθέτει από τα μεγαλύτερα call centers στην Αθήνα.

«Το ξέσπασμα του κορωνοϊού έχει αλλάξει την καθημερινότητά σε κάθε Έλληνα πολίτη. Αυτό όμως δεν πρόκειται να επηρεάσει την προσήλωση και τη δέσμευση μας για την προστασία της υγείας και την ασφάλεια των εργαζομένων μας, αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.

H Teleperformance Greece, μέσα από την προσπάθεια συνέχισης των εργασιών της στις καθημερινά μεταβαλλόμενες συνθήκες, συνεισφέρει μαζί με χιλιάδες άλλες επιχειρήσεις από διαφόρους κλάδους, στην εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας αυτές τις δύσκολες στιγμές. Παράλληλα, λειτουργεί και εφαρμόζει απαρέγκλιτα όλα τα προβλεπόμενα μέτρα σύμφωνα με τις πρόσφατες οδηγίες των αρμόδιων αρχών. Ειδικότερα, η εταιρεία σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, έχει θέσει σε πλήρη εφαρμογή σχέδιο δράσης για τη λήψη όλων των απαραίτητων προληπτικών μέτρων και την αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής σε όλους τους εργασιακούς χώρους.

"google ad"

Τα κύρια μέτρα που εφαρμόζονται είναι:

• Οι εργασίες καθαρισμού και απολύμανσης (νεφελοψεκασμοί) έχουν εντατικοποιηθεί σε όλες τις εγκαταστάσεις της εταιρείας.

• Καθημερινή χορήγηση του απαραίτητου εξοπλισμού (αντισηπτικό χεριών και επιφανειών κ.ά) στους εργαζομένους της εταιρείας για τη μείωση του κινδύνου διάδοσης της νόσου.

• Άμεση χρήση επιπλέον χώρων, ώστε να εξασφαλίσουμε την τήρηση αποστάσεων ασφαλείας ανάμεσα στους εργαζομένους.

• Όλοι οι εργαζόμενοι υποβάλλονται σε έλεγχο θερμοκρασίας κατά την προσέλευσή τους στις εγκαταστάσεις της εταιρείας.

• Προσφέρουμε τη δυνατότητα εργασίας από το σπίτι. Ήδη 1800 εργαζόμενοι της εταιρείας δουλεύουν από το σπίτι, με τον συγκεκριμένο αριθμό να αυξάνεται καθημερινά, τουλάχιστον κατά 100+ ημερησίως.

• Όλοι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή είναι γονείς, είτε εργάζονται από το σπίτι, είτε βρίσκονται σε άδεια ειδικού σκοπού.

• Όλοι οι εργαζόμενοι, που έρχονται από ταξίδι στο εξωτερικό, παραμένουν υποχρεωτικά στο σπίτι τους για περίοδο 14 ημερών.

• Οι εργαζόμενοι που ενδέχεται να παρουσιάσουν συμπτώματα όμοια με εκείνα του COVID-19 κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, θα απομακρύνονται αμέσως από τον χώρο, ώστε να αποφευχθεί η επαφή τους με συναδέλφους, ενώ παράλληλα θα ενημερώνεται ο ιατρός εργασίας, το νοσηλευτικό προσωπικό μας που υπάρχει στις εγκαταστάσεις μας, ο προϊστάμενός τους και τέλος θα ειδοποιείται άμεσα ο ΕΟΔΥ, ώστε να παράσχει τις απαραίτητες οδηγίες.

• Το συνεργαζόμενο ιατρικό προσωπικό σε όλες τις εγκαταστάσεις της εταιρείας έχει αυξηθεί και βρίσκεται σε επιφυλακή.

• Η επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ συνεχίζεται σε καθημερινή βάση, με στόχο την εκτίμηση της κατάστασης τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο.

• Όλες οι οδηγίες επικαιροποιούνται και εφαρμόζονται άμεσα βάσει των επιδημιολογικών κριτηρίων ορισμού κρούσματος, σε συνεργασία με την ομάδα ειδικών της εταιρείας.

• Οι στοχευμένες ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των εργαζομένων της εταιρείας προβάλλονται μέσα απ’ όλα τα διαθέσιμα κανάλια επικοινωνίας.

Απέναντι σε μία τέτοια πρωτοφανή κρίση, είναι καθήκον μας να λάβουμε τα καλύτερα δυνατά μέτρα με στόχο τη προστασία των ανθρώπων μας. Συνεχίζουμε να είμαστε σε καθημερινή επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές, λαμβάνοντας όλα τα επιπλέον μέτρα που απαιτούνται», καταλήγει η ανακοίνωση της εταιρείας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...