19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Μαζάουερ: “Η Χρυσή Αυγή έχει ιδεολογική συγγένεια με τον γερμανικό εθνικοσοσιαλισμό”

Ημερομηνία:

Στην άνοδο της ακροδεξιάς επικεντρώθηκε η ομιλία του ιστορικού Μαρκ Μαζάουερ, στο Κολέγιο Αθηνών, την Τρίτη.

Ο Μαζάουερ χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή  “ένα ακραιφνώς ελληνικό φαινόμενο”, εξηγώντας γιατί δεν βρίσκει εφαρμογή, παρά τις αναλογίες ή τις ομοιότητες, το “σύνδρομο της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης”.

Ο Μαζάουερ έκανε λόγο για “αντιφατική” φυσιογνωμία της Χρυσής Αυγής, σημειώνοντας πάντως ότι έχει “ιδεολογική συγγένεια με τον γερμανικό εθνικοσοσιαλισμό”, υπακούοντας στη “μυστική φωνή του αίματος”.

“Βάλτε στη θέση των μεταναστών τους Εβραίους και θα καταλάβετε την τρομακτική ομοιότητα”, είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα μεταβατικά χρόνια του Μεσοπολέμου, ο Μαζάουερ υπενθύμισε, ότι η άνοδος των άκρων τότε είχε να κάνει “με τη βαθιά κρίση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας”, προσθέτοντας: “Το να συγκρίνεις δεν σημαίνει απαραιτήτως να εξομοιώνεις”.

Ακόμη, όπως είπε, “η κρίση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας σήμερα στην Ελλάδα είναι στ’ αλήθεια σοβαρή.  Το θεμελιώδες πρόβλημα είναι η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και των εκπροσώπων του”.

“Εκλογικά ασήμαντη η άκρα Αριστερά”

Για την άκρα αριστερά είπε ότι “εκλογικά είναι ασήμαντη” και “δευτερεύουσα” απειλή για τη δημοκρατία.

Όταν ο καθηγητής Θάνος Βερέμης τον ρώτησε αργότερα, αν όντως πιστεύει “με το χέρι στην καρδιά”, ότι η Αριστερά σέβεται πραγματικά τους νόμους (κάνοντας κάποιες αναφορές στο πανεπιστημιακό άσυλο) ο Μαζάουερ απάντησε ότι “είναι μεγαλύτερο πρόβλημα η απονομιμοποίηση του πολιτικού συστήματος από την αναβολή κάποιων μαθημάτων” και ότι γενικότερα δεν πιστεύει στην εξομοίωση όλων των μορφών της “ανομίας”.

“Ακόμα και η τρομοκρατική οργάνωση 17Ν μπορεί να προκάλεσε μια αμηχανία αλλά ουδέποτε μπόρεσε να αμφισβητήσει τη δημοκρατία» στην Ελλάδα είπε σε ένα άλλο σημείο ο Μαζάουερ. “Το πρόβλημα είναι ότι ποτέ δεν υπήρξε μια ρήξη με μια ορισμένη ιδέα που έχει για την επανάσταση”, υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για του πεσόντες του Λαφονησίου

Ο  Δήμος Κισσάμου προσκαλεί στην εκδήλωση τιμής και  μνήμης...

Οι οικοδόμοι των Χανίων στηρίζουν τον Δημήτρη Ανθούση

Τον δημοτικό σύμβουλο Πλατανιά και επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης"  Δημήτρη...

Ευχαριστήριο οικογένειας Μαρινάκη για τη στήριξη στην περιπέτεια της κόρης τους

Ανακοίνωση οικογένειας Μαριανάκη Υπάρχουν στιγμές στη ζωή μας που νιώθεις...