17.8 C
Chania
Thursday, May 2, 2024

Μαθητικό ατομικό πρωτάθλημα σκάκι Δυτικής Κρήτης

Ημερομηνία:

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 28 & 29 Φεβρουαρίου διοργανώνεται το ατομικό μαθητικό πρωτάθλημα Δυτικής Κρήτης στο ξενοδοχείο Caldera Creta Paradise στο Γεράνι.

Δικαίωμα συμμετοχής σε αυτό έχουν όλοι οι μαθητές και μαθήτριες των Νηπιαγωγείων, των  Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων, Δημοσίων και ιδιωτικών των Νομών Χανίων και Ρεθύμνης.

Τους αγώνες διοργανώνει ο Α.Ο.Κύδων Χανίων και ο Όμιλος Αντισφαίρισης Χανίων, σε συνεργασία με την Ε.Σ.Σ.Κ, τον Δήμο Χανίων, τον Δήμο Πλατανιά, το ΝΠΔΔ του Δήμου Πλατανιά, την Περιφέρεια Κρήτης και την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Ως γνωστόν το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ενέταξε το σκάκι στα αθλήματα που καλλιεργούνται στο πλαίσιο του σχολικού αθλητισμού (αγώνες ΑΘΛΟΠΑΙΔΕΙΑΣ) στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας (επιστολή Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. αριθ.πρωτ. 132785/Α/Γ4, 19-9-2013).

Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνουν μέχρι την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015. Οι δηλώσεις συμμετοχής των μαθητών,-τριών μπορούν να είναι και μεμονωμένες αλλά για εξυπηρέτηση ευκολότερης καταγραφής των συμμετεχόντων μπορούν να δηλωθούν και από το Σχολείο τους με σχετικό email και στις δύο ηλεκτρονικές διευθύνσεις scholiko2015@gmail.com και gmylwnakis@yahoo.gr

Όλοι οι μαθητές θα πρέπει να κάνουν την τελική επιβεβαίωση της συμμετοχής τους την ημέρα των αγώνων με φυσική παρουσία στο χώρο των αγώνων το Σάββατο 28 Μαρτίου 2015 (13:00 – 14:00). Μαθητής που δεν κάνει τελική επιβεβαίωση δεν μπαίνει στην κλήρωση του 1ου γύρου.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ:  Οι αγωνιζόμενοι θα χωριστούν σε 11 ομίλους, ανά τάξη.
Αν σε μία κατηγορία είναι λιγότεροι από οχτώ τότε θα παίξουν με σύστημα πουλ. Αν είναι 9 έως 12 θα αγωνιστούν με ελβετικό σύστημα 5 γύρων, ενώ αν είναι 13 και άνω τότε θα αγωνιστούν με ελβετικό σύστημα 7 γύρων.
Η αρχική κατάταξη στους ομίλους θα γίνει με αλφαβητική σειρά για τα Νηπιαγωγεία, την Α’, την Β’ και την Γ’ Δημοτικού. Σε όλους τους άλλους ομίλους η αρχική κατάταξη θα γίνει σύμφωνα με τα εθνικά ΕΛΟ του Ιανουαρίου 2015.
Οι αγώνες θα γίνουν στις εξής 11 κατηγορίες:
1 Μαθητές-μαθήτριες Νηπιαγωγείων
2 Μαθητές-Μαθήτριες Α’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
3 Μαθητές-Μαθήτριες Β’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
4 Μαθητές-Μαθήτριες Γ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
5 Μαθητές-Μαθήτριες Δ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
6 Μαθητές-Μαθήτριες Ε’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
7 Μαθητές-Μαθήτριες ΣΤ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
8 Μαθητές-Μαθήτριες  Α’ Γυμνασίου
9 Μαθητές-Μαθήτριες Β’ Γυμνασίου
10 Μαθητές-Μαθήτριες Γ’ Γυμνασίου
11 Μαθητές-Μαθήτριες Λυκείου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ:
Σάββατο    28 Φεβρουαρίου Άφιξη μαθητών-τελική επιβεβαίωση συμμετοχών 13:00-14.00
Σάββατο    28 Φεβρουαρίου Τελετή Έναρξης 14:45
Σάββατο    28 Φεβρουαρίου 1ος – 4ος γύρος 15:00
Κυριακή    1 Μαρτίου 5ος – 7ος γύρος 10:00
Κυριακή    1 Μαρτίου Τελετή Λήξης-Απονομές επάθλων 14:00

ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ:  Οι αγώνες θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης για κάθε αθλητή, 15 λεπτά για την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο αθλητής, παίρνει ακόμη δέκα δευτερόλεπτα (10”) χρόνου σκέψης.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ: Σε περίπτωση ισοβαθμίας ισχύουν τα εξής:.
Για ελβετικό σύστημα
(α). Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισοβάθμων (εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους).
(β). Το κριτήριο Μπούχολτζ cut-1 (Βαθμοί αντιπάλων εξαιρουμένου του χαμηλότερου).
(γ). Το κριτήριο Μπούχολτζ (βαθμοί αντιπάλων).
(δ). Το κριτήριο Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).
Για κυκλικό σύστημα (round robin)
(α). Το σύστημα Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).
(β). Αριθμός νικών (προηγείται ο σκακιστής-τρια με τις περισσότερες νίκες).
(γ). Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισόβαθμων.

ΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ: Οι θέσεις πρόκρισης των μαθητών και μαθητριών για τους Παγκρήτιους Ατομικούς Σχολικούς Αγώνες, είναι από κάθε τάξη Δημοτικού και Γυμνασίου τα 9 (εννέα) πρώτα αγόρια και τα 3 (τρία) πρώτα κορίτσια της τελικής κατάταξης.
Αν δεν υπάρχουν σε αυτήν τρία κορίτσια αναπληρώνονται από αγόρια. Αν στην πρώτη 12άδα υπάρχουν 4 ή και 5 κορίτσια προκρίνονται όλα αλλά προκρίνονται και τα 9 πρώτα αγόρια.
Οι συμμετέχοντες στην  κατηγορία Λυκείων και Νηπίων αποκτούν αυτόματα δικαίωμα συμμετοχής στους Παγκρήτιους Ατομικούς Σχολικούς Αγώνες αλλά και εάν κάποιοι αυτών των κατηγοριών δεν μπορέσουν  να  αγωνιστούν  στα  Σχολικά  Ανατολικής Κρήτης μπορούν ελεύθερα να αγωνιστούν στα Παγκρήτια Σχολικά.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΚΡΙΜΕΝΩΝ: Για να αποφευχθούν ελλείψεις συμμετοχών στους Παγκρήτιους Σχολικούς οι προκριθέντες ανά τάξη και επιπλέον 2 αγόρια και 1 κορίτσι επιλαχόντες θα πρέπει να δηλώσουν σε σχετική κατάσταση, μετά τη λήξη των αγώνων την αρχική πρόθεση τους να συμμετέχουν  στους Παγκρήτιους Σχολικούς. Η κατάσταση αυτή θα προκύψει από την τελική βαθμολογική σειρά του Σχολικού Δυτικής Κρήτης. Οι επιλαχόντες θα δηλώνουν και δικό τους τηλέφωνο, σταθερό και κινητό, για να ειδοποιηθούν, σε περίπτωση που κάποιος μαθητής, -ήτρια από τους προκριμένους, δεν θα μπορέσει να αγωνιστεί.

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ:  Όλοι οι μαθητές που θα αγωνιστούν θα πάρουν αναμνηστικά διπλώματα. Κύπελλα θα πάρουν ο 1ος νικητής και η 1η νικήτρια  κάθε κατηγορίας. Μετάλλια θα δοθούν στους 2ους και 3ους νικητές κάθε κατηγορίας και 2ες και 3ες νικήτριες κάθε κατηγορίας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι διοργανωτές ενημερώνουν τους γονείς ότι δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για την επιτήρηση των αγωνιζομένων μαθητών και μαθητριών εκτός του χώρου αγώνων.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Χανιώτες τίμησαν στους δρόμους την Εργατική Πρωτομαγιά | Φωτός

Μαζικά με τα σωματεία τους (κυρίως αυτά που πρόσκεινται...

Πρωτομαγιά: Ο “Αγώνας της Κρήτης” συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις

Ο "Αγώνας της Κρήτης" συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις για την...

Συναγερμός για τραυματία με σφαίρα στην πλάτη – Δέχτηκε επίθεση με όπλα στον Δήμο Γόρτυνας

Συναγερμός στις Αρχές ύστερα από πληροφορίες για επεισόδιο με...

«Ξεσκονίζουν» Κρητικούς για παράνομες επιδοτήσεις με εικονικά μισθωτήρια στα Γιαννιτσά

Μεγάλη… πέραση σε Κρητικούς είχαν, ως φαίνεται, τα Γιαννιτσά...