13.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Με αφορμή την εγκύκλιο του Άρειου Πάγου: Με αυτόφωρα και αστυνομία δεν καταπολεμούνται οι λαϊκές αντιδράσεις

Ημερομηνία:

Για δεύτερη φορά σε λίγες ημέρες εκατοντάδες πολίτες των Χανίων βγήκαν στους δρόμους σε μηχανοκίνητη πορεία. Πολλοί απ’ αυτούς υποστηρίζουν θέσεις που δε στέκουν επιστημονικά και που έρχονται απέναντι από αυτά που ζητά η πολιτεία από τους πολίτες. Καλούν τους συμπολίτες τους να βγάλουν τις μάσκες ή λένε ότι “δεν υπάρχει πανδημία” και όλα είναι μία κοροϊδία που στόχο έχει την κατάργηση ελευθεριών και δημοκρατικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Κάποιοι έσπευσαν να ταυτίσουν αυτούς τους ανθρώπους με ακροδεξιά στοιχεία. Το είδαμε να συμβαίνει και σε άλλες διαδηλώσεις σε άλλες χώρες όπου οι διαδηλωτές ταυτίστηκαν με την ακροδεξιά.

Στο Βερολίνο, λόγου χάρη, ήταν ξεκάθαρη η συμμετοχή ακροδεξιών – φασιστικών στοιχείων, αν και η μεγάλη πλειοψηφία αυτών που συμμετείχαν ήταν απλοί πολίτες. Αυτό που ένωνε τους πολίτες στο Βερολίνο, όπως και στα Χανιά, είναι μία αμφισβήτηση του κυρίαρχου αφηγήματος περί της πανδημίας και συνεπακόλουθα των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπισή της, που έχουν πραγματικές επιπτώσεις στις ζωές των ανθρώπων.

Οι “Ελεύθεροι Σκεπτόμενοι Πολίτες” είναι απλοί άνθρωποι που βλέπουν τις τρομερές συνέπειες που έχουν στις ζωές τους τα μέτρα που λαμβάνονται και προσπαθούν να βρουν τρόπους για να αντιδράσουν. Προσπαθούν να αντιδράσουν υπό συνθήκες όπου ακόμα και το δικαίωμα στην αντίδραση τίθεται εν αμφιβόλω, εις το όνομα της διασφάλισης της δημόσιας υγείας. Πολλοί αντιδρούν γιατί δε μπορούν να κάνουν αλλιώς.

Μέσα στην αδυναμία τους να εξηγήσουν επαρκώς την κατάσταση προσφεύγουν σε θεωρίες συνωμοσίας που επιβεβαιώνουν αυτά που ήδη γνωρίζουν: “οι πολιτικοί είναι πουλημένα τομάρια”, “εξυπηρετούν συμφέροντα” για να καταλήξουν ότι “δεν υπάρχει πανδημία” και άρα τα μέτρα που επιβάλλονται έχουν ως στόχο την καταστροφή του λαού.

Η επιστροφή σε αυτά που είναι “κοινή γνώση”, δίνει και μία αίσθηση κανονικότητας που μειώνει τον φόβο για την πανδημία.

Αν τα πράγματα είναι όπως ήταν πάντα, τότε αρκεί να αντιδράσουμε για να φανερώσουμε την αλήθεια που ήδη γνωρίζαμε σε όλους αυτούς που εξαιτίας του φόβου δε μπορούν να τη δουν.

Οι θεωρίες συνωμοσίας που πολλοί πολίτες που αντιδρούν πιστεύουν, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στις αντιφατικές πολιτικές που εφαρμόζονται και στις ανακριβείς πληροφορίες που ακούγονται από τα πιο επίσημα χείλη.

Τα παραδείγματα μόνο από την Ελλάδα είναι αναρρίθμητα.

Η πολιτική ηγεσία της χώρας ενώ καλούσε τους πολίτες να μένουν σπίτι, την επόμενη διοργάνωνε φιέστες ενώ ο πρωθυπουργός χαιρετούσε το φορτηγό της Πρωτοψάλτη δίχως κανένα μέτρο προφύλαξης. Πρώτη η επίσημη πολιτεία αμφισβήτησε τη χρησιμότητα της μάσκας.

Τώρα, με εγκύκλιό της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου καλούνται οι αρχές να προχωρούν σε συλλήψεις με την διαδικασία του αυτόφωρου όσων αντιδρούν και προκρίνουν τη μη χρήση μάσκας. Όμως, με αστυνομία και εισαγγελείς δε λύνεται το πρόβλημα.

Βλέπετε, το κίνημα κατά της μάσκας και οι λαϊκές αντιδράσεις που πέρνουν διάφορες μορφές και αμφισβητούν ακόμη και αν υπάρχει πανδημία είναι απλά το σύμπτωμα, όχι η αιτία. Η αιτία των λαϊκών αντιδράσεων είναι η πρωτόγνωρη οικονομική και κοινωνική καταστροφή που προκαλούν σε μία μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας τα μέτρα περιορισμού εξάπλωσης της πανδημίας. Μέτρα τα οποία έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο σε κάποιες κοινωνικές ομάδες από άλλες για τα οποία όμως η κυβέρνηση δε λαμβάνει τις αναγκαίες αποφάσεις για τη μείωση των επιπτώσεων.

Τώρα, και με τη βούλα του Άρειου Πάγου, αρχίζουν να μπαίνουν στο στόχαστρο και όσοι αντιδρούν έστω και με αυτό τον λανθασμένο τρόπο.

Η κυβέρνηση καλά θα κάνει αντί να προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα με την αστυνομία να συνειδητοποιήσει την πρωτόγνωρη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και να ξεπεράσει επιτέλους τις ιδεολογικές παρωπίδες της. Να δράσει όπως προστάζουν οι καιροί.

"google ad"

Γιατί και όλη η αστυνομία της χώρας δε θα φτάνει να αντιμετωπίσει το ανθρώπινο ποτάμι που αναγκαστικά θα βγει στους δρόμους, αν κληθεί να επιλέξει μεταξύ της τήρησης των μετρών περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας και της ατομικής επιβίωσής του. Γιατί μεταξύ του οικονομικού θανάτου και της πιθανότητας να κολλήσεις μία αρρώστια, όσο βαριά κι αν είναι αυτή, αν αυτή είναι η επιλογή που δίνεται στους πολίτες, μπορεί να επιλέξουν και την αρρώστια.

Είτε τους κυνηγά η αστυνομία, είτε όχι…

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...