14.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Με την πλάτη στον τοίχο η κυβέρνηση μετά τις απειλές του ΔΝΤ για νέα μέτρα

Ημερομηνία:

Η έκθεση του ΔΝΤ μόνο ευχάριστη δεν ήταν για την κυβέρνηση και σε συνδυασμό με το εκρηκτικό κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία με τις απολύσεις ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προσπαθεί να προλάβει δυσάρεστες καταστάσεις και γι αυτό αναμένεται να μιλήσει σε υψηλούς τόνους στο Υπουργικό Συμβούλιο.Μπορεί στην επίσημη ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου να είναι η ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014 και τα νέα ονόματα στην ιεραρχία της Δικαιοσύνης, ωστόσο από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει σαφείς οδηγίες στους υπουργούς του για το πως θα πρέπει να προχωρήσει το κυβερνητικό έργο, ενώ θα τους τονίσει πως δεν πρέπει κανείς να χαλαρώσει τον Αύγουστο, αφού οι δανειστές θα επιστρέψουν τον Σεπτέμβριο για την επόμενη αξιολόγηση και θα ζητήσουν στοιχεία για την πορεία των μεταρρυθμίσεων και των συμφωνηθέντων.

Ο κ.Σαμαράς αναμένεται να φέρει τους υπουργούς προ των ευθυνών τους, αφού θα κριθούν και ο καθένας ξεχωριστά για το έργο του και όσοι μείνουν μετεξεταστέοι θα αποχωρήσουν. «Τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά και θέλουμε άμεσα αποτελέσματα» αναμένεται να πει ο πρωθυπουργό στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα επαναλάβει πως η χώρα δεν αντέχει νέα μέτρα με περικοπές μισθών και συντάξεων.

Φυσικά αναμένεται να αναφερθεί και στα κρούσματα ανταρσίας βουλευτών τόσο από το ΠΑΣΟΚ -Θεοδώρα Τζάκρη και Πάρις Κουκουλόπουλος-, αλλά και με γαλάζιους βουλευτές, οι οποίοι «γκρίνιαξαν» και επιτέθηκαν στον υπουργό Οικονομικών  Γιάννη Στουρνάρα για τις δηλώσεις του περί κόπωσης των βουλευτών.

Γκάζια Σαμαρά μετά τη «σφαλιάρα» από το ΔΝΤ

Στην έκθεση του το ΔΝΤ κρούει καμπανάκι μεταξύ άλλων και για το χαμηλό ρυθμό προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με κοινό παρανομαστή τη προειδοποίηση για λήψη σκληρών μέτρων, προκειμένου ο προϋπολογισμός του 2014 να κλείσει όπως πρέπει, ενώ αναφέρει μεταξύ άλλων πως οι αποκρατικοποιήσεις είναι εκτός χρονοδιαγραμμάτων και στόχων κάτι που μπορεί να οδηγήσει και στην αλλαγή της ηγεσίας του ΤΑΪΠΕΔ.

Γι αυτό και ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει να υλοποιηθούν άμεσα οι μνημονιακές δεσμεύσεις που έχει ψηφίσει προσφάτως η Βουλή αλλά και το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων. «Δεν χωρούν καθυστερήσεις. Πρέπει να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα».

Οι δανειστές αναφέρουν πως η επόμενη αξιολόγηση θα γίνει στις 29 Σεπτεμβρίου υπό την προϋπόθεση πως θα υπάρχουν μετρήσιμα και απτά αποτελέσματα, αλλιώς δεν θα μπορεί να ισχυροποιηθεί η διαπραγματευτική δυνατότητα της χώρας έναντι της Τρόικα.

Τι ζητούν οι δανειστές από την κυβέρνηση

Η επόμενη αξιολόγηση αναμένεται να γίνει στις 29 Σεπτεμβρίου εκτός εάν συνεχίσουν να παρατηρούνται καθυστερήσεις

Η ατζέντα (εκτός των ορόσημων):

  • αναθεώρηση του μακροοικονομικού πλαισίου, κυρίως ΑΕΠ, λαμβάνοντας υπόψιν τη πρόοδο των διαρθρωτικών αλλαγών
  • προϋπολογισμός 2014 και Μεσοπρόθεσμο 2014- 2017
  • μετάβαση και εφαρμογή του νέου Φόρου Ακινήτων
  • αξιολόγηση προόδου στις αποκρατικοποιήσεις και της πιθανής ανάγκης για αλλαγές στη διαδικασία αλλά και στη δομή
  • αξιολόγηση προόδου στη μεταρρύθμιση της φορολογικής Διοίκησης
  • διασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης προγράμματος τουλάχιστον έως το τέλος του 2014

Σε συναγερμό και το ΠΑΣΟΚ μετά τις ανταρσίες βουλευτών του

Σύσκεψη συγκαλεί και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος με τα «πράσινα» κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να επισημανθούν προβλήματα και δυσλειτουργίες στα υπουργεία αιχμής και να βρεθούν λύσεις για την αντιμετώπισή τους. Μάλιστα αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα των βουλευτών που απειλούν με αντάρτικο, όπως η Θεοδώρα Τζάκρη και ο Πάρις Κουκουλόπουλος.

Υπενθυμίζεται πως η διαφοροποίηση της Θεοδώρας Τζάκρη κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας της τροπολογίας για την ΕΥΔΑΠ προκάλεσε «πονοκέφαλο». Η βουλευτής δεν ψήφισε «υπέρ» όπως οι συνάδελφοί της, αλλά «παρούσα».

Η κυρία Τζάκρη, μάλιστα, στη συνέχεια, έριξε περισσότερο λάδι στη φωτιά, όταν κατά τη διάρκεια δήλωσής της με αφορμή τη διαφοροποίησή της «στόλισε» τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά λέγοντας ότι ξεπουλά τη χώρα.

"google ad"

Αλλά και ο Πάρις Κουκουλόπουλος εκτόξευσε πυρά κατά του Γιάννη Στουρνάρα αλλά και του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος που είχε καταψηφίσει και το άρθρο του πολυνομοσχεδίου για τη δημοτική αστυνομία, ρίχνει νέα τορπτίλη τονίζοντας πως από τη Βουλή δεν πρόκειται να περάσει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Ο κ. Κουκουλόπουλος μιλώντας στο Α’ Θερινό Τμήμα της Ολομέλειας της Βουλής, έδειξε τις μελλοντικές του προθέσεις εξαπολύοντας επίθεση κατά του Γενικού Γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου, ο οποίος είχε τονίσει πως αν κάποιος δεν ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο, θα οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές.

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...