16.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

O καλοσυνάτος κ. Μιχάλης Λεμπιδάκης: “Δεν αισθάνομαι μίσος. Όσοι κριθούν ένοχοι θα περάσουν κάποια χρόνια στη φυλακή. Λυπάμαι για αυτούς και τις οικογένειές τους”

Ημερομηνία:

“Δεν αισθάνομαι μίσος. Όσοι κριθούν ένοχοι θα περάσουν κάποια χρόνια στη φυλακή. Λυπάμαι απλά για αυτούς και τις οικογένειές τους. Όμως η δικαιοσύνη είναι η ασπίδα της κοινωνίας. Και είναι υποχρεωμένη χωρίς συναισθηματισμούς να κρίνει και να επιβάλλει τον νόμο”.

Αυτή τη λιτή δήλωση έκανε ο επιχειρηματίας Μιχάλης Λεμπιδάκης, εξερχόμενος του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου, όπου σήμερα, με την δική του κατάθεση, ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση της απαγωγής του.

Νωρίτερα, ο 54χρονος επιχειρηματίας, είχε προκαλέσει την έκπληξη της έδρας με την ψυχραιμία με την οποία μετέφερε στο ακροατήριο τα όσα βίωσε τις 186 ημέρες της ομηρίας του. Δεν ήταν λίγες μάλιστα οι φορές που η έδρα του Δικαστηρίου επεσήμανε προς το μάρτυρα ότι μάλλον δεν θέλει να βοηθήσει να αποδοθεί σωστά η δικαιοσύνη στην υπόθεση και για το λόγο αυτό εμφανίζεται τόσο ήπιος απέναντι στους απαγωγείς του.

Στη διάρκεια της κατάθεσής του, ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, προκάλεσε εντύπωση όταν μεταξύ άλλων, τόνισε ότι “αυτοί που ήρθα σε επαφή ήταν κακοποιοί αλλά όχι δολοφόνοι”. Χαρακτηριστικό ήταν το στιγμιότυπο με τον επιχειρηματία να χαιρετά δια χειραψίας πέντε εκ των κατηγορουμένων σε μία διακοπή της δίκης.

Μεταξύ άλλων ο επιχειρηματίας αναφέρθηκε στους δύο Ρεθυμνιώτες, τον 47χρονο αγρότη και τον 46χρονο ακτιβιστή, επισημαίνοντας ότι ο τελευταίος ήταν μαζί του στο πρώτο και το τελευταίο κρησφύγετο που χρησιμοποίησαν οι απαγωγείς στη διάρκεια της κράτησής του, ενώ ο αγρότης στα υπόλοιπα 4. Είπε ότι είχε αναπτύξει σχέση μαζί τους, συνομιλούσαν και μάλιστα έπαιζαν και ξερή!

Για τον ιδιοκτήτη της μάντρας όπου και έγινε η απελευθέρωσή του, ο Μιχάλης Λεμπιδάκης ανέφερε ότι δεν είδε το πρόσωπό του αλλά του είχε πει πως δεν είναι μέλος του κυκλώματος κι έμπλεξε στην υπόθεση επειδή τον εκβίαζαν, για λόγους που αν μαθευτούν “θα ντροπιαστεί”.
Στο σημείο αυτό ο μάρτυρας ευχήθηκε ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος να…αποκαλύψει στην απολογία του το λόγο για τον οποίο ενεπλάκη στην απαγωγή!

Τα χάπια που βοήθησαν και το μαντρί με τους ψύλλους

Συνεχίζοντας με την ίδια καλωσύνη, ο Μιχάλης Λεμπιδάκης αναφέρθηκε στα ηρεμιστικά χάπια που του έδωσαν οι απαγωγείς από τις πρώτες ημέρες της περιπέτειάς του, λέγοντας ότι τον βοήθησαν να παραμείνει “πνευματικά ισορροπημένος και διαυγής”
Όπως ανέφερε, άλλες φορές έπαιρνε μόνο μισό χάπι την ημέρα, κάποιες όμως πήρε και ενάμιση!

Με ανοιχτό το στόμα έμειναν δικαστές και ακροατήριο όταν ο επιχειρηματίας μίλησε για το μαντρί στο οποίο τον μετέφεραν άρον άρον, όταν οι απαγωγείς κατάλαβαν ότι η αστυνομία βρισκόταν πολύ κοντά τους!
Οι συνθήκες εκεί ήταν άθλιες, είπε ο κ. Λεμπιδάκης, σε σημείο να διαμαρτύρονται ακόμα και οι φύλακές του, αφού ο χώρος ήταν γεμάτος ψύλλους.

“Δηλαδή σας έφαγαν οι ψύλλοι;” ρώτησε η έδρα για να λάβει την απάντηση “Όχι δεν με έφαγαν, απλά με τσίμπησαν”!
Στις επισημάνσεις δικαστών και εισαγγελέως για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε όλα αυτά, ο κ. Λεμπιδάκης απάντησε ότι “ο άνθρωπος προσαρμόζεται, όπως στον πόλεμο”!

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του ιδιοκτήτης της μάντρας και του 8ου συλληφθέντος, του οποίου αποτύπωμα είχε βρεθεί σε μονωτική ταινία, Σάκης Κεχαγιόγλου και Χάρης Σφακιανάκης υπέβαλαν ερωτήσεις στο Μ.Λεμπιδάκη για τη στάση του ιδιοκτήτη της μάντρας και αν όντως του είχε προτείνει να παραστήσει τον ασθενή, για να τον προστατεύσει, καθώς υπήρχε η πληροφορία ότι θα τον μετέφεραν εκτός Κρήτης.

Ο Μ.Λεμπιδάκης επιβεβαίωσε, ότι λίγα 24ωρα πριν την απελευθέρωσή του, πράγματι του το είχε προτείνει και μάλιστα την επόμενη ημέρα, ως ύστατη προσπάθεια να πετύχει κάτι, άρχισε να παριστάνει τον άρρωστο. Επίσης επιβεβαίωσε ότι είχε δώσει στον ιδιοκτήτη της μάντρας, μια επιστολή για να την ταχυδρομήσει στους δικούς του, εμπιστευτικά. Δεν πρόλαβε όμως να την ταχυδρομήσει.

Ο έτερος κατηγορούμενος φέρεται να ήταν ο προτελευταίος φύλακας, ωστόσο ο Μιχάλης Λεμπιδάκης είπε πως δεν τον αναγνωρίζει και δεν του θυμίζει τίποτα.

Ο κατηγορούμενος σηκώθηκε πάνω και μίλησε, για να δει ο επιχειρηματίας το σωματότυπο και να ακούσει τη φωνή του, αφού οι απαγωγείς φορούσαν κουκούλες. Ωστόσο, δεν τον αναγνώρισε, ενώ για το σωματότυπο, είπε ότι ο προτελευταίος φύλακάς του ήταν νεότερος, πιο αδύνατος και πιο γυμνασμένος από τον κατηγορούμενο που έβλεπε μπροστά του.

"google ad"

Η εκδίκαση της υπόθεσης που απασχόλησε όχι μόνο την Κρήτη αλλά ολόκληρη την Ελλάδα ξεκίνησε σήμερα Πέμπτη, μετά την αναβολή που είχε ζητηθεί την περασμένη Δευτέρα από έναν από τους κατηγορουμένους που δεν είχε δικηγόρο.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για του πεσόντες του Λαφονησίου

Ο  Δήμος Κισσάμου προσκαλεί στην εκδήλωση τιμής και  μνήμης...

Οι οικοδόμοι των Χανίων στηρίζουν τον Δημήτρη Ανθούση

Τον δημοτικό σύμβουλο Πλατανιά και επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης"  Δημήτρη...

Ευχαριστήριο οικογένειας Μαριανάκη για τη στήριξη στην περιπέτεια της κόρης τους

Ανακοίνωση οικογένειας Μαριανάκη Υπάρχουν στιγμές στη ζωή μας που νιώθεις...