12.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Επιστρέφουμε σε μια κανονικότητα. Ισχυρά δικομματική. Σε μία Ελλάδα φτωχοποιημένη

Ημερομηνία:

Αν καταγράφηκε κάτι σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση είναι η επιστροφή σε μία δικομματική κανονικότητα σχεδόν παλαιού τύπου. Όμως πέραν αυτού, τίποτα το κανονικό δεν υπάρχει στη χώρα.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αρθροίζουν ποσοστό άνω του 70%, ποσοστά δηλαδή που παραπέμπουν στις περιόδους του δικομματισμού πριν την περίοδο των μνημονίων.

Για πρώτη φορά την περίοδο των μνημονίων, ο ελληνικός λαός ψήφισε τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη θέση κόμματα που ψήφισαν και εφάρμοσαν μνημόνια.

Ακόμη και στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015 όπου είχε προηγηθεί η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ, ο πολιτικός λόγος που εξέφραζε το κόμμα της Αριστεράς παρέμενε “αντιμνημονιακός”, αν και είχε γίνει αποδεκτό το “αναπόδραστο” της εφαρμογής των μέτρων που επέβαλλε.

Σε αυτές τις εκλογές όμως τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα. Και ο λαός εν γνώσει του ψήφισε και υποστήριξε δύο κόμματα που όχι μόνο εφάρμοσαν μνημόνια, αλλά που σκοπεύουν να συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο.

Αυτό αποτελεί μία θεμελιώδη αλλαγή σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Βεβαίως, στη Βουλή πλέον υπάρχει και το κόμμα ΜέΡΑ25 του Γ. Βαρουφάκη. Αλλά πλέον, οι δυνάμεις που τρέφονταν από ένα λόγο αντιμνημονιακό αποτελούν μία μικρή μειοψηφία δίχως να διαφαίνεται (τουλάχιστον αυτή τη στιγμή) ότι υπάρχει δυναμική ώστε αυτό που σήμερα είναι μειοψηφικό να ξαναμετατραπεί στο άμεσα μέλλον σε πλειοψηφικό.

Όλα αυτά σε μία χώρα η οποία τελεί ακόμη υπό τον ασφυκτικό έλεγχο των θεσμών, σε μία Ευρώπη διεσπασμένη, φοβισμένη, δίχως κάποιο ξεκάθαρο όραμα, με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα στα πλαίσια των μνημονίων που έχουν υπογραφεί να συνεχίζονται για πολλά ακόμη χρόνια.

Αλλά επιστρέφουμε σε μια κανονικότητα. Ισχυρά δικομματική. Σε μία Ελλάδα φτωχοποιημένη, υποθηκευμένη, με τους νέους να συνεχίζουν να φεύγουν μαζικά από τη χώρα. Μία νέα κανονικότητα όπου η φτώχια και το υποθηκευμένο μέλλον είναι πλέον μία αποδεκτή πραγματικότητα από τους Έλληνες πολίτες που δεν ενοχλεί. Είναι το νέο “φυσιολογικό”…

Συγκράτησε τα ποσοστά του στην Κρήτη ο ΣΥΡΙΖΑ, μεγάλη αύξηση των ποσοστών της ΝΔ

Στην Κρήτη, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να συγκρατήσει τα ποσοστά του. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015 είχε λάβει τα υψηλότερα ποσοστά του πανελλαδικά στο Ηράκλειο με 45,2% και στα Χανιά με 41,6%. Στις σημερινές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει πτώση, αλλά μικρή.

Μεγαλύτερη η πτώση στα Χανιά όπου το ποσοστό που λαμβάνει 37,35% ενώ στο Ηράκλειο 43,22%, δηλαδή με πτώση μικρότερη του 2%.

Η διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία μειώνεται εξαιτίας της μεγάλης ανόδου που καταγράφει η Νέα Δημοκρατία, όχι εξαιτίας της πτώσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Στα Χανιά τον Σεπτέμβρη του 2015 είχε λάβει μόλις 19,40% ενώ σε αυτή την εκλογική διαδικασία λαμβάνει ποσοστό 34,05%, με άνοδο δηλαδή πάνω από 15%!

"google ad"

Επιβραβεύτηκε από τους Χανιώτες η στάση του Παύλου Πολάκη

Σημαντικό στοιχείο της εκλογικής μάχης στα Χανιά είναι και η επιβράβευση της στάσης του Παύλου Πολάκη από τους ψηφοφόρους.

Σύμφωνα με τη μέχρι τώρα καταμέτρηση ο Παύλος Πολάκης προπορεύεται του Γιώργου Σταθάκη όταν στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ο Γιώργος Σταθάκης είχε βγει πρώτος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με 20.456 ψήφους έναντι 15.645 ψήφους που είχε λάβει ο Παύλος Πολάκης.

Το σημαντικό στοιχείο βεβαίως είναι ότι ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργος Σταθάκης, αν δεν αλλάξει κάτι τις επόμενες ώρες, δε θα είναι στην επόμενη βουλή αφού ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει μόνο ένα βουλευτή στα Χανιά!

Εντύπωση προκάλεσε και ο χαμηλός αριθμός ψήφος που έλαβε ο Αντώνης Μπαλωμενάκης αφού ήρθε 6ος και τελευταίος από τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά.

Στα Χανιά το υψηλότερο ποσοστό του ΜέΡΑ25 πανελλαδικά

Άξιο αναφοράς και το πολύ υψηλό ποσοστό που έλαβε το ΜέΡΑ25 στα Χανιά που φτάνει το 4,88% που είναι και το υψηλότερο πανελλαδικά αλλά και το χαμηλό του ΚΙΝΑΛ που ενώ κατέγραψε άνοδο πανελλαδικά αλλά και παγκρήτια στα Χανιά καταγράφει μείωση αφού σε σχέση με τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015 όπου είχε λάβει 6,57%, στις σημερινές εκλογές το ποσοστό του βρίσκεται στο 6,19%.

Σταθερά τα ποσοστά του ΚΚΕ ενώ πολύ χαμηλά κινήθηκαν τα ποσοστά της Λαϊκής Ενότητας. Το 0,33% που λαμβάνει απέχει πολύ από το 3,99% που έλαβε στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015.

Τέλος, εντύπωση προκαλεί το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό που συνεχίζει να καταγράφει η χρησή Αυγή στον Δήμο Αποκορώνου όπου έλαβε 5,33% τη στιγμή όπου παγκρήτια τα ποσοστά της έχουν πέσει στο 1,82%.

 

 

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...