18.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Νίκος Ανδρουλάκης: Θα είμαστε η θετική έκπληξη με ισχυρό διψήφιο ποσοστό

Ημερομηνία:

Το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ, ως ο κύριος φορέας έκφρασης του προοδευτικού χώρου, μπορεί να αποτελέσει τη μεγάλη, θετική έκπληξη των εκλογών, λέει λίγες μέρες πριν από τις ευρωκάλπες, ο ευρωβουλευτής του κόμματος και εκ νέου υποψήφιος Νικος Ανδρουλακης. Υποστηρίζει, εξάλλου, ότι και σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι Σοσιαλιστές είναι η μόνη πολιτική ομάδα που υπηρετεί το όραμα μιας Ένωσης με περισσότερη Δημοκρατία, αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη.

Με συνέντευξη του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο Νικος Ανδρουλακης κατηγορει τον Συριζα για αντιγραφή πολιτικών πρακτικών του παρελθόντος και τη ΝΔ ότι κινείται χωρίς σχέδιο θέλοντας να κυβερνήσει ως “γαλάζιος Συριζα”, ενώ καλεί τους πολίτες να επιλέξουν το Κινημα Αλλαγής ως μια “δίκαιη τιμωρία” και για τους δυο. Τέλος, επιχειρεί ένα σύντομο απολογισμό του έργου του στο ευρωκοινοβούλιο, μένοντας ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας και τη συμβολή του σε θέματα που άπτονται των εθνικων μας συμφερόντων.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Το ΚΙΝΑΛ καταγγέλλει την πόλωση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ αλλά η πόλωση καλά κρατεί. Σας προβληματίζει το ενδεχόμενο η παράταξή σας να υποστεί στην κάλπη των ευρωεκλογών τις συνέπειες του σκληρού δικομματικού ανταγωνισμού;

Η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ πολώνουν το κλίμα γιατί θέλουν να κρύψουν την αδυναμία τους να τοποθετηθούν ξεκάθαρα για τα μεγάλα θέματα που αφορούν την Ευρώπη και την πατρίδα μας. Τι θα πει ο κ Μητσοτάκης, ψηφίστε Νέα Δημοκρατία για να στηρίξετε την κα Μέρκελ και τον κ. Βέμπερ που κρατούν την Ευρώπη σε θεσμική στασιμότητα ενισχύοντας το φαινόμενο της Γερμανικής Ευρώπης. Ή αντίστοιχα ο κ. Τσίπρας θα προβάλει την Ευρωπαϊκή αριστερά του Μελανσόν και όλων αυτών που καταδικάζουν τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων α λα καρτ, βάσει των ιδεοληψιών τους και όσες φορές προτείναμε μέτρα ενίσχυσης της πολιτικής ενοποίησης τα καταψηφίζουν.

Για αυτό δεν τους συμφέρει να μιλήσουν Ευρωπαϊκά. Οι Σοσιαλδημοκράτες είναι οι μόνοι που στάθηκαν δίπλα στην Ελλάδα, όποιος κι αν ήταν στην κυβέρνηση, καταδικάζοντας τα σκληρά μέτρα λιτότητας και δίνοντας αγώνα ώστε η Ελλάδα να μη βρεθεί εκτός της ζώνης του Ευρώ την εποχή των επικίνδυνων παιχνιδιών Βαρουφάκη – Σόιμπλε. Αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι η μόνη πολιτική ομάδα που υπηρετεί με συνέπεια το όραμα μίας Ένωσης με περισσότερη Δημοκρατία, αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη.

Αρκετό καιρό πριν την επίσημη κήρυξη της προεκλογικής περειόδου είχατε θέσει ως στόχο το διψήφιο ποσοστό. Στην τελική ευθεία για τις 26 Μαΐου πιστεύετε ότι κάτι τέτοιο είναι επιτεύξιμο και με ποιο διακύβευμα;

Στις Ευρωεκλογές του 2014, αν και τραυματισμένη από την κυβερνητική φθορά, η παράταξη μας στάθηκε όρθια και άγγιξε το 8%. Εκτιμώ ότι σήμερα οι πολιτικές συνθήκες είναι σημαντικά ευνοϊκότερες. Ο λαός γνωρίζει πλέον το πείραμα λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει μία ακραία συντηρητική στροφή. Κατά συνέπεια, το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ, ως ο κύριος φορέας έκφρασης του προοδευτικού χώρου, μπορεί να αποτελέσει τη μεγάλη θετική έκπληξη των εκλογών. Για αυτό αγωνίζομαι από την πρώτη γραμμή της μάχης και πιστεύω ότι στο τέλος θα έχουμε ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υποστηρίξει το τελευταίο διάστημα μια σειρά από βαθιά συντηρητικές και αντιλαϊκές θέσεις. Είναι αυτή η εναλλακτική πρόταση για τη χώρα;

Η Νέα Δημοκρατία έρχεται να κυβερνήσει ως γαλάζιος ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς σχέδιο και με μόνο εργαλείο την αγανάκτηση του κόσμου από την φορολογική του αφαίμαξη. Παραμένουν αμετανόητοι, καθώς ενώ οδήγησαν την χώρα στην οικονομική κατάρρευση και στην ανάγκη για δημοσιονομική προσαρμογή με τον κ Καραμανλή, αμέσως μετά όχι μόνο δε βοήθησαν, αλλά υπονόμευσαν την προσπάθεια με ακραίους λαϊκισμούς, έχοντας την ίδια στρατηγική με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι τελευταίες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη ότι οι κοινωνικές ανισότητες είναι ένα φυσικό φαινόμενο και η υποστήριξη στην εφταήμερη εργασία δείχνουν το δρόμο που θέλει να ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία. Είναι λοιπόν χρέος μας, οι πολίτες που θέλουν να αποδοκιμάσουν τον τυχοδιωκτισμό του ΣΥΡΙΖΑ, να αγωνιστούμε για να ψηφίσουν Κίνημα Αλλαγής και όχι Νέα Δημοκρατία. Η ενίσχυση της παράταξής μας θα είναι μία δίκαιη τιμωρία και για τους δύο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε και νομοθέτησε μέτρα ενίσχυσης της κοινωνίας. Απέναντι σε αυτά η αντιπολίτευση προτάσσει ως ατζέντα την “κοτερολογία”. Τι διαφορετικό θα έκανε το ΚΙΝ.ΑΛΛ. αν είχε την εξουσία, προκειμένου να στηρίξει όσους έβαλαν πλάτη στην κρίση;

Πρώτα ως πολίτης και δευτερευόντως ως πολιτικός, λυπάμαι πραγματικά που ο ΣΥΡΙΖΑ αντιγράφει πιστά πολλές από τις πρακτικές του παρελθόντος, με τις οποίες είμαι φύσι θέση αντίθετος. Δεν αμφισβητώ την ανάγκη υποστήριξης των πιο αδύναμων στρωμάτων της κοινωνίας, αλλά όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές, τότε το μήνυμα που στέλνουμε προς την κοινωνία είναι απολύτως λανθασμένο. Οι κοινωνικές πολιτικές δεν μπορεί να γίνονται με όρους προεκλογικής γενναιοδωρίας αλλά βάσει ενός σχεδίου αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Όσον αφορά το κότερο, σε οποιαδήποτε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, αν ο πρωθυπουργός έκανε δωρεάν διακοπές σε σκάφος πολυεκατομμυριούχου, θα υπήρχαν άμεσες επιπτώσεις. Το λέω αυτό γιατί το μείζον πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η αίσθηση των Ελλήνων πολιτών ότι η πολιτική ελίτ είναι μακριά από τα προβλήματά τους, αυξάνοντας την κρίση εμπιστοσύνης απέναντι στους θεσμούς. Για να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη τους, χρειάζεται ένα νέο ήθος στην πολιτική που θα αναδεικνύεται με την καθημερινή συμπεριφορά όλων μας.

Διεκδικείτε για νέα θητεία στην Ευρωβουλή. Πείτε μου γιατί να σας ψηφίσει κάποιος πολίτης και πως βλέπετε να διαμορφώνονται οι συσχετισμοί στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, μετά τις εκλογές.

Χαίρομαι που ο Ελληνικός λαός ψηφίζει τους Ευρωβουλευτές του και δεν τους διορίζουν τα κόμματα ώστε οι πολίτες να μπορούν να αξιολογήσουν τη δουλειά μου αυτά τα 5 χρόνια. Το πιο πρόσφατο και ίσως πιο σημαντικό θέμα με το οποίο ασχολήθηκα ως εισηγητής για την Σοσιαλιστική Ομάδα, ήταν η αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και η δημιουργία του RescEU, το οποίο συμπεριελήφθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα 20 πιο σημαντικά επιτεύγματα της Ένωσης την περίοδο 2014-2019. Με το νέο πλαίσιο, δίνεται η δυνατότητα στα Κράτη Μέλη να είναι καλύτερα προετοιμασμένα για να αντιμετωπίσουν τις όλο και αυξανόμενες φυσικές καταστροφές, με την χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο της αγοράς νέων μέσων με 90% όσο και της επισκευής των ήδη υπαρχόντων με 75% καθώς και ελέγχου των σχεδίων πολιτικής προστασίας για να μη ξαναζήσουμε νέες ανθρώπινες τραγωδίες όπως το περσινό καλοκαίρι στο Μάτι. Επίσης, ως μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων ασχολήθηκα με ζητήματα που αφορούν τα εθνικά μας θέματα από την αντιμετώπιση της Τουρκικής επιθετικότητας στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής μειονότητας στην Βόρειο Ήπειρο. Τέλος, με παρεμβάσεις μου στην Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο εκπομπών της VW, όπου ήμουν ο μόνος Έλληνας Ευρωβουλευτής, έθιξα τα ζητήματα της διαφάνειας, του αθέμιτου ανταγωνισμού και της φοροαποφυγής των μεγάλων επιχειρήσεων. Μάλιστα όταν μετά το τέλος προτείναμε την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Ένωσης για να προστατεύει καλύτερα τους Ευρωπαίους πολίτες, η πρόταση μας καταψηφίστηκε τόσο από την Ευρωπαϊκή δεξιά, όσο και την Ευρωπαϊκή Αριστερά, για διαφορετικούς βέβαια λόγους. Τέλος εύχομαι το αποτέλεσμα των εκλογών στις 26 Μαΐου να ανατρέψει τους συσχετισμούς υπέρ των δυνάμεων που πραγματικά πιστεύουν στο ευρωπαϊκό όραμα.

"google ad"

O Σάντσεθ στην Ισπανία ακολούθησε αντιδεξια στρατηγική, διατήρησε διαύλους με την Αριστερά, πήγε κόντρα στους βαρώνους του κόμματος του κ δικαιώθηκε. Γιατί το κόμμα σας δεν αντιγράφει το παράδειγμα του;

Η εκκωφαντική αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 επηρέασε σημαντικά την κρίση των Ισπανών ώστε να μη θέλουν να δοκιμάσουν μία ανάλογη περιπέτεια με τους Podemos. Τα σκάνδαλα του Λαϊκού Κόμματος και της ηγεσίας του κ. Ραχόι έδωσαν την ευκαιρία στο Σοσιαλιστικό κόμμα με καθαρό προοδευτικό λόγο, αυτόνομη πορεία και ανανέωση να αυξήσει τα ποσοστά του. Παρόλο που είμαστε διαφορετικές χώρες η στρατηγική μας δεν διαφέρει. Και τα δύο κόμματα κάνουμε έναν διμέτωπο αγώνα. Αυτός που άλλαξε στρατηγική είναι ο κ. Τσίπρας που από εκεί που ανέβαινε στην εξέδρα μαζί με τον ηγέτη των Podemos, έφτασε στο σημείο να πανηγυρίζει την νίκη του αδελφού μας Ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος που συντελέστηκε με την κατάρρευση των Ισπανών συμμάχων του.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ