22.8 C
Chania
Wednesday, May 8, 2024

Νίκος Χουντής: «Γιατί διεξάγονται έρευνες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μόνο σε βάρος της Κύπρου και όχι σε βάρος και της Γερμανίας και της Αυστρίας;

Ημερομηνία:

Michel Barnier: «Γιατί έτσι αποφάσισε το Eurogroup»

«Γιατί ενώ η Γερμανία, η Αυστρία και άλλες χώρες βρίσκονται πιο ψηλά στην κατάταξη των “χωρών-πλυντηρίων”, με ύποπτες οικονομικές δραστηριότητες, μόνο η Κύπρος υποχρεώνεται σε «ενδελεχή έρευνα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος;».

Σε αυτό το ερώτημα κλήθηκε από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή, να απαντήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά την απόφαση του Eurogroup «για τη διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας για την εφαρμογή της νομοθεσίας κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, από τη Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον διεθνώς αναγνωρισμένο οίκο Basel Institute on Gonvernance, η Γερμανία και η Αυστρία, αλλά και πολλές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον πίνακα των «πλυντηρίων» κατατάσσονται υψηλότερα από την Κύπρο! Mάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Capital, ο γενικός εισαγγελέας του Παλέρμο, γνωστός και ως «κυνηγός» μαφιόζων, Roberto Scarpinato, δήλωσε ότι, «αν ήμουν μαφιόζος θα έκανα επενδύσεις στη Γερμανία»! (εφημερίδα «Επενδυτής» 30-3-2013)

Η απάντηση του αρμόδιου Επίτροπου Michel Barnier θυμίζει την παροιμία «βάλαμε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα», αφού τονίζει ότι, «οι κυπριακές αρχές και η Ευρωομάδα (Eurogroup) συμφώνησαν να διενεργήσουν πρόσθετη ενδελεχή έρευνα όσον αφορά το καθεστώς για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στην Κύπρο»!

Είναι μάλιστα ενδεικτική της εφαρμοζόμενης πολιτικής των «δύο μέτρων και δύο σταθμών», αφού καταλήγοντας, ο ευρωπαίος Επίτροπος σημειώνει ότι, «η Επιτροπή δεν θεωρεί ότι επί του παρόντος απαιτούνται παρόμοιες έρευνες για άλλα κράτη μέλη. Κατά γενικό κανόνα (!!), η Επιτροπή παρακολουθεί την υλοποίηση του καθεστώτος της ΕΕ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σε όλα τα κράτη μέλη και τα τρία αναφερόμενα κράτη μέλη οπωσδήποτε υπόκεινται στις διαδικασίες αξιολόγησης και παρακολούθησης της συνέχειας».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ