15.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Νίκος Χουντής: Από πότε έχουν οι τράπεζες να αποδώσουν τα ποσά των αδρανών καταθέσεων στο ελληνικό δημόσιο;

Ημερομηνία:

Η Ελλάδα είναι ίσως η μόνη χώρα στην ΕΕ, που το 2012 δεν έδωσε στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ύψος των αδρανών καταθέσεων που υπάρχουν στις ελληνικές τράπεζες και οι οποίες, σύμφωνα με νομοθεσία που ισχύει αδιαλείπτως από το 1942, οφείλουν να τις μεταβιβάζουν στο ελληνικό δημόσιο «μετά την παρέλευση 20 ετών από την τελευταία κίνηση του λογαριασμού». Αυτό προκύπτει από απάντηση του Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ, κ. Μπαρνιέ, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή.

Ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του, αφού έκανε αναφορά στο σχέδιο νόμου της ελληνικής κυβέρνησης για τη «μεταβίβαση στο ελληνικό δημόσιο των αδρανών καταθέσεων που ‘λιμνάζουν’ μέχρι σήμερα στις ελληνικές τράπεζες», ζητούσε από την Κομισιόν να δώσει στοιχεία για την «τάξη μεγέθους των αδρανών καταθέσεων σε ελληνικές τράπεζες», αλλά και διευκρινίσεις για το ύψος των μεταβιβασθέντων αδρανών καταθέσεων την τελευταία δεκαετία.

Στην απάντησή του ο ευρωπαίος Επίτροπος, δηλώνει μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα ποτέ δεν διαβίβασε στοιχεία για το ύψος και τις διαδικασίες των αδρανών καταθέσεων, όπως έκαναν 23 κράτη μέλη της ΕΕ, και επομένως «δεν διαθέτει στοιχεία σχετικά με την προσέγγιση που ακολουθούν οι ελληνικές τράπεζες έναντι των πελατών τους», σημειώνοντας ότι «η ερώτηση αυτή θα πρέπει να απευθυνθεί στις ελληνικές δημόσιες αρχές». Συνεχίζοντας την απάντησή του, ο κ. Μπαρνιέ, αναφέρει ότι «στην Ελλάδα, ο νόμος 1195/1942 προβλέπει ότι τα ποσά που τηρούνται σε αδρανείς καταθέσεις μεταβιβάζονται από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο Ελληνικό Δημόσιο μετά την παρέλευση 20 ετών από την τελευταία κίνηση του λογαριασμού».

Σχολιάζοντας την απάντηση του κ.Μπαρνιέ, ο Νίκος Χουντής δήλωσε τα εξής:

«Ενώ οι αδρανείς καταθέσεις, κατά πάγια νομοθεσία που ισχύει και στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ, θα έπρεπε να αποδίδονται στο ελληνικό Δημόσιο, η είσπραξή τους γινόταν αντικείμενο ‘παζαρέματος’ με το χρηματοπιστωτικό ‘σύστημα’. Οι αδρανείς καταθέσεις στην Ελλάδα, πολύ συχνά, αποτελούσαν κίνητρο και αντικείμενο ενδοτραπεζικών σκανδάλων, αλλά και σημαντική πηγή ρευστότητας για τις ίδιες τις τράπεζες. Η ανωτέρω απάντηση της Κομισιόν ότι δεν διαθέτει στοιχεία και η παρότρυνσή της να απευθύνουμε το ερώτημα για το ύψος και τις διαδικασίες είσπραξης των αδρανών καταθέσεων στις ελληνικές αρχές προκαλεί ερωτηματικά για το κατά πόσο, τουλάχιστον τα τελευταία 5 χρόνια, εισπράχθηκαν από το ελληνικό Δημόσιο αυτά που οι νόμοι ορίζουν για τις αδρανείς καταθέσεις. Καλούμε, λοιπόν, το Υπουργείο Οικονομικών  να δώσει πλήρη στοιχεία για τις αποδόσεις των αδρανών καταθέσεων από τις τράπεζες στο ελληνικό Δημόσιο, κατά την τελευταία, τουλάχιστον, πενταετία. Περιμένουμε…».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...