13.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Ντ. Τραμπ: «Πολύ προσβλητική» η πρόταση Μακρόν για τον ευρωστρατό για «προστασία και από τις ΗΠΑ»

Ημερομηνία:

«Πολύ προσβλητικό» χαρακτήρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ το γεγονός ότι ο Γάλλος ομόλογός του Εμ. Μακρόν, στην πρόσφατη πρότασή του για την συγκρότηση ευρωστρατού για προστασία της ΕΕ από ενδεχόμενους εχθρούς, συμπεριέλαβε σε αυτούς και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αναλυτικότερα, σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο και ενώ έφτασε χθες βράδυ στην Γαλλία για τους εορτασμούς για τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Ντ. Τραμπ αναφέρει: «Ο προέδρος Μακρόν της Γαλλίας μόλις πρότεινε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να φτιάξει τον δικό της στρατό, προκειμένου να προστατευτεί από τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ρωσία. Πολύ προσβλητικό, αλλά ίσως η Ευρώπη θα έπρεπε πρώτα να πληρώσει το δίκαιο μερίδιό της στο NATO, το οποίο επιχορηγείται σε μεγάλο βαθμό από τις ΗΠΑ».

Υπενθυμίζεται ότι λίγες μέρες νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμ. Μακρόν, σε συνέντευξή του στο «Europe 1» είχε δηλώσει μεταξύ άλλων «δεν θα προστατεύσουμε τους Ευρωπαίους, εάν δεν αποφασίσουμε να έχουμε έναν πραγματικό ευρωπαϊκό στρατό. Απέναντι στη Ρωσία, που βρίσκεται στα σύνορά μας και η οποία έχει δείξει ότι μπορεί να γίνει απειλητική», προσθέτοντας ότι πρέπει «να προστατευτούμε απέναντι στην Κίνα, στη Ρωσία και ακόμη και απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι «οφείλουμε να έχουμε μία Ευρώπη που αμύνεται περισσότερο μόνη, χωρίς να εξαρτάται αποκλειστικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και κατά κυρίαρχο τρόπο». Σχολιάζοντας δε την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να αποχωρήσει από τη Διεθνή Συνθήκη για τα Πυρηνικά Όπλα Μεσαίου Βεληνεκούς (INF), απηύθυνε ερώτημα και απάντησε ταυτόχρονα «ποιος είναι το βασικό θύμα;… Η Ευρώπη και η ασφάλειά της».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...