18.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Ξεσηκώνονται οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Κρήτης – Αποφάσισαν σειρά αγωνιστικών δράσεων για τα ζητήματα υγείας

Ημερομηνία:

Ευρεία σύσκεψη με θέμα τις εξελίξεις και τα προβλήματα σε Υγεία και Πρόνοια, πραγματοποιήθηκε χθες στο ΠΑΓΝΗ, παγκρήτιου χαρακτήρα, μετά από πρόσκληση του σωματείου εργαζομένων στο νοσηλευτικό ίδρυμα, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των σωματείων εργαζομένων από τα νοσοκομεία των Χανίων, Ρεθύμνου, Αγίου Νικολάου, εκπρόσωποι των σωματείων από το Ψυχιατρείο Χανίων και την 7η ΥΠΕ, καθώς και εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση:

“Τη συμπαράσταση και συμμετοχή του στις δράσεις εξέφρασε τηλεφωνικά και το σωματείο του Βενιζελείου, όπου δεν μπορούσαν εκπρόσωποι του να παραβρεθούν.

Στη σύσκεψη αναφέρθηκαν ορισμένα στοιχεία που αναδεικνύουν τις διαχρονικές ευθύνες για την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των νοσοκομείων της Κρήτης. Χαρακτηριστικά οι κενές οργανικές θέσεις είναι 2.740 με βάση τους πετσοκομμένους μνημονικούς οργανισμούς, είναι κλειστά 9 κρεβάτια ΜΕΘ, 350 ελαστικά εργαζόμενοι μέχρι τέλος του 2018 θα απολυθούν, στις ψυχιατρικές δομές που υπάρχουν η κατάσταση είναι οριακή, οι λίστες αναμονής μεγαλώνουν.

Οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων είναι ανεπαρκέστατοι, το κράτος δεν έχει δώσει δεκάρα τσακιστή  για τους ανασφάλιστους.

Στη σύσκεψη έγινε εκτενής συζήτηση για τις βαριές συνέπειες, τόσο στους εργαζόμενους-υγειονομικούς, όσο και στους ασθενείς και τις λαϊκές οικογένειες, από την πολιτική των κυβερνήσεων (τόσο των προηγούμενων, όσο και της σημερινής), όπως είναι οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, η ανεπαρκέστατη κρατική χρηματοδότηση, οι πετσοκομμένοι μισθοί, η εντατικοποίηση κι η ουσιαστική ανυπαρξία μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας, η μη ένταξη στα ΒΑΕ και ο αποκλεισμός ακόμη και από χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος χιλιάδων συναδέλφων και βεβαίως, η επέκταση της επιχειρηματικής λειτουργίας, μέσω των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων, της αξιολόγησης εργαζομένων και δομών, οι υποβαθμισμένες παροχές των ΤΟΜΥ, οι νέοι οργανισμοί των νοσοκομείων και η εργασιακή αβεβαιότητα των εργαζομένων στην 7η ΥΠΕ.

Τονίστηκε ότι, για να είναι αποτελεσματικοί οι αγώνες, πρέπει πριν απ’ όλα να στρέφονται ενάντια στην πραγματική αιτία των προβλημάτων, που είναι η πολιτική υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης της Υγείας και της Πρόνοιας, με  στόχο τα νοσοκομεία να λειτουργούν σαν επιχειρήσεις με ασθενείς-ελάτες και με φτηνό εργατικό δυναμικό. Επίσης, να βασίζονται στην ενεργητική συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων, με κατάλληλη προετοιμασία, πρώτα από όλα στο χώρο δουλειάς, με ευθύνη του πρωτοβάθμιου σωματείου.

Τονίστηκε η ανάγκη να δοθεί η μάχη για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 30 Μάη με την προβολή των εργατικών αιτημάτων.

Κατατέθηκε η παρακάτω πρόταση, την οποία συμφώνησαν οι παρευρισκόμενοι να μεταφέρουν ο καθένας στο σωματείο του ώστε να ληφθεί σχετική απόφαση, για να προχωρήσει η ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ των ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ,

Α) στήριξη της κινητοποίησης του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου την Παρασκευή 1 Ιουνίου (11πμ),

Β) πραγματοποίηση ΗΜΕΡΑΣ ΔΡΑΣΗΣ την Τετάρτη 7 Ιουνίου για τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών σε Υγεία – Πρόνοια, με πολύμορφες Παρεμβάσεις – Συγκεντρώσεις σε κάθε νοσοκομείο – ίδρυμα,

Γ) παγκρήτια συγκέντρωση στην διοίκηση της 7η ΥΠΕ την Πέμπτη 14 Ιουνίου στις 11 πμ για να διεκδικηθούν ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα των εργαζομένων ιδιαίτερα των ελαστικά εργαζομένων, και

Δ) συγκέντρωση – συναυλία στο Ηράκλειο την Παρασκευή 29 Ιουνίου για την προβολή του αιτήματος για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλο τον λαό με βάση τις σύγχρονες ανάγκες”.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κρήτη: Ο θάνατος του Μανόλη και οι τραγικές αδυναμίες του ΕΣΥ

Την ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει την διενέργεια των...

Η ποδοσφαιρική ομάδα των Σφακίων στο μικροσκόπιο της εκπομπής “Bίλατζ Γιουναϊντεντ”

Αφιερωμένη στα ποδοσφαιρικά Σφακιά θα είναι η δημοφιλής εκπομπή...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οριστικό τέλος στα σενάρια για ευρωπαϊκή θέση

Σας λέω την είδηση με το «καλημέρα»: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν...