14.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Οι επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας – Μη ιονίζουσα ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία: Οφέλη και κίνδυνοι

Ημερομηνία:

Γράφει ο Λουκάς Χ. Μαργαρίτης
Τομέας Βιολογίας Κυττάρου και Βιοφυσικής
Τμήμα Βιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Οι ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες γενικά διακρίνονται στις ιονίζουσες και στις μη ιονίζουσες. Οι δεύτερες περιλαμβάνουν τις πολύ χαμηλές συχνότητες (από μηδέν κύκλους ανά δευτερόλεπτο) μέχρι τις υπερυψηλές συχνότητες φτάνοντας και στην περιοχή του υπεριώδους φωτός.

Μη ιονίζουσες ακτινοβολίες περιλαμβάνουν τα ραδιοκύματα, τα κύματα ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, καθώς και τις συχνότητες της κινητής τηλεφωνίας. Οι τεχνητές αυτές ακτινοβολίες δεν υπήρχαν κατά την εξέλιξη της ζωής στη γη γι’ αυτό και πολλοί επιστήμονες δεν θεωρούν ότι μπορεί να υπάρξει «όριο ασφαλείας» από πλευράς έκθεσης των οργανισμών.

Τα τεχνητά ηλεκτρομαγνητικά πεδία, παράγονται από ηλεκτρικά κυκλώματα και έχουν συχνότητες από 0 κύκλους ανά δευτερόλεπτο (στατικά πεδία), μέχρι και την περιοχή της ορατής ακτινοβολίας. Η έκθεση των ανθρώπων και του περιβάλλοντος στα τεχνητά ηλεκτρομαγνητικά πεδία, αυξάνεται αλματωδώς με την τεχνολογική πρόοδο και φαίνεται πως αν δεν ελεγχθεί, μπορεί να έχει  σοβαρές επιδράσεις στη φυσιολογική λειτουργία όλων των ζωντανών οργανισμών.

Σε αντίθεση με την ιονίζουσα ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, οι μηχανισμοί δράσης της μη ιονίζουσας ακτινοβολίας και εν γένει των ασθενών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, είναι ακόμη υπό διερεύνηση. Ενώ αρχικά πιστευόταν ότι υπάρχουν μόνον Θερμικές επιδράσεις, δηλαδή αύξηση της θερμοκρασίας των ιστών του σώματος, με ότι αυτό συνεπάγεται, τελευταία γίνονται ολοένα και πιο πειστικές οι μη θερμικές επιδράσεις, δηλαδή αυτές που προέρχονται από χαμηλές εντάσεις ακτινοβολίας και δεν προκαλούν αύξηση θερμοκρασίας, όμως επάγουν σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία των κυττάρων πραγματοποιείται με τη συμμετοχή ενδογενών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, που έχει αποδειχθεί πως διαδραματίζουν σοβαρότατο ρόλο στη λειτουργία όλων των ζωντανών οργανισμών.

Η πιο γνωστή ακτινοβολία, την οποία αντιλαμβάνεται το όργανο της όρασης δηλαδή το μάτι του ανθρώπου και πολλών άλλων ζωικών οργανισμών είναι το λεγόμενο «ορατό φάσμα». Υπάρχουν φυσικές ακτινοβολίες που προέρχονται από τον ήλιο, καθώς και από ραδιοϊσότοπα που βρίσκονται στο σώμα μας. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας των τηλεπικοινωνιών οδήγησε από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα στη δημιουργία των τεχνητών ακτινοβολιών, που περιλαμβάνουν κυρίως ραδιοκύματα με στόχο την ασύρματη επικοινωνία π.χ. αεροσκαφών με τον πύργο ελέγχου, μονάδων στρατού μεταξύ τους, ραντάρ για ανίχνευση θέσης αεροσκαφών κατά την πτήση και την προσγείωση καθώς και φορητών πομποδεκτών, ασύρματων τηλεφώνων μικρής εμβέλειας για το σπίτι και το γραφείο μέχρι την πιο πρόσφατη εξέλιξη της κινητής τηλεφωνίας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...