19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ για την Απλή Αναλογική και την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ημερομηνία:

Ανακοίνωση Οικολόγων Πράσινων:

Η πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει την απλή αναλογική δεν μας εκπλήσσει, γιατί είναι γνωστό πως ο μόνος τρόπος διοίκησης που γνωρίζει να ασκεί είναι ο Συγκεντρωτισμός. 

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ μένουμε σταθερά πάντα υπέρ της Απλής Αναλογικής που προάγει την Άμεση Δημοκρατία. Πιστεύουμε πως η Απλή Αναλογική είναι το μόνο σύστημα που προάγει τη συναίνεση πραγματικών αξιών και προωθεί έγκαιρες επεξεργασίες πολιτικών συμμαχιών και όχι ευκαιριακές σκοπιμότητες της τελευταίας στιγμής.

Όσον αφορά σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θέλουμε να τονίσουμε πως Απλή Αναλογική δεν σημαίνει ακυβερνησία.

Η Αυτοδιοίκηση δεν πάσχει από μέγεθος, ούτε από κρατικό και κομματικό έλεγχο. Πάσχει από έλλειψη Οραμάτων, Πολιτικών, Κοινωνικής Ευθύνης και Άμεσης Δημοκρατίας.

Πρωτεύον ζήτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν είναι μόνο το εκλογικό σύστημα. Προτεραιότητα της πρέπει να είναι η μεταβίβαση ουσιαστικών αρμοδιοτήτων και πόρων καθώς και ο απογαλακτισμός από το κεντρικό κράτος.  

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ θεωρούσαμε και συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι η αυτοδιοίκηση χρειάζεται την εφαρμογή της Απλής Αναλογικής για να ξεφύγουμε από τη λογική του τοπικού άρχοντα και να εδραιωθεί η δημοκρατία στην αυτοδιοίκηση. Μόνο έτσι θα επιτευχθούν:

·         Μετεκλογικές συνεργασίες σε προγραμματική βάση με γνώμονα το συμφέρον του τόπου

·         Αντιπροσωπευτική εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων

·         Κύριο εκλεγμένο όργανο να είναι το δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο, που αποτυπώνει καλύτερα τη βούληση των πολιτών και συνθέτει τις κοινωνικές αντιθέσεις,

·         Ενθάρρυνση προσωπικοτήτων στη συμμετοχική διαδικασία και

·         Ενίσχυση της συλλογικότητας στη διοίκηση των δήμων και των περιφερειών.

Το σύστημα της Απλής Αναλογικής στις τοπικές υποθέσεις είναι το μόνο που ενθαρρύνει την ενεργό συμμετοχή των πολιτών, έξω από κομματικές και πολιτικές αντιπαραθέσεις και δημιουργεί συλλογικά όργανα απέναντι στις μονοπρόσωπες αμφισβητούμενες προσωπικότητες.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ, καταθέτουμε την αντίθεσή μας στην κατάργηση της Απλής Αναλογικής επειδή πιστεύουμε ότι είναι αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών και των φορέων στη συμμετοχική διαδικασία, την προγραμματική σύγκλιση και τον κοινωνικό διάλογο.

"google ad"

Η Απλή Αναλογική δεν είναι αυτή που δημιούργησε τα προβλήματα στην Αυτοδιοίκηση. Η Απλή Αναλογική είναι το πρόβλημα των τοπικών αρχόντων, που έμαθαν και θέλουν να ενεργούν δημαρχοκεντρικά και απολυταρχικά, και το πρόβλημά τους το μετέφεραν στην Αυτοδιοίκηση!

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για του πεσόντες του Λαφονησίου

Ο  Δήμος Κισσάμου προσκαλεί στην εκδήλωση τιμής και  μνήμης...

Οι οικοδόμοι των Χανίων στηρίζουν τον Δημήτρη Ανθούση

Τον δημοτικό σύμβουλο Πλατανιά και επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης"  Δημήτρη...

Ευχαριστήριο οικογένειας Μαριανάκη για τη στήριξη στην περιπέτεια της κόρης τους

Ανακοίνωση οικογένειας Μαριανάκη Υπάρχουν στιγμές στη ζωή μας που νιώθεις...