16.8 C
Chania
Friday, November 15, 2024

Οι Ρώσοι τουρίστες έκαναν τη διαφορά στην Κρήτη – Απουσία Κινέζων και Αμερικανών

Ημερομηνία:

Η έκπληξη για τον κρητικό τουρισμό φαίνεται να έρχεται από τη Ρωσία, καθώς με βάση την έρευνα που διενήργησε το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), βασίζεται στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας και αφορά στο σύνολο του 2017, αν και οι Ρώσοι ταξιδιώτες δεν ήταν αριθμητικά περισσότεροι από άλλες εθνικότητες, εντούτοις έκαναν τη διαφορά:

Ξόδεψαν ανά επίσκεψη στην Κρήτη το 2017 τα περισσότερα, και σε σχέση με τις άλλες εθνικότητες και σε σχέση με το μέσο όρο της Ελλάδας, δηλαδή 880 ευρώ, την ώρα που οι Γερμανοί άφηναν στην Κρήτη 741 ευρώ, οι Βρετανοί 728 ευρώ και οι Γάλλοι 727 ευρώ (τα στοιχεία αναλυτικά γραφικοποιημένα στις επόμενες δύο σελίδες).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τριάδα αυτή αποτελεί για μία ακόμα φορά και τη σταθερά για την Κρήτη, με το νησί μας να παραμένει ως μια από τις βασικές επιλογές για τις διακοπές τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του ΙΝΣΕΤΕ, οι Ρώσοι άφησαν 93 ευρώ ανά διανυκτέρευση στην Κρήτη, οι Γερμανοί και οι Γάλλοι 87 και οι Βρετανοί 84. Οι Ρώσοι έμειναν, όμως, και περισσότερο στο νησί μας το 2017, με τον δείκτη στο 9,4, όταν για τους Βρετανούς ήταν 8,7, για τους Γερμανούς 8,5 και για τους Γάλλους 8,4 νύχτες. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η ρωσική αγορά αποτελεί ένα ανερχόμενο “αστέρι” για το νησί μας, που συναγωνίζεται επάξια τη σταθερή “δίψα” των Γερμανών για την Κρήτη.

Τα δεδομένα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Η δαπάνη ανά επίσκεψη των Ρώσων τουριστών στην Κρήτη ήταν αυξημένη κατά 30% σε σχέση με το 2016, φτάνοντας τα 880 ευρώ σε σχέση με τα 679 προ δύο χρόνων. Το ποσοστό αυτό ήταν το μεγαλύτερο πανελλαδικά, με τον μέσο όρο των χρημάτων που ξόδεψαν οι Ρώσοι να είναι 605 ευρώ στην Ελλάδα, και μάλιστα μειωμένος κατά 1,7% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Πρώτη είναι η Κρήτη και στη δαπάνη ανά διανυκτέρευση των Ρώσων, με εξίσου εντυπωσιακή αύξηση σε σχέση με το 2016, που έφτασε το 31%. Οι Ρώσοι ξόδευαν κάθε μέρα παραμονής 93 ευρώ στο νησί μας (71 ευρώ το 2017), όταν ο μέσος όρος πανελλαδικά, πάντα για τους Ρώσους, ήταν 71 ευρώ (72 το 2016). Τρίτη πανελλαδικά αναδείχτηκε η Κρήτη στη μέση διάρκεια παραμονής των Ρώσων, με μεγαλύτερο όμως πάλι μέγεθος (9,4) σε σχέση με τον πανελλαδικό μέσο όρο (8,5) και με ελάχιστη μείωση σε σχέση με το 2016 (-1,7% στην Κρήτη και -0,3% πανελλαδικά). Αυτό αποκαλύπτει ότι η δυναμική του ρωσικού τουρισμού δεν είναι απλά ανοδική, αλλά έχει προοπτικές που πρέπει να καλλιεργηθούν και να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο.

Όμως η πραγματικότητα δείχνει ότι, αντί να καταβάλλεται προσπάθεια για την τόνωση του τουρισμού από τη Ρωσία, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: “τρικλοποδιές”. Αυτό διαπιστώνει ο γνωστός τουριστικός πράκτορας κ. Αντίπας Σηφάκης, ο οποίος εστιάζει κυρίως στο θέμα της κουλτούρας των Ρώσων τουριστών, που διαφέρει από εκείνη των Βορειοευρωπαίων.

Αντί δηλαδή να κλείνουν τα πακέτα των διακοπών τους έξι ή και περισσότερους μήνες πιο μπροστά, το λεγόμενο early booking, οι Ρώσοι αποφασίζουν την άνοιξη, έχοντας ως νοοτροπία το late booking.

Σύμφωνα με τον ίδιο, με δεδομένο ότι «οι Έλληνες σπεύδουν να πουλήσουν – αν όχι να ξεπουλήσουν – σε εκπτωτικές τιμές σχεδόν το σύνολο των δωματίων, όταν οι Ρώσοι ζητήσουν να κλείσουν πακέτα για την Ελλάδα και την Κρήτη τον Μάρτη ή τον Απρίλη, δε βρίσκουν ούτε για δείγμα, με αποτέλεσμα να στραφούν σε άλλες αγορές, ανταγωνιστικές της χώρας μας, όπως η Τουρκία». Είναι ενδεικτικά τα στοιχεία που μας παρουσίασε ο κ. Σηφάκης, ότι μόνο φέτος, κυρίως για αυτόν τον λόγο, ακυρώθηκαν 150.000 θέσεις από Ρώσους τουρίστες.

Σύμφωνα με τον γνωστό τουριστικό επιχειρηματία, για το 2018 καταγράφεται μείωση σε “κεφάλια”, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, κατά 8% πανελλαδικά, και στην Κρήτη, με το νησί μας να έχει τις μικρότερες απώλειες.

Και η αιτία είναι αυτή η σειρά αρνητικών πολιτικών σε πολλά επίπεδα, που περιλαμβάνουν ακόμα και την άρνηση βίζας σε Ρώσους ιερείς, κάτι τραγικό όταν καταβάλλεται προσπάθεια καθιέρωσης της Ελλάδας ως προορισμός θρησκευτικού τουρισμού…

Κάτι που διά της απλής λογικής παραπέμπει στην ορθόδοξη Ρωσία. Και σαν να μην έφταναν αυτά, ήρθε και το βαθύ ρήγμα στις σχέσεις της Ρωσικής Εκκλησίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με αφορμή την αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας να δυναμιτίσει επικίνδυνα το θρησκευτικό-προσκυνηματικό τουρισμό.

Ρώσοι επισκέπτες: «Μακράν οι καλύτεροι αγοραστές»

Έχει ενδιαφέρον το προφίλ των Ρώσων τουριστών όπως το παρουσιάζει ο κ. Σηφάκης. Διαμένουν σταθερό χρονικό διάστημα κοντά στις 10 μέρες και ξοδεύουν αρκετά, όχι όμως στα ξενοδοχεία, αλλά κατά κανόνα στην αγορά, κυρίως μάλιστα οι Ρωσίδες, γεγονός που τους διαφοροποιεί από τους τουρίστες άλλων εθνικοτήτων που έχουν… “καβούρια στην τσέπη”.

«Είναι μακράν οι καλύτεροι αγοραστές», με την εκτίμηση για τις δαπάνες που πραγματοποιούν να ταυτίζεται με τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάζονται στη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ, αν και ο κ. Σηφάκης θεωρεί ακόμα και αυτό το ποσοστό πολύ χαμηλό. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν η ελληνική αγορά “αγκάλιαζε” και παρότρυνε τους Ρώσους να έρχονται στη χώρα μας, τα μεγέθη θα ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακά.

Οι Γερμανοί αποδεικνύονται διαχρονικά εξαίρετοι τουρίστες για το νησί μας, αφήνοντας περισσότερα στην Κρήτη (741 ευρώ ανά επίσκεψη) σε σχέση με τον πανελλαδικό μέσο όρο (624 ευρώ). Όμως για το 2017 καταγράφηκε για το νησί μας μια αξιοσημείωτη ανατροπή, καθώς το ποσό αυτό ήταν μειωμένο κατά 9% σε σχέση με το 2016, όταν σε επίπεδο χώρας παρέμεινε σταθερό. Παρ’ όλα αυτά η Κρήτη απέσπασε για το 2017 το μεγαλύτερο ποσό από τις δαπάνες των Γερμανών ανά επίσκεψη.

Πρώτη είναι η Κρήτη και στη δαπάνη ανά διανυκτέρευση με 87 ευρώ, ποσοστό αμετάβλητο σε σχέση με το 2016, όταν ο μέσος πανελλαδικός όρος ήταν 68 ευρώ (αυξημένος κατά 5% σε σχέση με το 2016). Σημαντική μείωση 9% καταγράφηκε όμως στην Κρήτη όσον αφορά στη μέση διάρκεια παραμονής των Γερμανών τουριστών ανά περιφέρεια με 8,5, όταν ο δείκτης ήταν 9,4 το 2016 και ο μέσος όρος πανελλαδικά 9,2 (μειωμένος κατά 5% σε σχέση με το 2016).Η τριάδα των κορυφαίων ταξιδιωτών για την Κρήτη συμπληρώνεται από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, με επίσης εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία, τα οποία πηγάζουν μέσα από τη μελέτη που δημοσιοποίησε το ΙΝΣΕΤΕ.

Οι Βρετανοί ανέδειξαν την Κρήτη σε δεύτερο στην επιλογή τους ταξιδιωτικό προορισμό στην Ελλάδα, ξοδεύοντας κατά 8% περισσότερα ανά επίσκεψη το 2017 σε σχέση με το 2016 – 728 ευρώ έναντι 675 ευρώ το 2016, ποσό που αποτελεί και τη μέγιστη τιμή πανελλαδικά. Δεύτερη κατατάχθηκε η Κρήτη όσον αφορά στη δαπάνη ανά διανυκτέρευση, με αντίστοιχη αύξηση 8% σε σχέση με το 2016 (84 ευρώ αντί 77 το 2016). Το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της χώρας για τους ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο ήταν 78 ευρώ (73 το 2016, με μεταβολή 6,3%). Δεύτερη ήταν η Κρήτη σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα και στη μέση διάρκεια παραμονής των Βρετανών με 8,7 νύχτες, διάστημα αντίστοιχο του 2016 πάνω από τον μέσο όρο για τη χώρα, που ήταν 8,2.

Τρίτη στην κατάταξη οι Γάλλοι, που επίσης δηλώνουν πιστοί τουρίστες για το νησί μας. Η μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ δίνει στην Κρήτη τη 2η θέση σε σχέση με το σύνολο της χώρας όσον αφορά στη δαπάνη ανά επίσκεψη: 727 ευρώ (774 το 2016, με τη μεταβολή στο -6%), όταν ο πανελλαδικός μέσος όρος για τους Γάλλους ήταν 577 (560 το 2016, με τη μεταβολή στο 3%). Στη δαπάνη ανά διανυκτέρευση η Κρήτη ήταν 3η, με 87 ευρώ που άφησαν στα ταμεία οι Γάλλοι, επίσης πάνω από τον πανελλαδικό μέσο όρο που ήταν 81 ευρώ (77 το 2016 – μεταβολή 5,5%). Τρίτη ήταν επίσης η Κρήτη για τους Γάλλους και όσον αφορά στη μέση διάρκεια παραμονής, με 8,4 νύχτες (8,9 το 2016 – μεταβολή -5,7%), πάνω ξανά από τον πανελλαδικό μέσο όρο 7,1 (7,3 το 2016 – μεταβολή -2,6%).

Όσον αφορά στους Ιταλούς, που διατηρούν την προτίμησή τους για την Κρήτη, άφησαν τα λιγότερα ανά επίσκεψη γενικά στην Ελλάδα και στην Κρήτη, που κατατάχθηκε δεύτερη με 535 ευρώ σε σχέση με τον πανελλαδικό μέσο όρο, που ήταν 453 ευρώ. Μάλιστα, τα χρήματα που ξόδεψαν οι Ιταλοί ανά επίσκεψη στο νησί μας ήταν λιγότερα κατά 4% σε σχέση με το 2016. Δεύτερη ήταν η Κρήτη για τους Ιταλούς και στη δαπάνη ανά διανυκτέρευση με 68 ευρώ, πέντε λιγότερα από τον πανελλαδικό μέσο όρο. Όσον αφορά στη μέση διάρκεια παραμονής, η Κρήτη ήταν τρίτη για τους Ιταλούς με 7,9 νύχτες (8,2 το 2016, με τη μεταβολή στο -4%), όταν πανελλαδικά ο μέσος όρος ήταν 7,2.

Η θέση της Κρήτης σε σχέση με τις υπόλοιπες περιφέρειες της Ελλάδας έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το νησί μας ήταν 4ο σε αφίξεις σε επίπεδο χώρας (χωρίς να υπολογίζονται οι ταξιδιώτες κρουαζιέρας) σε ποσοστό 15,5% ή σε απόλυτους αριθμούς 4.806.000 τουρίστες. Από αυτούς οι Γερμανοί είχαν σταθερά την πρωτοκαθεδρία, φτάνοντας τους 1.296.000, και ακολούθησαν οι Βρετανοί, 692.000, και οι Γάλλοι, 473.000. Σε σύγκριση με τις άλλες περιφέρειες της Ελλάδας, η Κρήτη κατατάχθηκε το 2017 τρίτη σε διανυκτερεύσεις με 19,2%. Όσον αφορά στις εισπράξεις, το νησί μας ήταν δεύτερο σε επίπεδο χώρας με ποσοστό 23%, χωρίς να περιλαμβάνονται τα έσοδα από την κρουαζιέρα, ήτοι 3,26 δισ. ευρώ.

Οι Γερμανοί άφησαν 960 εκατ. ευρώ, οι Βρετανοί 504 εκατ. ευρώ και οι Γάλλοι 303 εκατ. ευρώ. Στη δαπάνη ανά επίσκεψη η Κρήτη παρουσίασε το υψηλότερο ποσό, 678 ευρώ σε σχέση με τον μέσο όρο της χώρας, που είναι 458 ευρώ. Το ίδιο και στη δαπάνη ανά διανυκτέρευση, με την Κρήτη να καταγράφει 81 ευρώ περισσότερα από το 2016 (79 ευρώ) και περισσότερα από τον μέσο όρο της χώρας (68 ευρώ). Τέλος, όσον αφορά στη μέση διάρκεια παραμονής, η Κρήτη ήταν δεύτερη το 2017 μαζί με τα Ιόνια Νησιά με 8,4 διανυκτερεύσεις, παρουσιάζοντας μικρή μείωση σε σχέση με το 2016 και σαφώς υψηλότερο ποσοστό από τον μέσο όρο της χώρας, που ήταν 6,8 νύχτες.

Ο προβληματισμός πάντως είναι αναπόφευκτος για τη μείωση που καταγράφεται στη μέση διάρκεια παραμονής, τόσο πανελλαδικά όσο και σε επίπεδο Κρήτης. Για το 2017 αυτή έφτασε σε επίπεδο χώρας το -5% σε σχέση με το 2016, ενώ αποτυπώθηκε και στους στυλοβάτες του κρητικού τουρισμού. Για τους Γερμανούς επισκέπτες του νησιού μας η μείωση έφτασε στο ανησυχητικό 9%, για τους Γάλλους στο 5,7%, για τους Ιταλούς στο 4% και για τους Ρώσους στο 1,7% στην Κρήτη.Απουσία Κινέζων και Αμερικανών

Αίσθηση προκαλεί η απουσία από τη λίστα των επισκεπτών της Κρήτης Αμερικανών και Κινέζων, που αποτελούν αξιοσημείωτα μεγέθη στη συνολική επισκεψιμότητα της χώρας. Η απάντηση είναι απλή:

Δεν υπάρχουν ως στατιστικά στοιχεία, γιατί απλά… δεν υπάρχουν! Δεν έρχονται στην Κρήτη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης κ. Μιχάλη Βλατάκη, τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Κινέζοι επιλέγουν πακέτα που τους φέρνουν κυρίως στην Αθήνα μέσω άλλων ευρωπαϊκών σταθμών, τους οποίους επισκέπτονται, κυρίως Παρίσι και Ρώμη. Από την άλλη, τόσο οι μεν όσο και οι δε δεν έχουν ανάγκη από το μεσογειακό ήλιο για να κάνουν τις διακοπές τους κοντά στη θάλασσα.

Οι Αμερικανοί έχουν τη Χαβάη και άλλα θέρετρα μονίμως καλοκαιρινά, οι δε Κινέζοι αν επιθυμούν παραλία έχουν στα… “πόδια τους” τη δημοφιλή Ταϊλάνδη, την Ινδονησία και πλείστα όσα τροπικά θέρετρα. Εξαίρεση αποτελούν ταξιδιώτες κρουαζιέρας από τις δύο αυτές χώρες, οι οποίοι όμως μένουν ελάχιστα στο νησί μας, και το μόνο για το οποίο ενδιαφέρονται είναι να πάρουν μια γεύση αρχαίου πολιτισμού, βλέποντας από κοντά κυρίως το ανάκτορο της Κνωσού.

neakriti.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ