14.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Οι 5 προτάσεις του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών για τον 5ετή σχεδιασμό του Δήμου Χανίων

Ημερομηνία:

5 προτάσεις για τον πενταετή σχεδιασμό του Δήμου Χανίων κατέθεσε ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων συμμετέχοντας με αυτό τον τρόπο στην διαβούλευση για τη διαμόρφωση του κοινού μέλλοντός μας. Οι προτάσεις επικεντρώνονται στο να δώσουν λύσεις σε προβλήματα που σχετίζονται και με τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η κρίση στην Ελλάδα και στην πόλη μας.

Οι προτάσεις έχουν ως εξής:

1. ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΔΩΡΕΑΝ ΔΕΚΑΤΙΑΝΟΥ – ΓΕΥΜΑΤΟΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ: Τόσο η μεγάλη οικονομική κρίση όσο και η ανάγκη προώθησης της υγιεινής κρητικής διατροφής στα σχολεία επιβάλλουν την καθιέρωση δωρεάν δεκατιανού – γεύματος για όλα τα παιδιά σε όλα τα σχολεία. Αυτό μπορεί να γίνει αξιοποιώντας και συντονίζοντας τις δημόσιες επαγγελματικές κουζίνες (Γηροκομείου, Νοσοκομείου, Στρατιωτικής Λέσχης, ΜΑΙΧ κοκ) για την προετοιμασία του φαγητού και τη διανομή του στη συνέχεια στα σχολεία. Στην προσπάθεια αυτή πρέπει να αξιοποιηθούν οπωσδήποτε κι αποκλειστικά τοπικά υγιεινά προϊόντα, όπως τα πορτοκάλια που σαπίζουν πάνω στα δέντρα. Θα ενισχυθεί έτσι κι ο αγροτικός κόσμος και η τοπική οικονομία. Για την προσπάθεια αυτή πρέπει να αξιοποιηθούν τόσο ίδιοι πόροι του Δήμου όσο και να πιεστεί η κυβέρνηση να υλοποιήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της για «αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» και για «δωρεάν γεύμα στα σχολεία».

2. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ: Υπάρχει επιτακτική ανάγκη για ανέγερση νηπιαγωγείων στην πόλη των Χανίων, καθώς πολλά νηπιαγωγεία στεγάζονται σε ακατάλληλους χώρους. Επίσης πρέπει να ανεγερθούν Δημοτικά σχολεία στο Ακρωτήρι, στη Νέα Κυδωνία, Χρυσοπηγή, ώστε να αποσυρθούν οι λυόμενες αίθουσες. Όλα τα νέα σχολικά κτήρια πρέπει να πληρούν τις προβλεπόμενες από τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων προδιαγραφές, δεν πρέπει να κάνουμε εκπτώσεις στην ασφάλεια των μαθητών μας. Στην παραλαβή νέων διδακτηρίων να συμμετέχει κι εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών σωματείων, για να ελέγχεται η τήρηση των προδιαγραφών.

3. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: Οι ταράτσες των σχολικών κτηρίων μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν για την εφαρμογή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έτσι ώστε να εξοικονομηθεί ενέργεια αλλά και χρήματα που σήμερα πληρώνουμε για ηλεκτρικό ρεύμα των σχολείων.

4. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΙΣ ΠΑΛΙΕΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΕΞΟΧΕΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ: Τα κτήρια των παλιών Παιδικών Εξοχών που φιλοξένησαν χιλιάδες παιδιά για κατασκήνωση τα καλοκαίρια με πρωτοβουλία φωτισμένων δασκάλων όπως ο Μάνος Μασούρης κι ο Παντελής Βαβουλές, δεν επιτρέπεται να παραμένουν ερειπωμένα. Προτείνουμε να επισκευαστούν και να λειτουργήσει εκεί Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Με πρόταση του Δήμου προς το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων μπορούν να αποσπαστούν εκεί 5 μόνιμοι εκπαιδευτικοί (όπως γίνεται σε όλα τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης) και να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της λειτουργίας του από το κράτος. Θα καλυφθεί έτσι η ανάγκη εκπαιδευτικών επισκέψεων και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης χιλιάδων μαθητών κι εκπαιδευτικών.

5. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΕΝΩΝΑ ΑΣΤΕΓΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ: Η εξαθλίωση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού με τις μνημονιακές πολιτικές λιτότητας επιβάλλει τη λήψη μέτρων ανακούφισης και αλληλεγγύης σε αυτές τις ομάδες του πληθυσμού. Πρέπει να βρεθούν στα Χανιά κατάλληλα δημόσια κτήρια που να φιλοξενήσουν αστέγους και δημοτικό εστιατόριο με την υποστήριξη των υπηρεσιών του Δήμου και κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και με τη χρηματοδότηση και του κράτους.
Για όλες τις παραπάνω προτάσεις επιβάλλεται να καταβληθεί κάθε προσπάθεια αξιοποίησης τόσο ίδιων πόρων του Δήμου όσο και να υπάρξει διεκδίκηση για χρηματοδότηση και υποστήριξή τους από την κυβέρνηση. Η Παιδεία, η Υγεία, η Κοινωνική Αλληλεγγύη και η προστασία του Περιβάλλοντος πρέπει να είναι στις προτεραιότητες του Δήμου και της κυβέρνησης.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος

Φώτης Ποντικάκης

 

Ο Γενικός Γραμματέας

Αθανάσιος Σακελλαρίδης

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...