14.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Οργή από τις δημοσιογραφικές Ενώσεις για το νομοσχέδιο απαγόρευσης διαδηλώσεων

Ημερομηνία:

Την έντονη αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον πειρορισμό των διαδηλώσεων εκφράζουν, σε μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση, οι Ενώσεις δημοσιογράφων, καταγγέλλοντας ότι πρόκειται για είναι ένα σύνολο διατάξεων που καθιστούν οποιαδήποτε διαδήλωση δυνητικά «απαγορευμένη» και τελικά οδηγούν σε κατάργηση του δικαιώματος της συνάθροισης και των διαδηλώσεων. «Είναι προφανές ότι το συνολικό πλαίσιο των μέτρων οδηγεί συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα σε ασφυκτικό περιορισμό, καθώς αφορά στην ουσία όποιον πολίτη, σωματείο, συλλογικότητα θελήσει να διαμαρτυρηθεί δημοκρατικά για οποιοδήποτε θέμα ευρύτερου ή στενότερου ενδιαφέροντος.»

«Αυτό που στην πραγματικότητα εισάγεται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι ένα σύνολο διατάξεων που καθιστούν οποιαδήποτε διαδήλωση δυνητικά «απαγορευμένη» και τελικά οδηγούν σε κατάργηση του δικαιώματος της συνάθροισης και των διαδηλώσεων. Επιπρόσθετα υιοθετούνται ευρείας κλίμακας περιορισμοί που συνδέονται με συνταγματικά δικαιώματα και ελευθερίες και αντίστοιχα μέτρα ασφαλείας της κοινωνικοοικονομικής ζωής» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι Ενώσεις δημοσιογράφων και προσθέτουν:

«Είναι προφανές ότι το συνολικό πλαίσιο των μέτρων οδηγεί συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα σε ασφυκτικό περιορισμό, καθώς αφορά στην ουσία όποιον πολίτη, σωματείο, συλλογικότητα θελήσει να διαμαρτυρηθεί δημοκρατικά για οποιοδήποτε θέμα ευρύτερου ή στενότερου ενδιαφέροντος.

Ιδιαίτερα και ειδικότερα εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην νεοπαγή διάταξη περί ποινικής και αστικής ευθύνης του οργανωτή δημόσιας συνάθροισης. Πρόκειται για μια παντελώς ακατανόητη και άστοχη διάταξη η οποία αντίκειται στο νομικό πολιτισμό μιας ευνομούμενης πολιτείας και θέτει σαφές ζήτημα συνταγματικότητας όπως ορθά έχει υποδείξει η συντριπτική πλειοψηφία του νομικού κόσμου της χώρας. Η υποχρέωση δήλωσης οργανωτή της συνάθροισης και οι επαπειλούμενες κυρώσεις στο πρόσωπό του συνιστούν σοβαρό περιορισμό του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της ελευθερίας έκφρασης των πολιτών.

Τα Δ.Σ. των Ενώσεων, εκφράζοντας κάθε εργαζόμενο στην ενημέρωση, υπογραμμίζουν ότι το δικαίωμα στη διαδήλωση, όπως και αυτά της απεργίας, του συνδικαλισμού, της ελευθερίας της έκφρασης και της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, είναι κατοχυρωμένα  συνταγματικά δικαιώματα και κεκτημένα όλων των εργαζομένων, όλων των πολιτών, όλων των κοινωνικών ομάδων.

Στη βάση αυτή τα Δ.Σ. των Συνεργαζομένων Ενώσεων δηλώνουν αποφασιστικά ότι κάθε απόπειρα, πρόθεση, μεθόδευση ελέγχου και κατάργησης των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της δημόσιας συνάθροισης και της διαδήλωσης, και συνακόλουθα της ελευθερίας της έκφρασης, του πλουραλισμού και των δημοκρατικών αξιών, μας βρίσκουν απέναντί τους.»

Τέλος, οι δημοσιογραφικές ενώσεις καλούν τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που έχουν αποφασίσει δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις την Πέμπτη 9 Ιουλίου στις 8 μμ στο Σύνταγμα. 

Το κείμενο υπογράφεται από:

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ENΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καλά νέα: Για πρώτη φορά δεν καταγράφηκαν νέες διασωληνώσεις για Covid-19

Μειωμένοι παρουσιάζονται όλοι οι δέκτες για SARS-CoV2 και για πρώτη φορά δεν καταγράφονται...

Η νύχτα πριν την Μεγάλη Παρέλαση του Καρναβαλιού στο εορταστικό Ρέθυμνο | Φωτός

Κάποιοι δεν αντέχουν τα καρναβάλια, πολλοί άλλοι περιμένουν πώς...

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...