17.8 C
Chania
Thursday, May 2, 2024

Ο Επαρχιακός Τύπος, τα περιφερειακά κανάλια και οι Ρ/Σ της περιφέρειας

Ημερομηνία:

Η κρίση κτυπά αλύπητα τα περιφερειακά ΜΜΕ. Μείωση εσόδων, αύξηση κόστους λειτουργίας και ανελέητο κυνηγητό δυστυχώς και από τους μνημονιακούς θεσμούς και κανόνες.

Τα πάντα αλλάζουν και διαφοροποιούνται σε βάρος της επιχειρηματικής δραστηριότητας και στον νευραλγικό για την ίδια τη δημοκρατία τομέα της ενημέρωσης.

Τελευταία έκλεισαν πολλές εφημερίδες στην Κρήτη λόγω αυτών των δύσκολων συγκυριών που διαμορφώθηκαν.

Στα Χανιά τερμάτισαν  η ιστορική καθημερινή εφημερίδα ΚΗΡΥΞ ,η επί πολλά χρόνια εκδιδόμενη καθημερινά εφημερίδα ΧΑΝΙΩΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Κλείνουν ή έκλεισαν μηνιαίες εβδομαδιαίες και άλλες φυτοζωούν. Προβλήματα αντιμετωπίζουν και όλες οι υπόλοιπες εν ζωή ακόμα εφημερίδες.
Τα ίδια συμβαίνουν και στην υπόλοιπη Κρήτη. Στο Ηράκλειο έχουν κλείσει η ιστορική ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ του Γραμματικάκη, η ΤΟΛΜΗ του Βιδάκη και η ΑΛΛΑΓΗ του Καρέλλη, όλες καθημερινές.
Αιτία όπως αναφέραμε η μνημονιακή λαίλαπα αλλά και ο τυποκτόνος νόμος που διέπει την λειτουργία του επαρχιακού Τύπου τα τελευταία χρόνια.

Ο ΑΓΩΝΑΣ της ΚΡΗΤΗΣ η εφημερίδα που κρατάς στα χέρια σου αγαπητέ αναγνώστη ποτέ δεν σε πούλησε για να τα οικονομήσει. Βρίσκεται πάντα σε μάχιμη καθημερινή αντιπαράθεση με την εξουσία που μένει ίδια… από την εποχή Σημίτη αν και οι κυβερνήσεις εναλλάσσονται.

Έχει η εφημερίδα αυτή τρεις δημοσιογράφους οι δύο εκ των οποίων έχουν σπουδές δημοσιογραφίας και σπουδές μάστερ γνωστών ειδικών πανεπιστημίων της Αγγλίας και Ισπανίας. Η αφεντιά μου δεν έχει ειδικές σπουδές, τις έκανε όμως σε πρακτική εφαρμογή και εξάσκηση στους αγώνες μιας πολύχρονης (από 8 Ιουλίου 1981) μάχιμης δημοσιογραφίας με δίκες, κατηγορίες, μηνύσεις που δεν έκαμψαν όμως την θέλησή μας για προσφορά και αγώνα για το καλύτερο που μας αξίζει.

Η ανυποχώρητη στάση μας, μας στέρησε διαφημίσεις από φορείς της διαπλοκής που και σήμερα «ζουν και βασιλεύουν και τον κόσμο κυριεύουν».

Με την άριστη στελέχωση της η εφημερίδα μας ο ΑτΚ θα περίμενε κανείς να μην έχει προβλήματα.

Φρόντισαν όμως και με πρόστιμα να μας φορτώνουν και με δίκες να μας κυνηγούν και να μας στερούν ότι δικαιούται μια άρτια και δυναμική καθημερινή  εφημερίδα. Παρ’ όλα αυτά συνεχίζομε και με την έντυπη αλλά και με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας www.agonaskritis.gr

Η επισκεψιμότητα και αναγνωσιμότητα των εκδόσεων του ΑΓΩΝΑ της Κρήτης πείθουν και τον πλέον εχθρικά διακείμενο ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει στο χώρο της τοπικής δημοσιογραφίας που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις κυρίως με την ηλεκτρονική έκδοσή μας.

Όλα αυτά τα αναφέρομε με αφορμή τα παράπονα και τις καταγγελίες άλλης τοπικής συναδέλφου που καταδεικνύουν ότι «όλοι στο ίδιο καζάνι βράζομε» και ότι μόνο με κοινό αγώνα μπορούν τα περιφερειακά ΜΜΕ να απαιτήσουν να διεκδικήσουν το δίκιο τους που δεν  μπορεί να ποδοπατείται βάναυσα από κανένα  γιατί στο κάτω κάτω το δίκιο μας εξυπηρετεί και την πολύπαθη δημοκρατία μας που χωρίς την ακηδεμόνευτη ενημέρωση τραυματίζεται θανάσιμα.

Επειδή η ίδια κατάσταση επικρατεί και στους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς της περιφέρειας θα πρότεινα περιφερειακή συνδιάσκεψη όλων των Μέσων Ενημέρωσης Έντυπων και Ηλεκτρονικών.

Εκεί θα συζητήσομε και θα αποφασίσομε κοινές γραμμές και διεκδικήσεις. Ένας – Ένας δεν μπορούμε ν’ αντισταθούμε. Όλοι μαζί κάτι θα κάνομε.

Τα προβλήματα είναι σχεδόν κοινά. Ας τα αντιμετωπίσομε ενωμένοι.

"google ad"

Νίκος Αγγελάκης

Υστερόγραφο:
Περιττό να πούμε ότι συμπαραστεκόμαστε και κατανοούμε τις κραυγές αγωνίας των συναδέλφων ΜΜΕ που βρίσκονται «στην κόψη του ξυραφιού» και ευχόμαστε καλή δύναμη.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Χανιώτες τίμησαν στους δρόμους την Εργατική Πρωτομαγιά | Φωτός

Μαζικά με τα σωματεία τους (κυρίως αυτά που πρόσκεινται...

Πρωτομαγιά: Ο “Αγώνας της Κρήτης” συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις

Ο "Αγώνας της Κρήτης" συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις για την...

Συναγερμός για τραυματία με σφαίρα στην πλάτη – Δέχτηκε επίθεση με όπλα στον Δήμο Γόρτυνας

Συναγερμός στις Αρχές ύστερα από πληροφορίες για επεισόδιο με...

«Ξεσκονίζουν» Κρητικούς για παράνομες επιδοτήσεις με εικονικά μισθωτήρια στα Γιαννιτσά

Μεγάλη… πέραση σε Κρητικούς είχαν, ως φαίνεται, τα Γιαννιτσά...