14.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Ο θηαυρός της ΙΛΑΕΚ και το Λαογραφικό μουσείο

Ημερομηνία:

Κύριε Διευθυντά,

Παίρνω αφορμή από το ρεπορτάζ της έγκριτης εφημερίδας σας για την εγκατάλειψη στην τύχη της (από το ευρύ κοινό των Χανιωτών πλην των Μελών της ΙΛΑΕΚ) της υποθέσεως της ιδρύσεως Λαογραφικού Μουσείου στα Χανιά (εφημ. ΑΓΩΝΑΣ 26-2-15 σελίς 9).

Κατ’ αρχήν πρέπει να κάνομε μνεία του κυρίως (κατά 85%) δωρητού των , διαφόρων αντικειμένων της συλλογής, Λαογραφικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος του αξιότιμου συνταξιούχου, αποστράτου Δικαστικού της στρατιωτικής Δικαιοσύνης κ. Βασιλείου Μουντάκη, ο οποίος  με «πολύ μεράκι» και δαπανώντας μεγάλο μέρος από την σύνταξή του και την ατομική του περιουσία είχε συλλέξει από διάφορα χωριά και αγροτόσπιτα κυρίως, όλον αυτό τον πλούτο που  για όσους τον έχουν ιδεί προκαλεί τον θαυμασμό, και ο οποίος θα συμπληρωθεί και με άλλα αξιόλογα αντικείμενα (Κυρίως: προϊόντα  κρητικής υφαντουργίας – Αργαλειός, προερχόμενα από την συλλογή αλλά και δωρεών προς το Ίδρυμα «Άγιος Νεκτάριος Παχιανών», και όχι μόνον, θα αποτελέσουν όλα μαζί, ταξινομούμενα, μια θαυμάσια Συλλογή λαογραφικού ενδιαφέροντος, κάτι το οποίον στερείται μέχρι σήμερον η πόλη μας, από κακήν εκτίμηση, ή έλλειψη πνεύματος συντονισμού, ακόμη και ασυνεννοησίας.

Θα με ρωτήσετε πιθανώς, τι εσύ προτείνεις; Εγώ κύριοι δεν έχω να προτείνω τίποτε πλην των ήδη προταθέντων πιθανών χωροθετηθέντων τοποθεσιών από τον αξιότιμον σημερινό Πρόεδρο της ΙΛΑΕΚ κ. Γεώργ.  Κουρμούλη. Ίσως και δειλά – δειλά να τολμήσω να προσθέσω έναν κατάλληλο χώρο, στον οποίον όμως, τον τελευταίο λόγο , τον έχει η ενορία Παζινού (Γκαλαγκάδω Ακρωτηρίου) αλλά και ο οικείος Μητροπολίτης Κυδωνίας & Αποκορώνου), και ο οποίος χώρος είναι κλειστός νομίζω όλον τον χρόνο, πλην της ημέρας της πανηγύρεως, του εν λόγω Ναού – Μετοχίου στις 12 Νοεμβρίου εκάστου έτους! Είναι ο περιβάλλον χώρος και συγκρότημα Κελιών – Κουζίνας – Τραπεζαρίας του Αγίου Ιωάννου του  Ελεήμονος, στο δρόμο προς Αεροδρόμιο και εντός του οικισμού της ενορίας Παζινού – Γκαλαγκάδω, καταλλήλως και χωροταξικά  διαμορφούμενος!  Η πρότασίς μου αυτή, εάν υιοθετηθεί από την ΙΛΑΕΚ και την εκκλησία και επιτευχθεί να ενταχθεί, σε ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα μέσω του ΕΣΠΑ ή του προγράμματος LEADER (του Ο.Α.Κ. – πρώην ΟΑΔΥΚ) , φρονώ ότι είναι η καλύτερη λύσις, διότι ο χώρος του Αγ. Ιωάννου του Ελεήμονος γειτνιάζει τόσο με το Αεροδρόμιο (για την προσέλκυση τουριστικού ενδιαφέροντος), όσον και με την πόλη – συγκρότημα των Χανίων και ευρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του.

Αυτή η λύσις, εξ όσων δύναμαι να γνωρίζω, αποτελεί και επιθυμία του Δωρητού Βασ. Μουντάκη, ο οποίος για λόγους υγείας ευρίσκεται τώρα και ένα περίπου χρόνο στο σπίτι της κόρης του στην Αθήνα, και αποτελεί επίτιμο – πολύτιμο και αντεπιστέλλον μέλος της Εταιρίας μας.

Στο σημείο αυτό δεν μπορώ να μην εκφράσω τη λύπη μου και την απογοήτευσή μου, για το γεγονός ότι στα Χανιά  διαθέτομε εις μέγιστο βαθμόν την έλλειψη συνεννοήσεως ή και (ακόμα) έλλειψη οράματος! Και αυτό διότι, πώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι, ενώ υπήρχε στο καλύτερο  δυνατό σημείο (από Τουριστικής πλευράς), το πλέον κατάλληλο κτίριο, το Λιμενικό περίπτερο στο κέντρο του «Συντριβανιού», και της Παλιάς Πόλης, το οποίο μόνον ένα βάψιμο και πιθανότατα «στοκάρισμα» ήθελε για να ήταν έτοιμο προς χρήσιν, κατά τρόπον ύπουλο παραπλανητικό και απαίσιο, κατεδαφίστηκε, από βαρέα μηχανήματα του Δήμου Χανίων ένα πρωί – πρωί μιας Κυριακής προ του Πάσχα του έτους 2012 (8 Απριλίου 2012) αντίθετα παρά πάσαν έννοιαν λογικής και ευθύνης για το καλώς νοούμενον συμφέρον των Χανίων• και χρησιμοποιώ βαριές εκφράσεις: «Ύπουλο – Απαίσιο – και παραπλανητικό διότι, ο πρώην Δήμαρχος Χανίων  κ. Εμμ. Σκουλάκης με «καταδρομική ενέργεια» και με «πρωτοπαλίκαρα» τους κυρίους Εμμ. Κεμεσίδη (δεξί του χέρι και Αντιδήμαρχος) , και τον κ. Νικολ. Ξυνίδη (Αντιδήμαρχο και υπεύθυνο Τεχνικών Υπηρεσιών τότε), πιθανόν και  άλλα πρόσωπα, κατέστρεψαν κυριολεκτικά ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα που είχε μιαν αξιόλογη υπογραφή: (Ν. Καραντινός – 1962) και που έδενε θαυμάσια με το εφαπτόμενο τζαμί του Κιουτσούκ Χασάν (Γυαλί Τζαμισί).
Το αναφέρω αυτό μόνο και μόνο χάρην της ιστορίας διότι «ο γέγονε – γέγονε», και έγινε «εν τω κρυπτώ «τόσον δημοκρατικά», διότι όλες οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις ή τότε Αντιπολίτευσης δηλαδή: Του κ. Κυρ. Βιρβιδάκη αφ’ ενός και του Τάσου Βάμβουκα (σημερινού Δημάρχου) αφ’ ετέρου που αποτελούσαν, τότε και μαθηματικά την πλειοψηφία, ήσαν αντίθετες με την καταστροφή του Μνημείου (Καραντινού), χάρην της αναδείξεως του καθαρώς αυθεντικού μουσουλμανικού τεμένους• Μάλιστα ένας «Κουφιοκεφαλάκης» συμπολίτης μας έγραψε λίγες μέρες μετά την κατεδάφιση του λιμενικού περιπτέρου, σε τοπική εφημερίδα ότι: Γιατί να μην ανεγερθεί και ο κατεδαφισθείς το 1924 (νομίζω) μιναρές (με χρήματα των φορολογουμένων φυσικά), για την πλήρη και ολοκληρωμένη ανάδειξη του μνημείου!!!

Και τα αναφέρω όλα αυτά διότι, εάν δεν είχε κατεδαφιστεί ανοήτω το αρχιτεκτόνημα του Καραντινού , θα μπορούσε, κατά τον καλύτερο τρόπο να στεγαστεί – κάλλιστα – η λαογραφική συλλογή της ΙΛΑΕΚ και στο καταλληλότερο σημείο, αφού έτσι κι αλλιώς το κτίριο είχε αφεθεί 4-5 χρόνια πριν από την κατεδάφισή του στην τύχη του – έρμαιο σκόπιμα- στην χρήση ναρκωτικών, και στην «τέχνη των GRAFITI» , ακριβώς για να συμβεί αυτό που συνέβη…!!!
Αλλά που  μυαλό στα κεφάλια των αρμοδίων, τότε !!! Γι’ αυτό πολύ το φοβάμαι, άλλωστε, ότι οι εξ ανατολών έχουν μυριστεί! Τέτοιες ευκαιρίες ασυνεννοησίας (στα Χανιά) γι’ αυτούς δεν πάνε ποτέ χαμένες. Τελευταίως άκουσα ότι, θύμα της αδηφάγου, και παμφάγου πολιτικής του Ηρακλειωτισμού έπεσε (και αυτή ) η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου στα Χανιά! Άξιον έργον της «Συγκυβέρνησης» Σαμαρά – Βενιζέλου και αυτό. Την κατήργησαν…  και άφησαν (για τα μάτια), μια ή δύο υπαλλήλους (κοπέλες) για αν σηκώνουν τα τηλέφωνα, και να παραπέμπουν τους ενδιαφερόμενους στην διεύθυνση στο Ηράκλειο, όπου λαμβάνονται όλες οι Αποφάσεις (και για τα Χανιά). Αυτό και αν είναι «Υδρο-κεφαλική επονομαζόμενη Δημοκρατία Κρήτης»! εύγε σας κ. Εμμ. Σκουλάκη, που όσον καλός υπήρξατε ως εκλεγμένος βουλευτής Χανίων  (Νέο σύγχρονο Νοσοκομείο), κ.τ.λ… τόσον σκάρτος υπήρξατε , ως εκλεγμένος Δήμαρχος των «Κατεδαφίσεων»! (Λιμενικό Περίπτερο – Παλαιό Νοσοκομείο κ.τ.λ.)….! Να είστε απόλυτα βέβαιος, ότι ένας λόγος που χάσατε τις εκλογές, τον Μάιο του 2014, ήταν ότι : αν εξαιρέσει κανείς τα φανάρια που βάλτε στον κόμβο της Αγ. Μαρίνας (προσωρινό ημίμετρο) κατά την διάρκεια της θητείας σας, ήταν το ότι ο κόσμος των Χανίων σας είχε ταυτίσει, αντί της παραγωγής έργου με τις πάσης φύσεως «Κατεδαφίσεις»! Μόνος σας χύσατε το γάλα που τυχόν (σίγουρα ουδέν κακόν αμιγές καλού) είχατε κάνει!

Κύριε Πρόεδρε της ΙΛΑΕΚ, αγαπητέ μου Γιώργο Κουρμούλη: Σας συγχαίρω για την ευαισθησία σας για την διαφύλαξη της πολιτιστικής (μας) κληρονομιάς• Πιστέψτε όμως πως την ίδια ευαισθησία έχω και εγώ που είμαι απλό μέλος της Εταιρίας και εκτός του Δ.Σ. Ασφαλώς και δεν μπορούμε να ζητούμε ευθύνες και αν παρακαλάμε την αρμόδια επί των πολιτιστικών θεμάτων, λογιωτάτη Αντιδήμαρχο κ. Βαρβάρα Περάκη, να δώσει (ντε ) και καλά λύση στο πρόβλημα. Η κοπέλα δεν ευθύνεται απολύτως τίποτε να επωμίζεται τις αμαρτίες τρίτων, δεν άλλαξε δημοτική παράταξη, δεν υπήρξε καιροσκόπος, εν αντιθέσει προς τον κύριο Εμμ. Κεμεσίδη, τον έτερο Αντιδήμαρχο, από τον οποίον κατά την προσωπική μου άποψη θα πρέπει να αναζητηθούν και οι ευθύνες για την ίδρυση του Λαογραφικού Μουσείου στην πόλη μας. «Ο Τρώσας (και) ιάσεται».

Μετά Τιμής
Γεώργιος Μιχ. Δρακωνάκης

Μέλος της Ιστορικής & Λαογραφικής Εταιρίας Κρήτης – ΙΛΑΕΚ
πρώην (Δις) υποψήφιος Βουλευτής Χανίων του Λ.Α.Ο.Σ.
Υποψήφιος για το νέο Δ.Σ. της Εταιρίας

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Συλλογές Άρθρων
Επιλεγμένα άρθρα από όλο το Internet | Συλλέγουμε τα καλύτερα άρθρα, θέσεις και απόψεις από διάφορα sites και blogs. Τα αναδημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα του "Α.τ.Κ." αναφέροντας πάντα την πηγή και τον συντάκτη. | Κάντε like τον "Α.τ.Κ." στην facebook σελίδα του και ακολουθήστε τον λογαριασμό του στο twitter | Περισσότερα άρθρα εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...