14.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Ο κηδεμόνας Ντράγκι θύμωσε για τον Στουρνάρα

Ημερομηνία:

Μετά την στήριξη επιτίμου, Ποταμιού και ΠΑΣΟΚ προς τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, η μάχη κυβέρνησης – Στουρνάρα μεταφέρεται τώρα και στη Φρανκφούρτη: Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρώπης, και φυσικός προϊστάμενος του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη, Μάριο Ντράγκι διαμηνύει την ενόχλησή του για την ένταση στις σχέσεις κυβέρνησης – Στουρνάρα.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, «η ΕΚΤ «είναι όλο και πιο ανήσυχη για την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας της χώρας».

Πηγές «με γνώση του θέματος», που επικαλείται το πρακτορείο, δήλωσαν ότι πρόσφατα κυβερνητικά σχόλια με στόχο την Τράπεζα της Ελλάδος «δεν πέρασαν απαρατήρητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα». Οι ίδιες πηγές, δε, ανέφεραν ότι «η ΕΚΤ μπορεί να εκδώσει επίσημες προειδοποιήσεις προς την ελληνική κυβέρνηση εάν η κατάσταση επιδεινωθεί».

Πρόκειται για την συνήθη πρακτική διαρροών είτε από την ΕΚΤ, είτε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, είτε από το Eurogroup: Προειδοποιούν διά της προειδοποίησης. Ο αρθρογράφος του Reuters, βεβαίως, Χιούγκο Ντίξον έδωσε στη «μετάφραση» της προειδοποίησης και μια διάσταση παραπάνω: «Θα ήταν ανοησία εκ μέρους του Τσίπρα να απολύσει τον Στουρνάρα. Εκτός και αν θέλει Grexit», έγραψε στο twitter, θέτοντας ουσιαστικά το δίλημμα… «Στουρνάρας ή Grexit».

«Υψηλή δόση… φαντασίας από τα γνωστά λόμπι» ήταν το σχόλιο κυβερνητικών πηγών στην Αθήνα, οι οποίες ωστόσο αναγνώριζαν ότι υπάρχει σοβαρό θέμα πλέον στις σχέσεις με την Τράπεζα της Ελλάδος. Η συγκατοίκηση του διοικητή και της κυβέρνησης ήταν εξ αρχής αναγκαστική και δύσκολη, και εξελίχθηκε σε θυελλώδη μετά τη διαρροή του e-mail συνεργάτη του με στοιχεία αποδόμησης των κυβερνητικών θέσεων στην πιο κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης.

Κυβερνητικά στελέχη του καταλογίζουν ανοιχτά θέσεις εγγύτερες σε εκείνες των πιστωτών ακόμη και όταν κάθεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, ενώ οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν ευθέως την παραίτησή του. Το θέμα όμως δεν είναι τόσο απλό. Ο Γιάννης Στουρνάρας δεν κρύβει, και δημόσια, τις πολιτικές του θέσεις που απέχουν μακράν εκείνων την κυβέρνησης, όπως δεν κρύβει και το γεγονός ότι δεν έχει πρόθεση να αποχωρήσει από την Τράπεζα της Ελλάδος. Ο μόνος δε στον οποίο υπάγεται και είναι υπόλογος, ως επικεφαλής ανεξάρτητης αρχής και όπως ορίζει το ευρωσύστημα, είναι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ο οποίος και τον στηρίζει. Και ουδείς, βεβαίως, μπορεί να τον «απολύσει» πλην του Ντράγκι.

Το μοναδικό πρόσφατο ευρωπαϊκό προηγούμενο, με απομάκρυνση διοικητή κεντρικής τράπεζας ήταν εκείνο της Κύπρου, όπου όμως ο Νίκος Αναστασιάδης είχε αποσπάσει την συγκατάθεση προς παραίτηση του «ανεπιθύμητου» Πανίκου Δημητριάδη. Και η μόνη περίπτωση για να επιχειρήσει κάτι αντίστοιχο η ελληνική κυβέρνηση θα ήταν εάν βρισκόταν βαριά πολιτικά και ποινικά υπόλογος ο κ. Στουρνάρας.

Με αυτό το δεδομένο δεν πέρασε απαρατήρητη η χθεσινή σφοδρή επίθεση κατά του διοικητή από τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη στη Βουλή που προειδοποίησε ότι «όλα τα εγκλήματα που έγιναν θα εξιχνιασθούν και θα αποδοθούν ευθύνες». Ο κ. Λαφαζάνης αναφέρθηκε στις υποθέσεις της ΑΤΕ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ενώ την περασμένη εβδομάδα ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει στη Βουλή ότι «ο κ. Στουρνάρας θα κριθεί» υπενθυμίζοντας και τις εργασίες της εξεταστικής επιτροπής για το Μνημόνιο.

Αυτή η ώρα της «κρίσης», ωστόσο, ίσως δεν έχει έρθει ακόμη. Το timing της ευρωπαϊκής διαπραγμάτευσης είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και ευαίσθητο και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Μάριο Ντράγκι είναι εξαιρετικά κομβικός. Τούτο δεν σημαίνει βεβαίως και ότι ο πόλεμος τελειώνει – απλά, νέα, αλλεπάλληλα επεισόδια προστίθενται στον δρόμο προς την τελική αναμέτρηση.

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...