14.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Πάμε σε εκλογές! Όλες οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών

Ημερομηνία:

Η τρομοκρατία και οι εκβιασμοί δεν πέρασαν. Ο στόχος των 180 «πρόθυμων» να παρατείνουν τον βίο της μνημονιακής συγκυβέρνησης δεν επετεύχθη. Η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου έπεσε έπειτα από την αποτυχία να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη σημερινή τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή.

Ούτε ψήφο παραπάνω δεν κατάφερε να πάρει στην τρίτη ψηφοφορία η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα. Ως εκ τούτου Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν εκλέγεται, η Βουλή διαλύεται και η χώρα οδεύει σε πρόωρες εκλογές, οι οποίες θα προκηρυχτούν εντός δέκα ημερών.

Μόλις έγινε η ανακοίνωση του αποτελέσματος από τον πρόεδρο της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ξεκίνησε φραστική επίθεση από την πλευρά των χρυσαυγιτών βουλευτών, οι οποίοι άρχισαν να βρίζουν και να φτύνουν τον Στάθη Μπούκουρα και να φωνάζουν προς την κυβέρνηση «Τελειώσατε», «Ο Σαμαράς θα πάει φυλακή».

Υπέρ του Σταύρου Δήμα ψήφισαν 168 βουλευτές, δηλαδή όσοι και στη δεύτερη ψηφοφορία, γεγονός που σημαίνει ότι οι προσπάθειες του Μεγάρου Μαξίμου να αλλάξουν στάση κάποιοι βουλευτές δεν απέδωσαν καρπούς.

Πιθανότερες ημερομηνίες εκλογών είναι η 25η Ιανουαρίου ή η 1η Φεβρουαρίου. Στόχος του Αντώνη Σαμαρά, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι μην χαθεί χρόνος και να προχωρήσει η διαδικασία το συντομότερο δυνατόν.

Σταύρος Δήμας: “Το περίμενα το αποτέλεσμα”

«Το περίμενα το αποτέλεσμα, δεν απογοητεύομαι ποτέ, παραμένω ψύχραιμος» δήλωσε ο Σταύρος Δήμας, λίγο μετά την τρίτη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας που απέβη άκαρπη, με αποτέλεσμα η χώρα να οδεύει σε πρόωρες εκλογές.

«Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από αυτή τη Βουλή θα ήταν η ορθή επιλογή. Ωστόσο, η απόφαση της Βουλής είναι σεβαστή» είπε ο κ. Δήμας.

Ο Σταύρος Δήμας υπογράμμισε ότι η εξέλιξη αυτή «παρατείνει την πολιτική αβεβαιότητα», ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί η δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος.

«Τώρα σημασία έχει το συμφέρον του λαού και της χώρας. Οι εβδομάδες που έρχονται είναι κρίσιμες» υπογράμμισε ο κ. Δήμας.

Τόνισε ότι καθήκον των πολιτικών δυνάμεων τώρα είναι να αντιμετωπίσουν με νηφαλιότητα, αίσθημα ευθύνης και πρόθεση συναίνεσης τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα.

«Αυτό που μας ενώνει είναι η πατρίδα» τόνισε ο κ. Δήμας, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους βουλευτές που τον ψήφισαν, αλλά και τους Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο που τον πρότειναν για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

«Αποδέχτηκα την πρόταση αυτή με την έννοια της εθνικής αποστολής και όχι του αξιώματος» τονισε ο κ. Δήμας.

Tσίπρας: Η κυβέρνηση Σαμαρά παρελθόν, σε λίγο και τα μνημόνια

"google ad"

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την ελληνική δημοκρατία, οι βουλευτές απέδειξαν ότι η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά το πέρας της τρίτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου.

«Η κυβέρνηση Σαμαρά αποτελεί παρελθόν, σε λίγο με τη βούληση του ελληνικού λαού και τα μνημόνια» συνέχισε.

Σαμαράς: Μια μειοψηφία οδηγεί τη χώρα σε εκλογές

Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να εκλέξει η Βουλή Πρόεδρο και να αποτραπούν οι πρόωρες εκλογές, που δεν συμφέρουν τη χώρα,  τόνισε ο πρωθυπουργός μετά την τρίτη ψηφοφορία.

«Μια μειοψηφία βουλευτών στους οποίους αθροίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή οδηγούν τη χώρα σε εκλογές. Όσοι καταψήφισαν φέρουν ακέραια την ευθύνη» τόνισε.

Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε ότι την Τρίτη θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ανακοινώσει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών για τις 25 Ιανουαρίου.

Στις επόμενες εβδομάδες ο λαός θα μάθει όλη την αλήθεια για τα όσα έγιναν, για το πόσο κοντά είμαστε στην έξοδο από την κρίση και τα συμφέροντα που εξυπηρετούν αυτοί που οδηγούν την χώρα σε περιπέτεια, συνέχισε.

«Μην έχετε καμία αμφιβολία, η νίκη θα είναι δική μας» κατέληξε.

* Ο κ. Σαμαράς ξεκίνησε την ομιλία του εκφράζοντας τη συμπαράσταση στις οικογένειες των θυμάτων από τη ναυτική τραγωδία στην Αδριατική.

Ευχαρίστησε τις Ένοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό Σώμα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία για τις προσπάθειες που καταβάλλουν, «σε μια επιχείρηση που ακόμα συνεχίζεται» τόνισε.

Καμμένος: H παρένθεση Σαμαρά-Βενιζέλου έκλεισε

«Σήμερα η παρένθεση Βενιζέλου-Σαμαρά έκλεισε, το δίδυμο που παρέδωσε την εθνική κυριαρχία της χώρας αποχωρεί πλέον από την κυβέρνηση» δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

Ο κ. Καμμένος τόνισε ότι οι Έλληνες θα πρέπει να ενωθούν και να γίνουν εκλογές σε ήρεμο κλίμα.

«Πρέπει να εφαρμοστεί το Σύνταγμα και να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας που δεν θα εκτελεί εντολές ξένων αλλά του ελληνικού λαού» τόνισε.

«Οι ΑΝΕΛ ήμασταν ρυθμιστές και θα είμαστε οι εγγυτές. Για μας οι κόκκινες γραμμές δεν είναι διαπραγματεύσιμες. Ζητάμε εθνική ενότητα όλων των δυνάμεων του τόπου» τόνισε.

Κουβέλης: Η χώρα οφείλει να αλλάξει σελίδα

«Η κυβέρνηση επέλεξε με την προεδρική εκλογή να φέρει νωρίτερα τις εθνικές εκλογές. Η σημερινή ημέρα αποτελεί αφετηρία εξελίξεων» δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης.

Και πρόσθεσε: «Η χώρα οφείλει να αλλάξει σελίδα και να αποκτήσει προοδευτικό χαρακτήρα και σε αυτό το το πλαίσιο εργαζόμαστε».

Καρατζαφέρης – Αβραμόπουλος

Μετά την ολοκλήρωση και της Γ’ Ψηφοφορίας για την εκλογή Π.τ.Δ, ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. Καρατζαφέρης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Το άθροισμα συνεχών λαθών, ανομιών και ολιγωριών, έβγαλε το σημερινό καταδικαστικό αποτέλεσμα για την κυβέρνηση. Ανοίγονται ορίζοντες, αρκεί να γίνουν οι ενδεδειγμένες επιλογές».

Πριν αναχωρήσει από τις Βρυξέλλες για την Αθήνα, ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ερωτηθείς για το αποτέλεσμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Σε μία κρίσιμη στιγμή για τη χώρα και το έθνος, όπου το διακύβευμα είναι η σταθερότητα του τόπου και η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση, καλώ κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα να αποφασίσει με μοναδικό γνώμονα το δικαίωμα των Ελλήνων και κυρίως των επόμενων γενιών σε ένα ελπιδοφόρο μέλλον.

Η επόμενη ημέρα των εκλογών πρέπει να βρει την κοινωνία μας ενωμένη, για να αντιμετωπίσουμε τις κρίσιμες προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας, με πρώτες την ευημερία του λαού και του τόπου μας και την παραμονή μας με κύρος και ευθύνη στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Η περίσταση είναι ιστορική και μας θέτει προ μεγάλων ευθυνών και το μόνο που δεν θα συγχωρήσει η ιστορία είναι ο διχασμός».

in.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...