13.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

ΠΑΜΕ: Να παρθούν πίσω οι απολύσεις στην MINOAN LINES! – Δικαιολογίες τα περί δήθεν κακής κατάστασης της εταιρείας

Ημερομηνία:

Η γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την επίθεση που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία της Minoan Lines απέναντι στους εργαζόμενους, με τις 14 απολύσεις συναδέλφων που έχει πραγματοποιήσει.

Σε σχετικό δελτίο τύπου αναφέρονται τα εξής:

Παρόλες τις δικαιολογίες περί δήθεν κακής κατάστασης της εταιρείας γίνεται φανερό πως ο στόχος τους είναι να ξεμπερδεύουν με τους πιο παλιούς εργαζόμενους που έχουν συγκροτημένα δικαιώματα.

Αυτό είναι ακόμα πιο ξεκάθαρο όταν αναλογιστούμε ότι τα τελευταία 10 χρόνια της κρίσης, μόνο οι 4 μεγάλες εταιρείες του κλάδου συγκέντρωσαν κέρδη πάνω από €500εκ, εμείς βλέπουμε τους μισθούς μας να μένουν καθηλωμένοι και δεκάδες εργαζόμενους με συγκροτημένα δικαιώματα να απολύονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Minoan Lines, ανακοίνωσε για το 2018 την επέκταση της σε νέες αγορές, την αγορά δύο νέων πλοίων και έσοδα αυξημένα κατά €12εκ. Την ίδια ώρα απολαμβάνει όπως και οι υπόλοιποι εφοπλιστές, απαλλαγή τους από φόρους για την αγορά του πετρελαίου, ενώ πολλοί από εμάς μετράμε και το τελευταίο ευρώ για να βάλουμε το χειμώνα πετρέλαιο για να ζεστάνουμε τις οικογένειες μας, λόγω των ατελείωτων φόρων.

Οι απολύσεις των συναδέλφων έγιναν με την αξιοποίηση όλου του σύγχρονου αντεργατικού νομικού οπλοστασίου που έχουν προσφέρει οι κυβερνήσεις και η πολιτική της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Οι νόμοι για την απελευθέρωση των απολύσεων, για τη μείωση κατά 50% της αποζημίωσης στην «απόλυση με προειδοποίηση», είναι δώρο στα χέρια της εργοδοσίας για να στηρίζουν την κερδοφορία τους στα τσακισμένα εργατικά δικαιώματα και τους απολυμένους συναδέλφους.

Είναι αυτή η πολιτική που επιτρέπει στις εταιρείες να μειώνουν τις οργανικές συνθέσεις των πληρωμάτων των πλοίων, εντατικοποιώντας ακόμα περισσότερο τις συνθήκες δουλειάς των ναυτικών και βάζοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια ναυτεργατών και επιβατών.  Ταυτόχρονα, ο καθορισμός των δρομολογίων γίνεται με γνώμονα μόνο την κερδοφορία τους αφήνοντας τα νησιά χωρίς σύνδεση τους μήνες που δεν υπάρχει τουριστική κίνηση.

Φρένο στα σχέδια τους μπορεί να βάλει η πάλη των εργαζομένων για ζωή και δουλειά με δικαιώματα, που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας. Αυτό φοβάται και η εργοδοσία και προσπαθεί να κρατήσει τους εργαζόμενους χωρισμένους σε παλιούς και νέους, να εκφοβίσει τον καθένα χωριστά. Φοβούνται την οργάνωση των εργαζομένων που βάζει στόχο τα κέρδη και την εξουσία τους.

Για αυτό βάζουν τα τσιράκια τους να μηχανορραφούν σε σωματεία και να περιορίζονται σε ανακοινώσεις με κούφια λόγια, όπως η πλειοψηφία του ΠΑΣΕΝΤ που δεν έχει πάρει ούτε μία πρωτοβουλία για δράση απέναντί στην εντεινόμενη επίθεση στους εργαζόμενους όλου του κλάδου. Για αυτό και μετά τους νόμους του ΣΥΡΙΖΑ που έβαζε εμπόδια στην απεργία, τώρα η ΝΔ πατάει στο ίδιο έδαφος και ετοιμάζει νομοσχέδια για ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζόμενων που είναι στο σωματείο τους, που παλεύουν. Χρειάζεται αποκάλυψη και χτύπημα το σχέδιο που έχει από κοινού η εργοδοσία- κυβερνήσεις να «χτυπηθεί» η οργάνωση των εργαζομένων , ο αγώνας μας, τα δικαιώματα μας που με αγώνες κατακτήθηκαν.

Κανείς μόνος του! Αγώνας ενωτικός – μαζικός – ταξικός για σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, για ζωή με δικαιώματα !

Ήρθε η ώρα να σηκώσουμε το ανάστημά μας. Σε αυτόν τον αγώνα όμως, κανείς δεν είναι μόνος του. Έχει μαζί του τις ταξικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ γιατί ο αγώνας είναι κοινός.

Οι εργαζόμενοι έχουμε δύναμη,
μπορούμε και είναι η ώρα να την δείξουμε.

Ενωτικός, μαζικός, ταξικός αγώνας για το δικαίωμά μας στη δουλειά, στην οργάνωση και την απεργία! Είμαστε σε ετοιμότητα για αγωνιστική απάντηση απέναντι στην αντεργατική επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας. Ετοιμότητα για απεργιακή απάντηση όποτε τολμήσει η κυβέρνηση να παρέμβει ωμά στη δράση και τη λειτουργία των συνδικάτων, στο δικαίωμα στην απεργία!

Η γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ καλεί σε σύσκεψη με θέμα την οργάνωση της πάλης και το πρόγραμμα δράσης για το αμέσως επόμενο διάστημα, την Τετάρτη 18/9, στις 7μμ στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...