13.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

ΠΑΜΕ: Το Πάρκο Γεωργιάδη ανήκει στις λαϊκές οικογένειες του Ηρακλείου

Ημερομηνία:

Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την καταστολή και την παρουσία των ΜΑΤ στο Πάρκο Γεωργιάδη, κατά την επιδίωξη της Δημοτικής αρχής να επιβάλει την έναρξη των εργασιών ανάπλασης του πάρκου από τον εργολάβο:

Η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Πάρκο Γεωργιάδη. Ένας από τους ελάχιστους – αν όχι ο μοναδικός- πνεύμονες πρασίνου στο Ηράκλειο χρόνια τώρα βρίσκεται σε εγκατάλειψη από όλες τις δημοτικές αρχές. Είναι απαραίτητη και αναγκαία μια ουσιαστική συντήρηση και ανανέωση του τόσο όσον αφορά το πράσινο αλλά και την παιδική χαρά, τους χώρους υγιεινής, τον επαρκή φωτισμό του κλπ. Και όλα αυτά φυσικά χωρίς να επιβαρυνθούν οι δημότες με ούτε ένα ευρώ παραπάνω.

Όμως το πιο σημαντικό είναι να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας που έχει εδώ και δεκαετίες ως χώρος έκφρασης της αναψυχής, της λαϊκής δημιουργίας, της ελεύθερης διακίνησης ιδεών κλπ.

Στα πλαίσια αυτά το ΠΑΜΕ και τα σωματεία που συσπειρώνονται σε αυτό έχει τη δική του συμβολή μιας και φέτος το καλοκαίρι πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Γεωργιάδη το 1o Εργατικό Φεστιβάλ με σημαντική συμμετοχή μεταναστών και προσφύγων, στο οποίο αναδείχτηκε η ανάγκη ύπαρξης και αναβάθμισης του πάρκου.

Δεν θα ανεχθούμε λοιπόν από κανένα να αλλάξει το χαρακτήρα του πάρκου ως τέτοιου πολυδιάστατου χώρου, είτε στο όνομα της ανάπλασης είτε στο όνομα της προστασίας του. Αντίθετα, παλεύουμε και διεκδικούμε το Ηράκλειο να αποκτήσει σε όλες τις εργατογειτονιές του πολλούς τέτοιους πνεύμονες πρασίνου, χώρους για την αναψυχή και την έκφραση του λαού μας με την εφαρμογή σχεδίου πόλης που θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες του λαού και όχι του κεφαλαίου. Σχεδίου πόλης που θα βάλει τέλος στην έλλειψη υποδομών, σχολείων, κοινόχρηστων χώρων αλλά και αντιπλημμυρικών, αντισεισμικών και αντιπυρικών μέτρων, για να μην πνιγόμαστε το χειμώνα και καιγόμαστε το καλοκαίρι.

Τέτοιο όμως σχέδιο δεν έχουν και ούτε πρόκειται να αποκτήσουν δημοτικές αρχές και κυβερνήσεις που προσκυνούν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Τέτοια δημοτική αρχή είναι και αυτή που έχουμε τώρα που εφαρμόζει και καταστολή με τα ΜΑΤ, αλλά και οι προηγούμενες. Δεν μπορούν και δεν θέλουν να υπηρετήσουν το λαό από τη στιγμή που υπηρετούν το κεφάλαιο. Έχουν ευθύνη μαζί με την Κυβέρνηση καθώς και τις προηγούμενες για :

  • Την έλλειψη σχεδίου πόλης.
  • Την ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας πρασίνου
  • Την ανυπαρξία κονδυλίων για απόκτηση ελεύθερων χώρων,
  • Τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων,
  • Το σημαντικό περιορισμό της κρατικής χρηματοδότησης που επισύρει τις παραπάνω συνέπειες.

Καλούμε λοιπόν τον Ηρακλειώτικο λαό να διεκδικήσει πάρκα με βάση τις ανάγκες του, ασφαλή για μικρούς και μεγάλους, πνεύμονες πρασίνου και εστίες λαϊκής δημιουργίας και έκφρασης. Να στρέψει τα βέλη του ενάντια στις κυβερνήσεις του κεφαλαίου αλλά και στους ντόπιους υπερασπιστές του (Δήμοι, Περιφέρεια) να πρωτοστατήσει στον καθημερινό αγώνα, στην ταξική πάλη ενάντια στο κεφάλαιο.

Καλούμε τα Σωματεία και τους εργαζόμενους του Ηρακλείου να τα βάλουν με τον πραγματικό ένοχο που είναι όλοι όσοι μετρούν τα πάντα με την κερδοφορία του κεφαλαίου και με τη λογική κόστος – όφελος.

Να απαιτήσει αποφασιστικά:

  • Καμία σκέψη για αλλαγή χρήσης των πάρκων ως ανοιχτοί ελεύθεροι χώροι ανάπαυσης, πολιτισμού και αναψυχής για το λαό και τα παιδιά του.
  • Άμεση πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωση των υπηρεσιών πρασίνου. Όχι στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών πρασίνου. Να σταματήσει η εγκατάλειψη των πάρκων, των παιδικών χαρών και όλων των δημοτικών δομών.
  • Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς το Δήμο.
  • Να μην επιτραπεί καμία επιχειρηματική δραστηριότητα εντός των χώρων του, να είναι στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών, των φορέων του μαζικού λαϊκού κινήματος, των πολιτιστικών συλλόγων.

Μόνο σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να συμβάλλουν τα όποια έργα βελτίωσης και αναβάθμισης του χαρακτήρα του Πάρκου Γεωργίαδη.

Αυτός είναι ο προσανατολισμός που το οργανωμένο λαϊκό κίνημα χρειάζεται για να μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τη βελτίωση της ποιότητας σε κάθε πτυχή της ζωής των εργαζομένων.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...