14.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Παράταση έως 30 Σεπτεμβρίου για τις ακάλυπτες επιταγές

Ημερομηνία:

Επιταγές, γραμμάτια και συναλλαγματικές με ημερομηνία πληρωμής – λήξης από τις 20 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου, που δεν εξοφλούνται, δεν θα μπουν στον «Τειρεσία», εάν εξοφληθούν μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.

Αυτό προβλέπεται μεταξύ άλλων σε νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Η παράταση δίνεται για την διευκόλυνση των επιχειρήσεων που εξαιτίας των περιορισμών, που ισχύουν στην λειτουργία των τραπεζών δεν μπορούν να ανταποκριθούν εγκαίρως στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Ειδικότερα στο δεύτερο άρθρο της ΠΝΠ αναφέρεται:

«Επιταγές, επί των οποίων έχει βεβαιωθεί από την πληρώτρια τράπεζα αδυναμία πληρωμής με ημερομηνία από την 20η Ιουλίου 2015 μέχρι την 31η Αυγούστου 2015, όπως και γραμμάτια εις διαταγήν και συναλλαγματικές με ημερομηνία λήξης εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος, που δεν εξοφλήθηκαν, δεν εμφανίζονται σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς που τηρούνται από τα πιστωτικά ιδρύματα ή από φορείς χάριν αυτών, εάν αποδεδειγμένα εξοφληθούν το αργότερο μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2015».

Στα € 150.000 το ημερήσιο όριο συναλλαγών

H Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει επίσης την αύξηση του ημερήσιου ορίου για συναλλαγές επιχειρήσεων προς το εξωτερικό στις 150.000 ευρώ από 100.000 ευρώ που ήταν πριν.

Ταυτόχρονα το του σωρευτικό όριο ανά τράπεζα αυξάνεται από 3,4 εκατ. ευρώ την ημέρα σε 5 εκατ. την ημέρα. Τα 5 εκατ. αφορούν τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ενώ για τις υπόλοιπες τράπεζες το αντίστοιχο όριο καθορίζεται αναλογικά.

Επίσης οι υποεπιτροπές θα μπορούν πλέον να εγκρίνουν ημερήσια όρια 22 εκατ. ευρώ την ημέρα από 15 εκατ. που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Παράλληλα δίδεται ευελιξία στη λειτουργία των υποεπιτροπών ώστε να δημιουργηθούν επιμέρους υποεπιτροπές με την κατάλληλη γεωγραφική διασπορά ώστε να εξυπηρετούν καλύτερα τα αιτήματα που καταθέτουν οι πελάτες των τραπεζών.

Τα 420 ευρώ

Τέλος, η ΠΝΠ επιτρέπει στους καταθέτες να «σηκώσουν» οποιαδήποτε μέρα επιθυμούν τα 420 ευρώ, που είναι το εβδομαδιαίο όριο ανάληψης.

Με άλλα λόγια, τα 420 ευρω ανά επταήμερο, θα μπορεί να τα πάρει κάποιος οποιαδήποτε στιγμή επιλέξει, αλλά θα πρέπει να υπολογίζει ποια μέρα ξεκινάει η επόμενη εβδομάδα για να ανανεωθεί το όριο και να μπορεί να κάνει νέα ανάληψη.

newmoney.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...