13.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Παρά την τρομοκρατία, ανοίγει η ψαλίδα της διαφοράς μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Ημερομηνία:

Ανετο προβάδισμα 4,4% έναντι της ΝΔ διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, και επτακομματική Βουλή, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco για το “Πρώτο Θέμα”.

Στην έρευνα που διενεργήθηκε 15-17 Ιανουαρίου και δημοσιεύεται στο protothema.gr, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα «τσιμπάει» μισή μονάδα από την προηγούμενη μέτρηση, φτάνοντας στο 31,7% ενώ αντιστοίχως η ΝΔ χάνει 0,5% συγκεντρώνοντας 27,3%.

Για την τρίτη θέση δίνουν μάχη Ποτάμι και Χρυσή Αυγή ενώ καθοριστικής σημασίας για την εκλογική έκβαση και την αυτοδυναμία είναι η πορεία των ΑΝΕΛ που στη συγκεκριμένη μέτρηση περνούν το κατώφλι του 3% και μπαίνουν στη Βουλή. Εκτός, μένει πάλι το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου ενώ το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 4,1 %.

Σημαντικό για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η εισροή ψηφοφόρων από την ΝΔ. Στην Κουμουνδούρου μετακινούνται το 11,5% όσων ψήφισαν ΝΔ, ενώ η αντίστροφη ροή, (από τον ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΝΔ) είναι απογοητευτική για τη Συγγρού – μόλις 2%.

Σημαντική είναι και η «αιμορραγία» του ΠΑΣΟΚ: Χάνει το 23,5% προς τον ΣΥΡΙΖΑ, 12,5% προς την ΝΔ και 10,5% προς το Κίνημα.

Με τα συγκεκριμένα ποσοστά και αναλογική κατανομή των αναποφασίστων, ο ΣΥΡΙΖΑ, χάρις στο μπόνους των 50 εδρών που θα λάβει ως πρώτο κόμμα, εκλέγει 147 βουλευτές και θέλει τουλάχιστον μια επιπλέον μονάδα για να επιτύχει τον στόχο της αυτοδυναμίας. Αν, ωστόσο, μείνουν τελικώς εκτός Βουλής οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ή αυξηθεί το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν, τότε ο πήχης της αυτοδυναμίας θα ανέβει αρκετά ψηλότερα.

Υπενθυμίζεται ότι αν τα κόμματα που δεν θα βγάλουν βουλευτές  συγκεντρώσουν ποσοστά της τάξης του 10%, τότε το πρώτο κόμμα έχει αυτοδυναμία με 36,4%, ενώ αν το αθροιστικό ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων πέσει στο 8%, τότε για να είναι αυτοδύναμο το πρώτο κόμμα απαιτείται να λάβει άνω του 37,2%.

Γι΄ αυτό και η είσοδος στην επόμενη Βουλή των ΑΝ.ΕΛ., που ορισμένοι τους βλέπουν ως πιθανούς κυβερνητικούς εταίρους του ΣΥΡΙΖΑ, δυσκολεύει τον στόχο της Κουμουνδούρου για αυτοδυναμία.

3prothesi-egkyra

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...