14.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Παρουσία Πολάκη η παράδοση του ασθενοφόρου στα Ανώγεια

Ημερομηνία:

Ρεπορτάζ:Γιώργης Μπαγκέρης- Φωτογραφίες:Μανόλης Σαμόλης

Σε μια σεμνή εκδήλωση σήμερα Κυριακή 18 Μαρτίου στο Κέντρο Υγείας Ανωγείων, έγινε η τελετή παράδοσης παραλαβής του ασθενοφόρου 4χ4  που θα εξυπηρετεί τα Ανώγεια και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και θα δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα απέναντι στις  δύσκολες καιρικές  συνθήκες του ορεινού όγκου του Ψηλορείτη. Παράλληλα το ΕΚΑΒ Ανωγείων στελεχώνεται με δυο επιπλέον οδηγούς που αναλαμβάνουν καθήκοντα από την πρώτη Απριλίου, ενώ τα Ανώγεια και το Κέντρο Υγείας αποκτούν οδοντιατρική τράπεζα  που θα βοηθήσει στο έργο της οδοντιάτρου που εργάζεται εδώ. Παράλληλα οι δυο Υπουργοί έκαναν εκτενής αναφορές για δυο νέα Νοσοκομεία που θα ανεγερθούν με κόστος 250 εκατομμυρίων ευρώ, αυτό της Κομοτηνής και του Νοσοκομείου Παίδων Θεσσαλονίκης!

Τα Ανώγεια υποδέχθηκαν με θέρμη τόσο τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό όσο και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, καθώς και τον εκπρόσωπο του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” που έκανε την χρηματική δωρεά για όλα τα ασθενοφόρα  Ιωάννη Ζερβάκη  και τέλος τον Αντιπρόεδρο του ΕΚΑΒ Μιλτιάδη Μυλωνά. Και στους τέσσερις επίσημους προσκεκλημένους δόθηκαν παραδοσιακά μαντήλια, ενώ δυο ανθοδέσμες δόθηκαν στους υπουργούς από μικρά παιδιά που φορούσαν παραδοσιακές στολές, με τον Αριστείδη Χαιρέτη ή Γιαλάφτη να τους καλωσορίζει με μια μαντινάδα:

“Να είστε ηπερήφανοι η στση ζωής τον τόπο, γιατί κι οι δυο αλλάξατε τη μοίρα των ανθρώπω…”

Το παρόν μεταξύ άλλων έδωσαν ο Δήμαρχος Ανωγείων Μανόλης Καλλέργης, η υποδιοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Ελένη Γιακουμάκη, ο Υποδιοικητής του ΠΑΓΝΗ Ιωάννης Φανουργιάκης, οι πρώην δήμαρχοι Ανωγείων Γεώργιος Σμπώκος και Σωκράτης Κεφαλογιάννης, ο διευθυντής του Κ.Υ Ανωγείων Νίκος Αντωνάκης, οι Αντιδήμαρχοι Ανωγείων Βασίλης Σμπώκος και Γιάννης Αεράκης η διευθύντρια του ΕΚΑΒ Κρήτης Μάγδα Ζεάκη και πλήθος απλού κόσμου που θέλησε να δει από κοντά το νέο ασθενοφόρο της περιοχής. Μετά την εκδήλωση στο Κέντρο Υγείας με τα πόδια όλοι διέσχισαν τον κεντρικό δρόμο των Ανωγείων, συνομίλησαν με κατοίκους της περιοχής και δέχτηκαν κεράσματα, ενώ έκαναν μια στάση στο Κέντρο Αρχαιολογικής Πληροφόρησης. Εκεί τους υποδέχτηκε ο Αρχαιολόγος Γιώργος Καλομοίρης που τους έκανε μια εμπεριστατωμένη ξενάγηση στον χώρο, στα εκθέματα του και στην ιστορία της Ζωμίνθου και του Ιδαίου Άντρου με τους δυο Υπουργούς να εντυπωσιάζονται από το Μουσείο και να κάνουν ερωτήσεις δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ στο τέλος υπέγραψαν στο βιβλίο που βρίσκεται στην είσοδο.Στη συνέχεια έγινε μια μικρή στάση στο Δημαρχείο Ανωγείων όπου χαιρέτησαν το προσωπικό του Δήμου, ήπιαν μια ρακί και έφαγαν παραδοσιακές πίτες, συνομιλώντας σε χαλαρό ύφος για τρέχοντα ζητήματα της περιοχής.Σε όλους προσφέρθηκαν επίσης δώρα από τον Δήμο Ανωγείων Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε στην παραδοσιακή ταβέρνα “Μούγερης” όπου όλοι έμειναν ενθουσιασμένοι από την ποιότητα και την ποικιλία όλων των ντόπιων ανωγειανών εδεσμάτων!

Οι ομιλίες στο Κέντρο Υγείας:

 Ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός: “Το ασθενοφόρο εδώ, ειδικό για τις συνθήκες της ευρύτερης περιοχής νομίζω ότι πραγματικά ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας των ανθρώπων και την πεποίθηση ότι γίνονται προσπάθειες σε μια περίοδο που οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες από τους πόρους που έχει η Χώρα μας..” Η τοπική κοινωνία και οι εκπρόσωποι της αντιλαμβάνονται πόσο σημαντικό είναι στην περίοδο της κρίσης να γίνονται μετρήσιμα βήματα στήριξης και αναβάθμισης του δημόσιου συστήματος Υγείας. η ενίσχυση και η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και το ασθενοφόρο εδώ, ειδικό για τις συνθήκες της ευρύτερης περιοχής νομίζω ότι πραγματικά ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας των ανθρώπων και την πεποίθηση ότι γίνονται προσπάθειες σε μια περίοδο που οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες από τους πόρους που έχει η Χώρα μας. Το σύστημα Υγείας παρά το ότι έχει ακόμα ανοιχτές πληγές είναι σε μια περίοδο γρήγορης επούλωσης των πληγών του, έχει μια αναγνωρίσιμη και από πολίτες και από εργαζόμενους ευστάθεια και αναβαθμίζει καθημερινά τις υποδομές, την στελέχωση  και τον εξοπλισμό του. Κι αυτό είναι μια εικόνα που αφορά σε ολόκληρη τη Χώρα και όχι προφανώς μόνο στα Ανώγεια. Έχουμε λοιπόν εδώ ένα Κέντρο Υγείας αξιόπιστο που έχει μεν τα προβλήματα του, αλλά τώρα έχει μια επιπλέον δυνατότητα να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει με ασφάλεια και αξιοπρέπεια τα περιστατικά τα οποία χρειάζονται περαιτέρω φροντίδας. Ενισχύουμε όλο το φάσμα από την επείγουσα προ-νοσοκομειακή περίθαλψη μέχρι την αναδιοργάνωση των ΤΕΔ που είναι η πρώτη γραμμή άμυνας στα Νοσοκομεία. Μέχρι την φροντίδα μέσα στα Νοσοκομεία και στις μονάδες εντατικής θεραπείας, τα ειδικά κέντρα, τις εξετάσεις που αφορούν τους καρδιοπαθείς. Μονάδες δηλαδή πολύ κρίσιμες για την ποιότητα του συστήματος Υγείας. Είμαστε σε φάση ενίσχυσης και ανάπτυξης όλου αυτού του φάσματος των υπηρεσιών. Είμαστε ευγνώμονες για τέτοιου είδους δωρεές και μάλιστα όταν προέρχονται από Ιδρύματα τα οποία έρχονται να υποστηρίξουν ένα πολιτικό σχεδιασμό που εκπορεύεται από το Υπουργείο και που δεν έχει αποσπασματικό χαρακτήρα. Με όλη αυτή τη συνέργεια πόρων διασφαλίζουμε σιγά σιγά ότι μπορούμε να καλύψουμε με αξιοπρέπεια, περισσότερες ανάγκες. Αυτή είναι μια μεγάλη επένδυση κυρίως για την αξιοπρέπεια των πολιτών, για την κοινωνική συνοχή και την αξιοπιστία των θεσμών και της Δημοκρατίας.

 Παύλος Πολάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας:“Δεν έχει καμία σχέση αυτό που σήμερα υπάρχει, με την “κακομοιριά” που αντιμετωπίσαμε τον Οκτώβριο του 2015 που καθήσαμε σε αυτές τις καρέκλες..” Με τον Ανδρέα Ξανθό τα τελευταία χρόνια έχουμε δώσει έναν πολύ μεγάλο αγώνα. Το σύστημα έχει ισορροπήσει, δεν έχει καμία σχέση αυτό που σήμερα υπάρχει, με την “κακομοιριά” που αντιμετωπίσαμε τον Οκτώβριο του 2015 που καθήσαμε σε αυτές τις καρέκλες.Δεν λύσαμε όλα τα προβλήματα είναι προφανές,αλλά έχει αναστραφεί το κλίμα, και από πλευράς χρηματοδότησης.Τα Νοσοκομεία φέτος έχουν καταλήξει να έχουν θετικό πλεόνασμα 370 εκατομμύρια ευρώ όταν τα παραλάβαμε με 740 εκατομμύρια ευρώ χρέος. 13.000 κόσμος περίπου έχει μπει στο σύστημα υγείας. Έχουν αναπτυχθεί τμήματα και έχουμε βάλει μπροστά και μια σειρά από έργα όπως την αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ και πολλά άλλα. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό που γίνεται σήμερα και ολοκληρώνεται εδώ στα Ανώγεια, μιας συνεργασίας που υπάρχει ανάμεσα σε μια πολιτική ηγεσία που βάζει προτεραιότητα την κάλυψη των αναγκών των ανθρώπων και σε ένα Ίδρυμα με κάποιους εκπροσώπους της αστικής τάξης της χώρας μας οι οποίοι επιλέγουν να μοιράσουν ένα μέρος των κερδών τους στην κοινωνία μέσα από αυτές τις δωρεές. Κι αυτό το κάνουνε σε συνεργασία με την Πολιτεία και είναι αξιέπαινοι για αυτό. Μακάρι να υπάρξουν κι άλλοι μιμητές της δράσης του Ιδρύματος Νιάρχος. Η Κρήτη μετά από το ξεμπλοκάρισμα του διαγωνισμού που από το 2007 μέχρι το 2015 δεν τελείωνε απέκτησε 25 ολοκαίνουρια ασθενοφόρα και θεωρώ καλύπτεται για την επόμενη δεκαετία. Αυτό το θέμα το λύσαμε. Τέλος! Και πρέπει να ενισχύσουμε περαιτέρω όπως και εδώ με προσωπικό όπου χρειάζεται. Ο επόμενος στόχος για την Κρήτη αν γίνεται και φέτος, είναι να αποκτήσει πτητικό μέσο ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες και ειδικά στα Σαββατοκύριακα. Κάνουμε μια προσπάθεια αυτό να λυθεί άμεσα όπως έγινε στην Χαλκιδική με τα ελικόπτερα της Πυροσβεστικής τα οποία παίζουν διπλό ρόλο στελεχωμένα και με πληρώματα του ΕΚΑΒ.

Ζερβάκης Γιάννης, εκπρόσωπος Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος: “Είμαστε εδώ γιατί θέλουμε να δείξουμε με αυτόν τον συμβολικό τρόπο, ότι όλοι οι Έλληνες αξίζουν ίσης μεταχείρισης και ίδιες υπηρεσίες υγείας..” Θα ήθελα πραγματικά να σας ευχαριστήσω για την σημερινή πολύ θερμή υποδοχή. Η δωρεά αυτή του Ιδρύματος μας περιλαμβάνει 143 ασθενοφόρα. Εδώ παραδίδουμε ένα από αυτά. Δεν επιλέξαμε να είμαστε σε κάποιες άλλες περιοχές αλλά επιλέξαμε να είμαστε εδώ γιατί πιστεύουμε στην ίση μεταχείριση όλων των συνανθρώπων μας. Είμαστε εδώ γιατί θέλουμε να δείξουμε με αυτόν τον συμβολικό τρόπο, ότι όλοι οι Έλληνες αξίζουν ίσης μεταχείρισης και ίδιες υπηρεσίες υγείας και θέλουμε να το αποδεικνύουμε με κάθε τρόπο από εδώ και στο εξής.Την δωρεά αυτή την ανακοίνωσε ο πρόεδρος μας πέρσι τον Φεβρουάριο, τον Απρίλιο του 2017 ανακοινώσαμε τις λεπτομέρειες, τον Ιούνιο υπογράψαμε συμβόλαιο και σήμερα παραδίδουμε τα τελευταία ασθενοφόρα.

Ο Οργανισμός ο δικός μας έτυχε να έχει χρήματα και να προχωρά σε όλες αυτές τις προσφορές. Αλλά πρέπει να ξέρετε ότι μεγαλύτερη σημασία για εμάς έχετε εσείς. Γιατί χωρίς τον άνθρωπο τα χρήματα δεν έχουν καμία αξία. Να είστε πάντα όλοι καλά, σας ευχαριστούμε για την σημερινή ημέρα.

Μιλτιάδης Μυλωνάς, Αντιπρόεδρος ΕΚΑΒ:.  «Το αίτημα σας λοιπόν ήταν δίκαιο. Κι ως αίτημα δίκαιο είχαμε υποχρέωση πραγματικά να λύσουμε το πρόβλημα..”

Σας ευχαριστούμε όλους για την εξαιρετική υποδοχή που για εμάς που δεν είμαστε από αυτά τα μέρη είναι πρωτόγνωρη και εξαιρετικά όμορφη. Όταν ήρθα πρώτη φορά στην περιοχή σας πριν 3 χρόνια μου είπαν κάτι που το θεώρησα πρωτοφανές, ότι δηλαδή δεν είχε έρθει ποτέ κανείς προκάτοχος μου εδώ. Δεν γνωρίζανε το οδικό δίκτυο, δεν γνωρίζανε τις αποστάσεις και κυρίως δεν ήξεραν ότι όταν χιόνιζε το αυτοκίνητο δεν μπορούσε να φτάσει μέχρι τη βάση του ΕΚΑΒ  για να μπορέσουν να κάνουν οι διασώστες την δουλειά τους και να σώσουν πολίτες από κίνδυνο.Το αίτημα σας λοιπόν ήταν δίκαιο. Κι ως αίτημα δίκαιο είχαμε υποχρέωση πραγματικά να λύσουμε το πρόβλημα.Η μοναδική μας προτεραιότητα είναι η κάλυψη των αναγκών των πολιτών χωρίς καμιά πολιτική σκοπιμότητα. Σας ευχαριστώ θερμά.»

Παπά-Ανδρέας: “Οι εργαζόμενοι εδώ, οι γιατροί και το προσωπικό γνωρίζουν πολύ καλά ότι η τοπική κοινωνία, οι φορείς και η εκκλησία στέκονται αρωγοί δίπλα τους σε ότι χρειαστεί..”

Αρχικά τελέστηκε αγιασμός εντός του Κέντρου Υγείας από τους ιερωμένους του χωριού. Όταν ολοκληρώθηκε ο π.Ανδρέας Κεφαλογιάννης ανέφερε τα εξής: “Σας καλωσορίζουμε στα ηρωικά και ιστορικά Ανώγεια. Ευχαριστούμε για την παρουσία σας και την προσφορά σας και ιδιαίτερα το Ίδρυμα Νιάρχος και τον εκπρόσωπο του Γιάννη Ζερβάκη. Ευχόμαστε στην πατρίδα μας να μην υπάρχουν τραυματίες ούτε σε κοινωνικό ούτε σε μορφωτικό ούτε σε εθνικό επίπεδο. Ευχόμαστε το ασθενοφόρο αυτό να μην χρειαστεί ποτέ να μεταφέρει πολίτη. Οι εργαζόμενοι εδώ, οι γιατροί και το προσωπικό γνωρίζουν πολύ καλά ότι η τοπική κοινωνία, οι φορείς και η εκκλησία στέκονται αρωγοί δίπλα τους σε ότι χρειαστεί. Σας ευχαριστούμε όλους για την προσφορά σας σήμερα..”

"google ad"

Δήμαρχος Ανωγείων Μανόλης Καλλέργης:”Η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών υγείας σε όλους τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας,  που έχετε πετύχει, ενισχύουν την άποψη ότι η υγεία και η παιδεία είναι δημόσια αγαθά που πρέπει να παρέχονται από την πολιτεία ισότιμα σε όλους τους ανθρώπους..”

Η ενίσχυση του τομέα Ανωγείων του ΕΚΑΒ με το νέο 4×4 ασθενοφόρο και η συμπλήρωση του προσωπικού που υπηρετεί μέχρι τώρα με δύο νέα άτομα, αποδεικνύει το ενδιαφέρον σας στη πράξη για την εύρυθμη λειτουργία των δομών Υγείας στις απομακρυσμένες και άγονες  περιοχές της χώρας.

Δείχνει ότι κάνετε πράξη  το ότι η σωστή και ουσιαστική λειτουργία των τομέων του ΕΚΑΒ αφορά την υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει σε όλους τους πολίτες ισότιμη , υψηλού επιπέδου και άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Η οποία είναι ζωτικής σημασίας υπόθεση για τις ορεινές περιοχές, όπως η δική μας, ιδιαίτερα σε δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Ικανοποιεί το αίσθημα της ασφάλειας σε όλο το Μυλοπόταμο και το Ορεινό Μαλεβύζι . Με τους κατοίκους να νιώθουν ότι η πολιτεία βρίσκετε κοντά τους και βοηθάει σήμερα όσο μπορεί . Έτσι, νιώθουν ότι οι παρεχόμενες σε αυτούς υπηρεσίες δεν υπολείπονται από τα αστικά κέντρα.

Με τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ να είναι δίπλα  στον πολίτη , στον ενισχυμένο ρόλο τους για την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας στην ύπαιθρο.

Την περασμένη εβδομάδα υπήρχαν δραστηριότητες ενημέρωσης των μαθητών στα σχολεία μας με θέματα για τις εξαρτήσεις, τη διατροφή, τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και την οδική συμπεριφορά και ασφάλεια με ενεργό ρόλο των κέντρων πρόληψης και του Κέντρου Υγείας Ανωγείων .

Η σύνδεση αυτή της γνώσης με την πρόληψη, όπως και η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών υγείας σε όλους τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας,  που έχετε πετύχει, ενισχύουν την άποψη ότι η υγεία και η παιδεία είναι δημόσια αγαθά που πρέπει να παρέχονται από την πολιτεία ισότιμα σε όλους τους ανθρώπους .

Τέλος, γνωρίζοντας ότι και τα άλλα θέματα που αφορούν το κέντρο υγειάς όπως τα συζητήσαμε τον περασμένο  Αύγουστο έχουν δρομολογηθεί από την ΔΥΠΕ. δεν έχω παρά να ευχαριστήσω θερμά το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τη δωρεά του 4×4 ασθενοφόρου, το Υπουργείο Υγείας και τις Υπηρεσίες του για έμπρακτη στήριξη στην περιοχή και τη διεύθυνση και το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Ανωγείων και του τομέα του ΕΚΑΒ για την μέχρι τώρα άψογη λειτουργία  και  συνεργασία μας. Σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας .

anogi.gr

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...