19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Παυλόπουλος προς Βενιζέλο: Ξέρω να προασπίζω το εθνικό συμφέρον

Ημερομηνία:

Με αιχμηρό τρόπο απάντησε στην επιστολή του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο Προκόπης Παυλόπουλος. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τον εγκαλούσε για την παρουσία του στην εκδήλωση για τη συγκρότηση της επιτροπής για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους. Η απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας ήρθε κι αυτή με επιστολή, η δημοσιοποίηση της οποίας έχει και πλούσιο παρασκήνιο. Επί της ουσίας πάντως ο Προκόπης Παυλόπουλος «ενημερώνει» τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι έχει πλήρη συναίσθηση των αρμοδιοτήτων του αλλά και του τρόπου υπεράσπισης του εθνικού συμφέροντος.

Η επιστολή Παυλόπουλου

«Κύριε Πρόεδρε,

Έλαβα την επιστολή σας και διάβασα με προσοχή τις προσωπικές σας απόψεις, όπως διατυπώνονται σ’ αυτήν.

Από το περιεχόμενο – διότι αυτό πρωτεύει – της ομιλίας μου στην οποία αναφέρεσθε, προκύπτει σαφώς ότι έχω πλήρη συναίσθηση, θεσμική και πολιτική, του πλαισίου των αρμοδιοτήτων μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας. Και συνακόλουθα, του τρόπου αποτελεσματικής υπεράσπισης, από την πλευρά μου, του Εθνικού Συμφέροντος.

Με εκτίμηση,
Προκόπιος Παυλόπουλος»

Το παρασκήνιο της απαντητικής επιστολής

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε το απόγευμα την απαντητική επιστολή του στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Η προεδρία δεν γνωστοποίησε το περιεχόμενο της επιστολής σημειώνοντας ότι «επαφίεται στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ η κοινοποίησή της».

Αρχικά το ΠΑΣΟΚ δεν έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή με τις διαρροές από τη Χαριλάου να λένε ότι αυτό έπρεπε να γίνει από την προεδρία. Την ίδια ώρα, κύκλοι της Προεδρίας ανέφεραν ότι είναι θέμα και ευθύνη του κ. Βενιζέλου να δημοσιοποιήσει ή όχι την επιστολή. Στην ερώτηση τι θα γίνει αν το ΠΑΣΟΚ δεν δημοσιοποιήσει την επιστολή οι ίδιοι κύκλοι απαντούσαν: «αναρωτηθείτε το γιατί».

Κατόπιν τούτων το ΠΑΣΟΚ έδωσε την επιστολή στη δημοσιότητα σημειώνοντας: «οι επιστολές δίδονται στην δημοσιότητα καταρχάς από τον αποστολέα τους. Επειδή όμως στο μεταξύ διατυπώθηκαν διάφορες δημοσιογραφικές υποθέσεις για το περιεχόμενο της απαντητικής επιστολής, υποθέσεις που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, δίδεται η απαντητική επιστολή στη δημοσιότητα από τον παραλήπτη της λόγω του θεσμικού και δημόσιου χαρακτήρα της αλληλογραφίας αυτής, αλλά και προκειμένου να αποφεύγονται περιττές και εσφαλμένες υποθέσεις περί του περιεχομένου της».

Τι έλεγε η επιστολή Βενιζέλου

Στην επιστολή του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει «θεσμικά οδυνηρό για το δημοκρατικό και κοινοβουλευτικό πολίτευμα» το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε από το βήμα της Βουλής σε μια διαδικασία που, όπως γράφει, «υποδύεται την κοινοβουλευτική, χωρίς να είναι τέτοια».

 

"google ad"

Ολόκληρη η επιστολή του προέδρου του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι η εξής:

«Αθήνα, 6 Απριλίου 2015

Α.Π.: 959

Προς
τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
κ. Προκόπη Παυλόπουλο

Με έκπληξη είδα στην τηλεόραση να μετέχετε και να προσφωνείτε την εναρκτήρια συνεδρίαση της πρωτοφανούς διαδικασίας «συγκρότησης επιτροπής» που, χωρίς νομική βάση και κατά παράβαση των κοινοβουλευτικών παραδόσεων και πρακτικών, προτίθεται να συγκροτήσει με απόφαση της η κα Πρόεδρος της Βουλής, υπό τον τίτλο «Επιτροπή αλήθειας δημοσίου χρέους».

Ως παλαιός κοινοβουλευτικός και ως καθηγητής του Δημοσίου Δικαίου γνωρίζετε, καλύτερα από κάθε άλλον, ότι δεν συνηθίζεται, αλλά ούτε και συνάδει προς το Σύνταγμα, η παρουσία και μάλιστα με ομιλία, του Προέδρου της Δημοκρατίας σε διαδικασία της Βουλής που δεν είναι καν κοινοβουλευτική, αλλά δήθεν τεχνική.

Είναι θεσμικά οδυνηρό για το δημοκρατικό και κοινοβουλευτικό πολίτευμα μας να ομιλεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το βήμα της αίθουσας της Γερουσίας σε μια διαδικασία που υποδύεται την κοινοβουλευτική, χωρίς να είναι τέτοια. Δυστυχώς κάποιοι επιχείρησαν να σας καταστήσουν συνυπεύθυνο ενός πρωτοφανούς σκηνικού εντός της Βουλής.

Οργανώθηκε μια δήθεν κοινοβουλευτική διαδικασία, χωρίς να κληθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και χωρίς βεβαίως να προβλέπονται τοποθετήσεις των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων. Η δημοσιονομική πολιτική ανήκει στην αρμοδιότητα της Κυβέρνησης και όχι του Προέδρου της Βουλής. Η διερεύνηση οποιουδήποτε θέματος διενεργείται από τη Βουλή μέσω των αρμοδίων κοινοβουλευτικών επιτροπών που προβλέπονται στο Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής και όχι μέσω τεχνικών επιτροπών.

Είμαι βέβαιος πως είχατε διαφορετική εντύπωση, όταν προσήλθατε στην αίθουσα της Γερουσίας και θα νιώσατε έκπληξη λόγω της απουσίας των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων. Είμαι βέβαιος ότι δεν θα θέλατε να ενισχύσετε με την παρουσία σας μια κομματικού χαρακτήρα εκδήλωση των δυο κυβερνητικών κομμάτων με σκηνικό τη Βουλή.

Είμαι, τέλος, βέβαιος ότι θα ζητήσετε εξηγήσεις από τους οργανωτές της εκδήλωσης αυτής που επιχείρησαν να σας εκθέσουν.

Ευάγγελος Βενιζέλος»

tvxs.gr

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για του πεσόντες του Λαφονησίου

Ο  Δήμος Κισσάμου προσκαλεί στην εκδήλωση τιμής και  μνήμης...

Οι οικοδόμοι των Χανίων στηρίζουν τον Δημήτρη Ανθούση

Τον δημοτικό σύμβουλο Πλατανιά και επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης"  Δημήτρη...

Ευχαριστήριο οικογένειας Μαρινάκη για τη στήριξη στην περιπέτεια της κόρης τους

Ανακοίνωση οικογένειας Μαριανάκη Υπάρχουν στιγμές στη ζωή μας που νιώθεις...