16.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Παύλος Πολάκης στη Βουλή: Το κύκλωμα που έχει να κάνει με τον εφοδιασμό των νοσοκομείων, πρέπει να χτυπηθεί

Ημερομηνία:

Την ανάγκη να χτυπηθεί το κύκλωμα που εφοδιάζει τα νοσοκομεία διατύπωσε σήμερα μέσω των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης. 

Ο υφυπουργός δήλωσε πως πλεον ”έχουν τελειώσει τα ψέματα και είναι ο καιρός για γρήγορες και αποτελεσματικές αποφάσεις” τονίζοντας ότι υπάρχει πλέον σαφής εντολή από τον ελληνικό λαό.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Πολάκης ο προϋπολογισμός για την υγεία αγγίζει μόλις τα 10 δισ. συνολικά, κατά 7 δισ. μειωμένος από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ έβαλε σαν στόχο την σταθεροποίηση του συστήματος και δεύτερον την γρήγορη πλήρωση με μόνιμο ιατρικό προσωπικό πολλών μονάδων υγείας ανά τη χώρα.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό:

Αυτό το ποσό πριν από μερικα χρόνια ήταν 16 δισ. ευρώ. Οι προκατοχοί μας έκαναν οριζόντια περικοπή, μεταφέροντας μεγάλο βάρος στο λαό, όμως δεν ακούμπησα μια τρίχα από το σύστημα διαπλοκης και διαφθοράς.

 

Η εντολή είναι σαφής: μειώστε το χρέος για να ανασάνει ο τόπος, πάρτε πίσω τα λεφτά από τη διαφθορά και την φοροδιαφυγή, ξεκινήστε την παραγωγική ανασυγκρότηση, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Πρώτο καθήκον ήταν να σταθεροποιηθεί το σύστημα. Αυξήθηκε ήδη το όριο δαπανών κατά 150 εκατ. ευρώ σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, για να εφοδιάζεται το σύστημα με τα απαραίτητα υλικά και να μην καταρρεύσει.

Στο θέμα του προσωπικού ολοκληρώνεται η διαδικασία για διορισμό γιατρών από προηγούμενες διαδικασίες. Προκηρύχθηκαν 1.990 άτομα από τον ΑΣΕΠγια να καλυφθούν ανάγκες σε νοσηλευτικό προσωπικό. Στόχος είναι στο τέλος του έτους να προχωρήσει η προκήρυξη για 2.400 θέσεις, εκ των οποίων 600 γιατροί.

Εκτίμησε ότι το σύστημα δεν θα παρουσιάσει πρόβλημα ρευστότητας το επόμενο διάστημα, ενώ μίλησε για αξιολόγηση και αλλαγές των διοικήσεων στα νοσοκομεία.

Όπως είπε, πρέπει να υπάρξει μια συνολική μεταρρύθμιση του συστήματος, με μεταφορά αρμοδιοτήτων σε αποκεντρωμένους φορείς.

Σημείωσε ότι ακόμα και σήμερα πληρώνεται υγειονομικό υλικό σε πολύ υψηλές τιμές. Το ΕΚΑΒ διαθέτει το καλύτερο συνεργείο αυτοκινήτων, αλλά πληρώνει για τα 700 ασθενοφόρα 6.500 ευρώ το ένα για σέρβις και ανταλλακτικά. Σε πολλά νοσοκομεία η σίτιση κοστίζει 3 και 4 φορές παραπάνω από πεντάστερα ξενοδοχεία. Ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει για επιθέματα από 12 εκατ. το 2012 συνολικά 54 εκατ. το 2015, τόνισε.

Εκανε λόγο για πλήρη καταγραφή των υλικών που χρησιμοποιούνται. Θα περιγραφούν οι προδιαγραφές για κάθε κατηγορία υλικών και όποιος προμηθευτής δεν τις καλύπτει, δεν θα μετέχει σε διαγωνισμούς. Εν συνεχεία θα καθοριστεί εύρος τιμής για κάθε κατηγορία προϊόντων, με βάση τη μέση τιμή των προϊόντων στην Ευρώπη.

Τέλος, ο υφυπουργός κατέληξε ότι η μεγάλη θεσμική αλλαγή στο κύκλωμα που έχει να κάνει με τον εφοδιασμό των νοσοκομείων, για το οποίο τόνισε ότι πρέπει να χτυπηθεί. 

"google ad"

newpost.gr, euro2day.gr

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για του πεσόντες του Λαφονησίου

Ο  Δήμος Κισσάμου προσκαλεί στην εκδήλωση τιμής και  μνήμης...

Οι οικοδόμοι των Χανίων στηρίζουν τον Δημήτρη Ανθούση

Τον δημοτικό σύμβουλο Πλατανιά και επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης"  Δημήτρη...