16.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ: Με διαμαρτυρία για τις αποζημιώσεις στη γερμανική πρεσβεία τίμησε την 79η επέτειο του ΕΑΜ

Ημερομηνία:

Αγωνιστικά – διεκδικητικά γιόρτασε την 79η επέτειο από την ίδρυση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου, του ΕΑΜ, την 27η Σεπτεμβρίου 1941 και ενώ διανύουμε τη χρονιά της 75ης επετείου από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Η Κεντρική Διοίκηση της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ πραγματοποίησε, την Δευτέρα, παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά στη γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα για την άρνηση της Γερμανίας να πληρώσει τις πολεμικές επανορθώσεις-αποζημιώσεις που έχουν αποφασιστεί σε διεθνείς διασκέψεις, για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι ναζί κατακτητές την περίοδο της Κατοχής στην Ελλάδα. Απλώνοντας τη Σημαία της Αντίστασης και πανό με το σύνθημα: «Η Γερμανία να πληρώσει τις πολεμικές αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προκάλεσαν στην Ελλάδα οι ναζί εγκληματίες σε υποδομές, σε ολοκαυτώματα με μαζικές δολοφονίες λαϊκών ανθρώπων επειδή συμμετείχαν στην Αντίσταση και το αναγκαστικό δάνειο».

Ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Γιώργος Κατημερτζής επέδωσε στην Πρεσβεία σχετικό υπόμνημα με το οποίο εκφράζεται η διαμαρτυρία των Αντιστασιακών για την άρνηση της ΟΔ Γερμανίας να πληρώσει για τα ναζιστικά εγκλήματα. Περίσσεψαν οι συγνώμες των πολιτικών και πολιτειακών παραγόντων της Γερμανίας για τα ναζιστικά εγκλήματα, θέλοντας να δείξουν ότι αναγνωρίζουν και αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις ανείπωτες θηριωδίες τους στην κατοχή, αλλά την ίδια ώρα δηλώνουν πως έχουν εκπληρώσει τις επανορθώσεις και ας χρωστούν δισεκατομμύρια.

Με το υπόμνημα καλείται η κυβέρνηση της ΟΔ Γερμανίας, επιτέλους, να αναλάβει τις ευθύνες της ως διάδοχος του Γ’ Ράιχ και να πληρώσει τις πολεμικές επανορθώσεις. Επίσης, όπως δήλωσε ο Γ. Κατημερτζής, η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ καταγγέλλει την προσπάθεια αναθεώρησης της ιστορίας του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου με την ίδρυση και δράση του «Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον» και του «Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας» που στόχο έχουν την άμβλυνση της μνήμης για τα ναζιστικά εγκλήματα και να ξεχαστεί το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι τα παραπάνω Ιδρύματα ιδρύθηκαν από τη Γερμανική κυβέρνηση με τη συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και λειτουργούν με την συμμετοχή της κυβέρνησης της ΝΔ, διαφόρων κρατικών μηχανισμών όπως η Τοπική Διοίκηση η οποία αναλαμβάνει δράσεις που έχουν σχέση με τις ναζιστικές πληγές της κατοχής, όπως μνημεία, συμπόσια ιστορίας κ.ά. τις οποίες χρηματοδοτεί το γερμανικό υπ. Εξωτερικών αλλά και η Ελλάδα, υπονομεύοντας τη διεκδίκηση των επανορθώσεων για τις οποίες επίσης τεράστια ευθύνη έχουν οι ελληνικές κυβερνήσεις γιατί δεν τις διεκδικούν.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...