19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Μεγάλες απώλειες στις τιμές εξοχικών κατοικιών και στην Κρήτη | 50.000 ακίνητα αναξιοποίητα

Ημερομηνία:

Η μεγάλη ύφεση που δοκιμάζει (και) την αγορά ακινήτων έχει αφήσει το σημάδι της και στα εξοχικά, καθώς οι τιμές των συγκεκριμένων κατοικιών έχουν πάρει την κατιούσα από την αρχή της κρίσης. Όπως αναφέρει η  ΣΤΟΧΑΣΙΣ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Α.Ε., το μέγεθος της αγοράς εξοχικής κατοικίας, σε αξία, εκτιμάται σε €2,5 δισ. περίπου, το 2012. Σημειώνεται ότι, ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής  των αγοραπωλησιών διαμορφώθηκε αρνητικός (-28,2%) την περίοδο 2007-2012.

Εκτιμάται δε, ότι το πλήθος αδιάθετων εξοχικών κατοικιών ανέρχεται σε 50.000 περίπου, με ορισμένες εξ αυτών να είναι πλέον διαθέσιμες προς μίσθωση, με στόχο κυρίως ξένους πελάτες (τουρίστες), αλλά και Έλληνες του εξωτερικού, χρησιμοποιώντας ως μέσο προβολής τις διεθνείς ιστοσελίδες.

Οι αποκτηθείσες εξοχικές κατοικίες από ξένους αγοραστές δεν ξεπερνούσαν το 10% του συνόλου των αγοραπωλησιών διαχρονικά, ενώ την τετραετία 2008-2011, το ποσοστό διείσδυσης των ξένων αγοραστών έχει αυξηθεί σε 15%, κυρίως λόγω της συρρίκνωσης της εγχώριας ζήτησης.

Όσον αφορά στη διάρθρωση των εξοχικών κατοικιών προς πώληση ανά περιοχή, παρατηρείται ότι, η διάθεσή τους σε Κρήτη, νησιά Αιγαίου και Δωδεκάνησα είναι αντίστοιχη με αυτή στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Oι τιμές πώλησης των εξοχικών κατοικιών έχουν υποχωρήσει κατά μέσο όρο 20% – 30% την περίοδο 2008-2011, ενώ σε περιοχές όπως η Κρήτη, όπου έχει κατασκευαστεί μεγάλος αριθμός εξοχικών κατοικιών, η πτώση των τιμών είναι αρκετά μεγαλύτερη.

Οι κυριότεροι παράγοντες που επηρεάζουν τη ζήτηση της εξεταζόμενης αγοράς είναι:

  • Oι οικονομικές συνθήκες
  • H πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα
  • Tο νομικό πλαίσιο (φορολογία, διαδικασίες απόκτησης εξοχικής κατοικίας)
  • Oι τουριστικές αφίξεις (υποψήφιοι αγοραστές)
  • Oι υποδομές
  • Oι κλιματολογικές συνθήκες.

Πηγή:www.reporter.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευχαριστήριο οικογένειας Μαρινάκη για τη στήριξη στην περιπέτεια της κόρης τους

Ανακοίνωση οικογένειας Μαριανάκη Υπάρχουν στιγμές στη ζωή μας που νιώθεις...

Δήμος Χανίων: Ενημέρωση για τους πολιτικούς γάμους

Από τον Δήμο Χανίων γνωστοποιείται ότι το Γραφείο των...