18.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

«Πολύ νωρίς για να αποκλείσουμε μεγαλύτερο σεισμό» λένε οι σεισμολόγοι για τα 5,5 Ρίχτερ στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε, στις 11.36 το πρωί, στην Κρήτη.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στο Ηράκλειο, ενώ κατά τόπους (σε Γάζι και Βασιλειές) σημειώθηκαν και ολιγόλεπτες διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση ο σεισμός ήταν στα 5,6 ρίχτερ, στη θαλάσσια περιοχή, σε απόσταση 119 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του Ηρακλείου, 39 χλμ. νοτιοανατολικά από το χωριό Μακρύ Γιαλός και 67 χλμ. νοτιοανατολικά του Αγίου Νικολάου, κοντά στα σημεία όπου σημειώθηκαν ασθενέστερες σεισμικές δονήσεις, τα ξημερώματα.

Σε δεύτερη εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Κέντρου, ο σεισμός υπολογίζεται στα 5,2 ρίχτερ, ενώ το Αστεροσκοπείο υπολογίζει την ένταση της δόνησης στα 5,5 ρίχτερ.

Μετά τον ισχυρό σεισμό στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας έχει εκδοθεί σήμα για τσουνάμι, τοπικής εμβέλειας.

Στην ανατολική Κρήτη όπου έγινε ιδιαίτερα αισθητή η σεισμική δόνηση επικράτησε πανικός, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα, τραυματισμοί ή ζημιές.

 

Ως κάτι συνηθισμένο στην περιοχή της Κρήτης, η οποία χαρακτηρίζεται ως η πιο σεισμογενής του Ευρασιατικού τόξου, χαρακτηρίζουν οι σεισμολόγοι τον σεισμό 5,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα στην θαλάσσια περιοχή της Ιεράπετρας στην Κρήτη, υπογραμμίζοντας όμως ότι είναι πολύ νωρίς για να προβλεφθεί αν είναι ο τελικός σεισμός ή θα οδηγήσει σε κάτι πιο μεγάλο.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλο το νησί, αλλά και στην Πελοπόννησο.

Την ίδια στιγμή, ελάχιστα λεπτά μετά την εκδήλωση του σεισμού, από το Αστεροσκοπείο καταγράφηκε πιθανότητα για τοπικό τσουνάμι και εστάλη σχετική προειδοποίηση στις σχετικές υπηρεσίες για να είναι σε επιφυλακή, ωστόσο, τελικά, το πιθανότερο είναι να ακυρωθεί, καθώς η περιοχή δεν δίνει τέτοιες ενδείξεις.

Για ”συνηθισμένο γεγονός” στην περιοχή κάνουν λόγο οι σεισμολόγοι, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι είναι πολύ νωρίς για να αποκλείσουμε το οτιδήποτε.

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο, ”πρόκειτα για έναν ισχυρό σεισμό που έλαβε χώρα στο ελληνικό τόξο σε μια περιοχή με υψηλή σεισμικότητα. Δεν είναι έκπληξη αυτός ο σεισμός, ωστόσο είναι πολύ νωρίς να πούμε αν θα είναι ο οριστικός σεισμός ή θα ακολουθήσει κάποιος άλλος. Παρακολουθούμε στενά την μετασεισμική διαδικασία για να δούμε τι θα γίνει. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή”.

Από την πλευρά του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας τονίζει ότι ”κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει έναν μεγαλύτερο σεισμό. Αυτός που έγινε το πρωί είναι ένας σεισμός που έγινε ιδιαίτερα αισθητός γιατί ήταν επιφανειακός. Είναι κάτι σύνηθες στην περιοχή, που δίνει πολλές φορές σεισμούς 3 και λίγο παραπάνω Ρίχτερ. Είμαστε σε ετοιμότητα για οτιδήποτε ακολουθήσει, παρακολουθώντας τους μετασεισμούς και την γενικότερη δραστηριότητα της περιοχής”.

Την ίδια στιγμή, στην Κρήτη δεν έχουν σημειωθεί ακόμα υλικές ζημιές ή τραυματισμοί, παρά μόνο κάποιες πτώσεις αντικειμένων μέσα σε οικίες.

"google ad"

newpost.grcretalive.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ