13.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Πρεσβεία ΗΠΑ στην Άγκυρα: Δεν έχει «νομική σημασία» ο Χάρτης της Σεβίλλης για τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας-Κύπρου

Ημερομηνία:

Την άμεση επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών προκρίνει με μήνυμά της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο περίφημος χάρτης της Σεβίλλης, τον οποίο επικαλείται συχνά η τουρκική πολιτική ως «αντεπιχείρημα» απέναντι στις θέσεις της Ελλάδας για τις θαλάσσιες ζώνες, δεν έχει νομική υπόσταση για τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτηση στο λογαριασμό της στο Twitter η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα αναφέρει:

«Υπάρχουν πολλές αναφορές στον τουρκικό τύπο σχετικά με το χάρτη που ονομάζεται Seville Map. Όσον αφορά το «νομικό καθεστώς» του χάρτη της Σεβίλλης, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θεωρούν ότι ο χάρτης της Σεβίλλης διαθέτει νομική υπόσταση. Ούτε για την Ευρωπαϊκή Ένωση βλέπουμε ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης θεωρείται ένα νομικά δεσμευτικό έγγραφο.  Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά τον καλή τη πίστη διάλογο και τη διαπραγμάτευση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και ενθαρρύνουν την επανεκκίνηση σύντομα των διερευνητικών συνομιλιών».

Ο Χάρτης της Σεβίλλης δημιουργήθηκε όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης να απεικονίσει τις ΑΟΖ των ευρωπαϊκών κρατών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. Συνηθίζεται να αποκαλείται και «Χάρτης της ΕΕ».

Εκπονήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και καταγράφεται η σύνδεση ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ. Δηλαδή, καθορίζονται τα μέγιστα όρια για την Ελλάδα και την Κύπρο, χρησιμοποιώντας την ακτή κάθε κατοικημένου ελληνικού νησιού -ανεξάρτητα από το μέγεθός του και την εγγύτητά του στις τουρκικές ακτές.

Πάγια θέση της Τουρκίας είναι ότι αυτές οι οριοθετήσεις είναι άδικες. Έτσι, ο τουρκικός Τύπος δεν κρύβει την ικανοποίησή του για την αμερικανική παρέμβαση –έστω και σε επίπεδο πρεσβείας – υπέρ της Άγκυρας για το χάρτη της Σεβίλλης, κάνοντας λόγο ακόμη και για «χαστούκι» κατά της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ υπέβαλε ερώτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τον Χάρτη της Σεβίλλης, ζητώντας να πληροφορηθεί αν αντικατοπτρίζει τη θέση της ΕΕ για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, η απάντηση της Κομισιόν ήταν πως ο Χάρτης της Σεβίλλης δεν έχει νομική και πολιτική ισχύ.

Επίσης, εκπρόσωπος της Κομισιόν είχε δηλώσει ότι «οι εξωτερικές εκθέσεις που πραγματοποιούνται από θεσμούς δεν είναι επίσημα ευρωπαϊκά έγγραφα και δεν έχουν νομική και πολιτική αξία για την ΕΕ».

«Θέματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων και την εκμετάλλευση των πόρων τους μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης, με καλή πίστη, σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο και στο πλαίσιο της επιδίωξης της αρχής των σχέσεων καλής γειτονίας», είχε σημειώσει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...