14.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Πρώτη φορά με “Αριστερά”, επέκταση του καθεστώτος των βάσεων για 5 με 10 χρόνια; – Συνάντηση Καμμένου – Μάτις

Ημερομηνία:

Η επέκταση της συμφωνίας χρήσης της ναυτικής βάσης της Σούδας από τις ΗΠΑ από ένα σε 5 ή και 10 χρόνια θα βρεθεί στο επίκεντρο των επαφών του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζέιμς Μάτις.

Ο υπουργός βρίσκεται στις ΗΠΑ για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Στη διάρκεια εκδήλωσης του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου στο Κογκρέσο, ο κ. Καμμένος είπε ότι βρίσκεται στις ΗΠΑ για να συζητήσει «την επέκταση της συνεργασίας, όχι μόνο για ένα χρόνο, αλλά για τα επόμενα 5 ή 10 χρόνια».

Όπως παρατηρεί η Καθημερινή στο σχετικό ρεπορτάζ, η αποστροφή του υπουργού αναφέρεται εμμέσως πλην σαφώς στη ναυτική βάση της Σούδας, η χρήση της οποίας από τον αμερικανικό στόλο ανανεώνεται ετησίως μέσω από τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Πιο αναλυτικά, μιλώντας σε εκπροσώπους ομογενειακών φορέων της Ουάσινγκτον αλλά και ομοσπονδιακούς γερουσιαστές και βουλευτές που ανήκουν στο Hellenic caucus, την ομάδα δηλαδή που στηρίζει τα ελληνικά θέματα στο Καπιτώλιο, ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την “έμπρακτη αλληλεγγύη” που παρέχει η Αμερική στην Ελλάδα.

«Θέλω να σας ευχαριστήσω όχι μόνο για την τυπική υποστήριξη σε αυτή την γιορτή, αλλά για το γεγονός ότι η Αμερική το δύσκολο καλοκαίρι του 2015 ήταν η χώρα και η κυβέρνηση που έστειλε το μήνυμα στην ΕΕ ότι θα πρέπει να σταματήσει να πιέζει την Ελλάδα και να κάνει μια συμφωνία. Έχουμε συμφωνία λόγω της βοήθειας των ΗΠΑ. Και τώρα βρισκόμαστε στην πόρτα της εξόδου από την κρίση εξαιτίας της αμερικανικής βοήθειας στο ΔΝΤ» ανέφερε χαρακτηριστικά κ. Καμμένος.

Παράλληλα χαρακτήρισε τις ΗΠΑ ως έναν από τους πιο διαχρονικά σταθερούς συμμάχους της Ελλάδας, σημειώνοντας με νόημα πως η Αμερική δεν επιζητεί ανταλλάγματα όπως «τόκους» και «μνημόνια» για την στήριξη που προσφέρει.

Ο κ. Καμμένος, προφανώς, δε θεωρεί “τόκους” την αναβάθμιση του καθεστώτος της βάσης της Σούδας αφού “με τη συνεργασία του Ισραήλ και όλων εκείνων των χωρών που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά”:

«Η Ελλάδα μπορεί να υπάρξει το κέντρο σταθερότητας στον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία. Μπορούμε μαζί να αποκαταστήσουμε την σταθερότητα σε αυτή την νευραλγικά ευαίσθητη περιοχή.

Για να καταλήξει, για τους πραγματικούς λόγους της επίσκεψής του στις ΗΠΑ:

“Είμαι, επίσης, εδώ για να συναντήσω το νέο υπουργό Άμυνας κ. Μάτις και να συζητήσουμε την επέκταση της αμυντικής μας συνεργασίας όχι μόνο για έναν χρόνο, αλλά για τα επόμενα πέντε ή δέκα χρόνια”.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=dVoar_Iacg4″]

Newsroom ΔΟΛ, hellasforce.com

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...