13.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Μαγιονέζα
Δύο αυγά, 1.5lt λάδι (ελαφρύ, κατά προτίμηση όχι ελαιόλαδο),   1-2 λεμόνια, 2 κουταλιές σούπας πικάντικη μουστάρδα, λίγο αλάτι.
Χτυπάτε σε δυνατό μίξερ τα αυγά με τον χυμό λεμονιού μέχρι να πάρουν χρώμα ανοιχτό κίτρινο. Προσθέτετε το λάδι λίγο λίγο. Στο τέλος ρίχνετε τη μουστάρδα, η οποία κάνει τη γεύση πιο δυνατή. Το αλάτι το βάζετε αν δεν θέλετε να προσθέσετε πολλή μουστάρδα για πιο ελαφρές χρήσεις.

Τα μικρά μυστικά της συνταγής:
• Αν δεν υπάρχει ελαφρύ λάδι (ηλιέλαιο, σπορέλαιο)μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο, αλλά θα χρειαστεί πιο πολύ λεμόνι και ίσως λιγότερο λάδι (1lt), γιατί τότε η μαγιονέζα κόβει πολύ πιο εύκολα. Επιπλέον, η γεύση γίνεται πιο βαριά.
• Αν η μαγιονέζα κόψει (γίνει δηλαδή σαν αυγολέμονο) μην την πετάξετε. Την αδειάζετε σε ένα δοχείο και στο μίξερ βάζετε ένα αυγό και τον χυμό από ένα λεμόνι. Τα χτυπάτε και προσθέτετε σιγά σιγά την κομμένη μαγιονέζα. Προσοχή όμως γιατί έτσι γίνεται λίγο πιο βαριά.
• Αν αντί για λεμόνι βάλετε πορτοκάλι σε ίδια ποσότητα, θα έχετε μια ενδιαφέρουσα γευστική παραλλαγή της συνταγής. Καλό είναι όμως τότε να μη βάλετε μουστάρδα.

Μαγιονέζα Διαίτης
Δύο φλιτζάνια νερό, μισό φλιτζάνι αλεύρι, μια κουταλιά της σούπας ξύδι, 1 πρέζα στέβια, μια κουταλιά του γλυκού μουστάρδα, αλάτι, δύο κουταλιές της σούπας κάπαρη ψιλοκομμένη, μια φλιτζάνα ραφινέ, χυμό λεμονιού.
Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το νερό και το ανακατεύουμε συνέχεια σε μέτρια φωτιά ώσπου να γίνει μια πηκτή κρέμα. Αφήνομε να κρυώσει και βάζομε στο μπλέντερ, Προσθέτουμε ξύδι, στέβια, μουστάρδα και αλάτι και ρίχνομε σιγά – σιγά το λάδι και το χυμό του λεμονιού λειτουργώντας τη συσκευή. Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη κάπαρη.

Πατατοκεφτέδες με μελιτζάνες
Ένα κιλό πατάτες βρασμένες και ξεφλουδισμένες, ένα κιλό μελιτζάνες χωρίς πολλά σπόρια, μια φλιτζάνα φρυγανιά τριμμένη, μια κουταλιά της σούπας μπέικι πάουντερ, δύο κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό, ένα κρεμμύδι λιωμένο στο μπλέντερ, αλάτι, πιπέρι, πολύ λάδι για τηγάνισμα, επίσης δύο αυγά χτυπημένα και μια φλιτζάνα κεφαλογραβιέρα.
Περνάμε τις πατάτες από τη μηχανή του πουρέ. Ψήνομε και ετοιμάζομε μελιτζάνες όπως για μελιτζανοσαλάτα. Τις περνάμε από μηχανή πουρέ ή μίξερ. Πρέπει να γίνει ένα φλιτζάνι πουρές μελιτζάνα. Ανακατεύομε τον πουρέ πατάτας με τον πουρέ μελιτζάνας και τα υπόλοιπα υλικά και πλάθομε κεφτεδάκια. Τα τυλίγομε σε φρυγανιά τριμμένη και τα τηγανίζομε. Σερβίρονται με παντζάρια και σκορδαλιά.

Συνταγές για ντιπ

Ντιπ με αβοκάντο
2 ώριμα αβοκάντο, 3 κουταλιές γιαούρτι στραγγιστό, 50 γραμμ.  μαγιονέζα, 2 σταγόνες ταμπάσκο, 2 κουταλιές χυμό λεμονιού, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 2 κουταλιές κρέμα γάλακτος.
Με ένα μικρό μαχαίρι καθαρίζετε το αβοκάντο και αφαιρείτε το κουκούτσι. Στη συνέχεια το λιώνετε σε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ, προσθέτετε όλα τα υλικά και ανακατεύετε. Τέλος, αλατοπιπερώνετε.

Ντιπ μουστάρδας
200 γραμμ. μαγιονέζα, 50 γραμμ. απαλή μουστάρδα, 1 πρέζα πάπρικα, 2 κουταλιές κρέμα γάλακτος , λίγο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Σε ένα μπολ προσθέτετε όλα τα υλικά και ανακατεύετε καλά με ένα σύρμα ζαχαροπλαστικής. Ανάλογα με το είδος της μουστάρδας, προσθέτετε αλάτι και πιπέρι προκειμένου να ισορροπήσει η γεύση.

Ντιπ ελιάς
200 γραμμ. μαγιονέζα, 120 γραμμ. πάστα μαύρης ελιάς, 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού, λίγο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Τοποθετείτε όλα τα υλικά μέσα σε ένα μπολ και ανακατεύετε καλά με ένα σύρμα ζαχαροπλαστικής. Αν η πάστα ελιάς είναι πολύ αλμυρή  τότε αποφύγετε το αλάτι.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...