16.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Γαρίδες γιουβέτσι
30 μεγάλες γαρίδες, 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο, ένα κρεμμύδι τριμμένο, ένα κουταλάκι βούτυρο, 2 φλυτζανάκια άσπρο κρασί, αλάτι, πιπέρι, 2 φύλλα δάφνης, τέσσερεις ντομάτες μέτριες ξεφλουδισμένες και τριμμένες, 2 φλυτζανάκια γραβιέρα τριμμένη.
Καθαρίζομε τις γαρίδες. Σ’ ένα πλατύ σκεύος λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε τις γαρίδες, το σκόρδο, το κρεμμύδι και τα σωτάρουμε για τρία λεπτά. Ρίχνουμε το κρασί, το αλάτι, το πιπέρι, τη δάφνη και τα αφήνουμε να σωταριστούν για τρία λεπτά ακόμη. Κατόπιν ρίχνουμε τις ντομάτες, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα βράζουμε για πέντε λεπτά ακόμη. Βγάζουμε τις γαρίδες με τρυπητή κουτάλα και τις τοποθετούμε σε πήλινο σκεύος. Η σάλτσα που έμεινε πρέπει να είναι ένα ποτήρι του νερού. Αν είναι περισσότερη την βράζομε να μειωθεί. Τη ρίχνομε στο πήλινο σκεύος με τις γαρίδες. Προσθέτομε τη γραβιέρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για τρία λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί. Σερβίρονται ζεστές με ρυζότο.

Μύδια ντολμάδες
20-30 μύδια με το κέλυφος μαύρα, δύο ποτήρια ρύζι, τρία κρεμμύδια μεγάλα, τρεις κουταλιές σταφίδα μαύρη, δύο κουταλιές κουκουνάρι, μία κουταλιά ζάχαρη, λίγο μαϊντανό και άνιθο, μπαχάρι, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο.
Καθαρίζομε και πλένομε καλά το κέλυφος των μυδιών. Πλένομε και σουρώνομε το ρύζι. Μαραίνομε με το λάδι ψιλοκομμένο το κρεμμύδι και το κουκουνάρι. Κατόπιν ρίχνομε το ρύζι και προσθέτομε αρκετό νερό τόσο όσο να τα σκεπάζει. Ρίχνομε τη σταφίδα, τη ζάχαρη, το αλάτι και βράζομε μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του. στη συνέχεια τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτομε το μπαχάρι ψιλοκομμένο, άνιθο, μαϊντανό, πιπέρι. Ανοίγουμε τα μύδια (Τα βάζουμε 10 λεπτά στη φωτιά χωρίς νερό) τα γεμίζουμε με τη γέμιση. Κατόπιν σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο νερό και βάζουμε τα γεμιστά μύδια, τα σκεπάζομε με ένα πιάτο, σκεπάζομε την κατσαρόλα και ψήνομε σε μέτρια φωτιά για μισή ώρα.

Μπουκίτσες παστού μπακαλιάρου
600 γρ. μπακαλιάρος, 3 πατάτες μέτριες, μία κουταλιά βούτυρο ή φυτίνη, ένα φλυτζάνι νερό, πιπέρι, 2 αυγά.
Ξαρμυρίζομε ως συνήθως τον μπακαλιάρο και τον ξεκοκκαλίζομε. Τον κόβομε σε κομματάκια και τις πατάτες και τα ρίχνομε σε κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει. Σιγοβράζομε για 15 λεπτά, τα στραγγίζομε. Προσθέτομε το βούτυρο, το πιπέρι και με ένα πηρούνι χτυπάμε το μείγμα μέχρι να γίνει πολτός. Κατόπιν χτυπάμε και τα αυγά και τα προσθέτομε στο μείγμα, ανακατεύοντας καλά μέχρι να ενσωματωθούν με τα υπόλοιπα υλικά. Αφήνομε το μείγμα μισή ώρα στο ψυγείο. Ρίχνομε σ’ ένα τηγάνι αρκετό λάδι να κάψει και τηγανίζομε τις κροκέτες είτε στρογγυλές, είτε κυλινδρικές.

Χταπόδι αυγολέμονο
Ένα χταπόδι δύο κιλά, ένα φλυτζάνι ελαιόλαδο, ένα λεμόνι τον χυμό του, ένα φλυτζανάκι ξύδι, 5-6 αγγουράκια, δυο ντομάτες ή 10 ντοματάκια ψημένα στον φούρνο, 10 ελιές χωρίς κουκούτσι κομμένες σε ροδέλες, ρίγανη.
Καθαρίζομε και πλένομε το χταπόδι. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε άφθονο νερό και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσει. Μόλις είναι έτοιμο το βάζομε σε άλλη κατσαρόλα με κρύο νερό και το αφήνομε λίγη ώρα. Κατόπιν αφαιρούμε την πέτσα του, το κόβουμε σε κομμάτια, το στραγγίζομε και το βάζομε σε ένα μπωλ. Αναμειγνύουμε το λάδι, το ξύδι, τον χυμό λεμονιού και τη ρίγανη, τα χτυπάμε καλά με σύρμα και χύνομε πάνω στο χταπόδι. Γαρνίρομε με τις ελιές και τις ντομάτες.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...