13.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Στα ύψη οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο – Αυξήθηκαν 874 εκατ. ευρώ σε ένα μήνα

Ημερομηνία:

Στα 59,1 δισεκατομμύρια ευρώ εκτοξεύθηκαν τον Μάιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, σημειώνοντας νέο ρεκόρ. Μέσα σ’ έναν μήνα, τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά 874 εκατ. ευρώ, ενώ η αύξηση από την αρχή του έτους φθάνει στα 3 δισ. ευρώ.Από τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη:

Τα 26,3 δισ. ευρώ ή το 44,5% προέρχονται από φορολογικά πρόστιμα

Τα 13,1 δισ. ευρώ από οφειλές ΦΠΑ και

Τα 16,5 δισ. ευρώ από άμεσους φόρους.

Μόνο τον Μάιο, τα ληξιπρόθεσμα χρέη από ΦΠΑ έφθασαν τα 135,56 εκατ. ευρώ.

Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι ενώ ο αριθμός των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές μειώνεται, εντούτοις τα ποσά των οφειλών αυξάνονται:

Κατά 661 εκατ. ευρώ από την αρχή του έτους για τα φυσικά πρόσωπα, με τη μέση οφειλή στα 10.954 ευρώ και

Κατά 2,394 δισ. ευρώ για τα νομικά πρόσωπα, με το μέσο χρέος να διαμορφώνεται σ 251.668 ευρώ.

Την παρτίδα στα έσοδα φαίνεται ότι σώζουν μόνο οι μεγάλες εφορίες επιχειρήσεων, καθώς η υστέρηση εσόδων έναντι των στόχων στο πεντάμηνο φθάνει το 3,5% και το Μάιο στο 14%, ενώ στο ΦΠΑ καταγράφεται υστέρηση 2,9% έναντι των στόχων στο πεντάμηνο, αλλά υπέρβαση εισπράξεων 4,9% τον Μάιο.

Τον στόχο των εισπράξεων στο πεντάμηνο έπιασαν μόνο 17 από τις 140 ΔΟΥ, ενώ τον Μάιο οι εφορίες που πέτυχαν τους στόχους ήταν μόλις 8.

Σε δήλωσή του, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης σημείωσε: «Η συνεχής και επίμονη προσπάθεια μας να κινούμαστε εντός των εισπρακτικών στόχων του προϋπολογισμού είναι δεδομένη. Η συνέχιση της μείωσης των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές και αυτόν τον μήνα, μάλιστα πριν την ενεργοποίηση των νέων ρυθμίσεων, μάς κάνει να πιστεύουμε πως η ανάκαμψη των εσόδων θα αποτελέσει εφαλτήριο για την επίτευξη του επιδιωκόμενου πρωτογενούς πλεονάσματος και την ταχεία επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας».

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...