15.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Στ. Σγουράκης: Το δάσος του Ρουπακιά και οι πέριξ οικισμοί αξίζουν τη προσοχή μας

Ημερομηνία:

Να εφαρμοστεί η ομόφωνη απόφαση 190/2020 του Δημοτικού Συμβουλίου που πάρθηκε μετά από πρόταση της μείζονος αντιπολίτευσης που μοναδικός της σκοπός είναι η ανάδειξη και προστασία του Ρουπακιά και των οικισμών πού τον περιβάλλουν ζητά ο Σταμάτης Σγουράκης, επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δήμο Αποκορώνου.

Όπως αναφέρει σε σχετικό κείμενο:

Οι αποφάσεις του Δ.Σ. είναι κυρίαρχες και υλοποιούνται χωρίς εκπτώσεις από το Δήμαρχο και τη δημοτική αρχή.

Από την ενημέρωση στο τελευταίο Δ.Σ.  αυτό που φάνηκε ήταν πως  η δημοτική  αρχή στον Αποκόρωνα  δεν σκέπτεται την υλοποίηση της απόφασης αλλά τη συγκάλυψη των ευθυνών της  που με τις παράνομες  και άστοχες ενέργειές της  κατέστρεψε μεγάλο μέρος ενός παραδοσιακού μονοπατιού ξεριζώνοντας  παράλληλα  μεγάλους  δρύες και πρινάρια.

Για τους παραπάνω λόγους  προβήκαμε σε ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ,ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΗΡΙΑ  προς τη Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ, ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Του   Σγουράκη   Σταμάτιου   του   Ιωάννη   και   της   Ελένης, οικονομολόγου, κατοίκου Χανίων (οδός Σφακίων αρ. 32), με Α.Φ.Μ. 032363444 της Δ.Ο.Υ. Χανίων

Της Διεύθυνσης Δασών Χανίων, που εδρεύει στη Χρυσοπηγή Χανίων.

Τον Δεκέμβριο 2020 άνευ ουδεμίας μελέτης και άνευ ουδεμίας αδείας από τις αρμόδιες υπηρεσίες πραγματοποιήθηκαν εργασίες με μπουλντόζα στο μοναδικού φυσικού κάλους δάσος του Ορπακιά άλλως   Ρουπακιά   της   τοπικής   κοινότητας   Σελλιών   του   Δήμου Αποκορώνου, υποτίθεται στο πλαίσιο διάνοιξης δρόμου σε σημείο ενυπάρχοντος λιθόστρωτου μονοπατιού του δάσους. Ωστόσο οι εν λόγω εργασίες δεν συνίσταντο στη διάνοιξη δρόμου στα ίχνη του πέτρινου, παραδοσιακού μονοπατιού και στον καθαρισμού του, αλλά στην   ολοσχερή   καταστροφή   του.   Μάλιστα,   «θύματα»   της παράνομης αυτής παρέμβασης φαίνεται να έχουν πέσει και δένδρα αλλά   και   η   ενυπάρχουσα   στο   δάσος   χλωρίδα   εν   γένει,   καθώς σύμφωνα   με   πληροφορίες   αυτοπτών   μαρτύρων   –   κατοίκων   της περιοχής,   έχει   πραγματοποιηθεί   κοπή   και   ξερίζωμα   δένδρων, πριναριών και δρυών, με άμεση συνέπεια την ολοσχερή καταστροφή του περιβάλλοντος και του φυσικού κάλλους της περιοχής.

Το σοβαρότατο  αυτό θέμα απασχόλησε τον τοπικό τύπο αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αποκορώνου, το οποίο με την υπ’  αριθμ.  190/2020  ομόφωνη απόφασή   του  (ΑΔΑ:   ΩΚΑ5ΩΨΤ-Τ21) αποφάσισε   ομόφωνα   την   αποκατάσταση   του   παραδοσιακού πέτρινου μονοπατιού στο δάσος Ρουπακιά αλλά και την εκπόνηση μελέτης   υπό   τη   συνεργασία   του   Δήμου   Αποκορώνου,   της Πυροσβεστικής   Υπηρεσίας   και   του   Δασαρχείου   Χανίων   για   τη διάνοιξη έτερων απαραίτητων δρόμων για λόγους πυρασφάλειας.

Αξίζει   να   σημειωθεί   ότι   ήδη   με   το   υπ’   αριθ.   πρωτ. 14838/04.10.2018 έγγραφο η Υπηρεσία σας προκρίνει τη διατήρηση και   συντήρηση   του   οριοθετημένου   μονοπατιού   στα   πλαίσια πολιτιστικών–φυσιολατρικών   δράσεων.   Επίσης   ο   Δήμος Αποκορώνου στην υπ’ αριθ. πρωτ. 8969/12.11.2020 (ΑΔΑ: 60ΔΑΩΨΤ-06Θ)   προκήρυξη   σύμβασης   με   αντικείμενο   τη   διενέργεια παρεμβάσεων συντήρησης του δικτύου πεζοπορικών – ορειβατικών

διαδρομών του Δήμου Αποκορώνου και σήμανσης κάθε διαδρομής, ειδικά   για   τη   διαδρομή   του   δάσους   του   Ρουπακιά   προέβλεπε καθαρισμό αυτής από τη βλάστηση και όχι η κοπή και το ξερίζωμα δένδρων και λοιπών φυτών με μπουλντόζα.

Επειδή   η   προστασία   του   περιβάλλοντος   αποτελεί   υποχρέωση όλων μας και συνταγματική επιταγή.

Επειδή   μέχρι   σήμερα   ουδεμιά   εργασία   αποκατάστασης   του κατεστραμμένου μονοπατιού έχει γίνει και υπάρχει ορατός κίνδυνος η αδράνεια αυτή να εκληφθεί ως νομιμοποίηση της παρανομίας, να παγιώσει  την υφιστάμενη  κατάσταση   και   να αποτελέσει  έναυσμα για περαιτέρω καταστροφή του δάσους του Ρουπακιά.

"google ad"

Και με τη ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μου.

Σας κοινοποιώ με την  παρούσα μου  αντίγραφο της  υπ’  αριθμ. 190/2020   ομόφωνης   απόφασης   του   Δημοτικού   Συμβουλίου   του Δήμου Αποκορώνου (ΑΔΑ: ΩΚΑ5ΩΨΤ-Τ21).

Διαμαρτύρομαι για την ως άνω άνομη προσπάθεια διατήρησης του διανοιγμένου  δρόμου  στα ίχνη  του μονοπατιού,   η οποία   έχει οδηγήσει   στην   πλήρη   και   ολοσχερή   καταστροφή   του   ίδιου   του παραδοσιακού   μονοπατιού   αλλά   και   της   εν   γένει   χλωρίδας   του δάσους στο τμήμα που έγιναν οι εργασίες αυτές.

Σας  καλώ να απέχετε από   την  έκδοση οιασδήποτε πράξης,  η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την νομιμοποίηση των ανωτέρω παρανόμων εργασιών στο δάσος του Ορπακιά άλλως Ρουπακιά της τοπικής κοινότητας Σελλιών του Δήμου Αποκορώνου.

Σας καλώ επίσης όπως προχωρήσετε σε συνεργασία με το Δήμο Αποκορώνου   και   την   Πυροσβεστική   Υπηρεσία   στην   εκπόνηση μελέτης για τη διάνοιξη δρόμου σε παράλληλη με το μονοπάτι ή άλλη όδευση για λόγους πυρασφάλειας, ως αρχικώς και κατά τα ως άνω είχατε προκρίνει και σε ακολουθία με την ανωτέρω ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αποκορώνου.  Αρμόδιος   Δικαστικός   Επιμελητής   να   επιδώσει   νόμιμα   την παρούσα στην προς ην απευθύνεται για να λάβει γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες.

Χανιά, 05 Απριλίου 2021

Ο εξωδίκως δηλών, προσκαλών και διαμαρτυρόμενος.

ΣΓΟΥΡΑΚΗΣ Ι. ΣΤΑΜΑΤΗΣ

Επικεφαλής της μείζονος  αντιπολίτευσης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...