14.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Συγκέντρωση και πορεία στο Παλιό Λιμάνι για το ζήτημα της μετανάστευσης και την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων | Φωτός

Ημερομηνία:

Συγκέντρωση που κατέληξε σε πορεία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Παλιό Λιμάνι έξω από το Λιμεναρχείο η οποία κατέληξε σε πορεία για το ζήτημα της μετανάστευσης και την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη συγκέντρωση πραγματοποίησε το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό κείμενο:

“…κατεβήκαμε στο παλιό λιμάνι Χανίων, μπροστά από το Λιμεναρχείο, για να μιλήσουμε για το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που συντελείται στα σύνορα της χώρας. Τη στιγμή που τα κράτη δαπανούν αστρονομικά ποσά σε όπλα και χημικά για τον εσωτερικό και εξωτερικό εχθρό και όχι για την υγεία και παιδεία, τα ναυάγια,οι παράνομες επαναπροωθήσεις, η παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων είναι θηριωδίες που στη συνθήκη της πανδημίας αποσιωπούνται ή περνάνε στα “ψιλά””.

Σημειώνεται ότι οι συγκεντρωμένοι ενημερώθηκαν από άνδρες του λιμενικού ότι απαγορεύεται η συγκέντρωση στο συγκεκριμένο σημείο αφού χρειάζεται ειδική άδεια με αποτέλεσμα οι συγκεντρωμένοι να πραγματοποιησουν πορεία στο λιμάνι “και το τζιπ (σ.σ. του λιμενικού) από πίσω να μας επιβλέπει…”

Ακολουθει το κειμενο το οποίο γράφτηκε με αφορμή τη δράση:

Περί ‘οικονομικής μετανάστευσης’, ‘Σομαλών πειρατών’ και ‘κακής Τουρκίας’

Στις 2 Δεκέμβρη 2020, σε θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Λέσβου, μία βάρκα με πρόσφυγες από την Σομαλία ναυαγεί. Δύο 20χρονες κοπέλες πνίγηκαν, όσοι διασώθηκαν η κυβέρνηση τους έστειλε για καραντίνα στο παγερό και πλημμυρισμένο camp του Καρά-Τεπέ.

"google ad"

Αυτά που ακολούθησαν συμπληρώνουν το κάδρο της εγκληματικής μεταναστευτικής πολιτικής που ασκεί η ελληνική κυβέρνηση: θαλάσσιες επαναπροωθήσεις συνοδευόμενες από μεθόδους βασανισμού και κακομεταχείρισης στα νερά του Αιγαίου, μαρτυρίες από δεκάδες βίντεο, ρεπορτάζ, καταγγελίες και καταδίκες.

Οι ενέργειες της κυβέρνησης συνέχισαν με  τη συνέντευξη τύπου προς ξένους ανταποκριτές, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δημοσίευσε βιντεοσκοπημένες μαρτυρίες τεσσάρων από τους Σομαλούς—τεσσάρων ανθρώπων που λίγο πριν πάλευαν για τη ζωή τους!—για τον τρόπο που λειτουργούν τα δίκτυα διακίνησης και που επικοινωνούν με μη-κυβερνητικές οργανώσεις. Μία διαδικασία που παραβίασε νόμους, δεοντολογία και βασικά δικαιώματα του ανθρώπου με την δημοσιοποίηση προσώπων και προσωπικών στοιχείων ελλείψει κατανόησης και συγκατάθεσης. Οι ζωές των ανθρώπων αυτών τέθηκαν σε κίνδυνο, για άλλη μια φορά, καθώς είναι εύκολα αναγνωρίσιμοι (αναλλοίωτη φωνή, εμφανής μορφή και πολλά χαρακτηριστικά προσώπου) από αυτούς τους οποίους καταγγέλλουν.

Στη βάση των πληροφοριών, σπέρνοντας για ακόμη μια φορά τον εθνικισμό, η κυβέρνηση ρίχνει τις ευθύνες στην Τουρκία που “στηρίζει τις παράνομες διελεύσεις” και στις Μ.Κ.Ο. που “τις πληρώνουν”.

Τη σκυτάλη στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες παίρνει ο υπουργός Μηταράκης, οποίος δήλωσε πως «η συντριπτική πλειονότητα των μεταναστών είναι οικονομικοί μετανάστες». Αυτή η εσφαλμένη και αποτρόπαια δήλωση, βέβαια, δεν είναι αποκλειστικότητα του κυβερνητικού λόγου αλλά συναντάται συχνά στον δημόσιο λόγο ως  αντιπροσφυγικό/αντιμεταναστευτικό επιχείρημα.

Για να αναλογιστούμε την παραπάνω δήλωση και τα σχετικά γεγονότα, ας δούμε περιληπτικά την κατάσταση στην Σομαλία – παρόμοιες συνθήκες ισχύουν για την συντριπτική πλειοψηφία των χωρών προέλευσης των αιτούντων ασύλου στην Ελλάδα.

Η Σομαλία:

– Είναι μία χώρα με εκτεταμένη ξηρασία και έλλειψη πόρων, χτυπημένη από λιμούς (βάσει στοιχείων ΟΗΕ, ένας στους 5 Σομαλούς κινδυνεύει να πεθάνει από πείνα) και επιδημίες, όπως η χολέρα, με πολύ υψηλά ποσοστά θνησιμότητας

– Είναι μια χώρα γεμάτη εμφυλίους και συρράξεις, τρομοκρατικά χτυπήματα και διώξεις βάσει φυλής και θρησκείας από φονταμενταλιστές, βεντέτες και γενικότερα ακραία εγκληματικότητα

– Η “ανθρωπιστική” κυβέρνηση των ΗΠΑ βομβαρδίζει την Σομαλία από το 2002 και εντονότερα μετά τον Απρίλη του 2017. Οι δηλώσεις της περί “μη ύπαρξης θανάτων αμάχων πολιτών” κατέρρευσαν μετά από εκθέσεις της Διεθνούς Αμνηστίας και πολιτικές κινητοποιήσεις. Ένα από τα πολλά παραδείγματα στις εκθέσεις είναι η δολοφονία τριών γεωργών από αμερικανικά αεροσκάφη έξω από το χωριό Darusalaam τον Νοέμβρη του 2017

– Ομοφυλόφιλοι/ες και οροθετικοί/ες τιμωρούνται με δημόσια διαπόμπευση, βασανισμούς, και εκτελέσεις, ακόμα και δια του νόμου. Ο ‘μη-κανονικός’ σεξουαλικός προσανατολισμός ή ταυτότητα φύλου είναι ποινικό αδίκημα και τιμωρείται με φυλάκιση από 3 μήνες έως 3 χρόνια. Σε περιοχές όπως αυτή του Jubaland οι ομόφυλες σεξουαλικές πράξεις τιμωρούνται με θανατική ποινή

– Είναι μία από τις χώρες όπου είναι συχνή η πρακτική της κλειτοριδεκτομής (αφαίρεση εξωτερικών σεξουαλικών οργάνων) σε γυναίκες και νεαρά κορίτσια για να “διατηρηθεί η ηθική τους” και να “παραμείνουν υποταγμένες στον μελλοντικό τους σύζυγο”

– Είναι μία από τις τρεις πιο επικίνδυνες χώρες στις οποίες θα μπορούσε να βρεθεί ένα παιδί: οι οικογένειες επιτρέπεται να πωλούν τα ανήλικα κορίτσια τους για γάμο, παιδιά κακοποιούνται με αδιανόητες μορφές βίας, ενώ, οι χώροι στους οποίους ζουν παιδιά μετατρέπονται σε εμπόλεμη ζώνη, αλλά πολλές φορές εξαναγκάζονται τα ίδια να συμμετέχουν ακόμη και ως βομβιστές/τριες καμικάζι

– Ο εκτοπισμός ενός ανθρώπου με το να γεννηθεί στην Σομαλία είναι σχεδόν ταυτολογία: «σχεδόν όλοι οι Σομαλοί έχουν εκτοπιστεί με τη βία τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους» (Νορβηγικό συμβούλιο, 2004).

– Μεγάλο μέρος των Σομαλών προσφύγων εγκλωβίζονται σε γειτονικές χώρες όπου οι αστυνομικές αρχές τους κρατούν παράνομα και σε εξευτελιστικές συνθήκες, τους αποσπούν χρήματα, τους βασανίζουν, τους βιάζουν… και, εν τέλει, τους απελαύνουν πίσω στη Σομαλία.

Το περιστατικό της 02/12/20 δεν είναι μεμονωμένο και, όπως αναρίθμητα άλλα σαν και αυτό, έχει πλέον σταματήσει να αποτελεί “είδηση” και περνάει στα ψιλά γράμματα των ειδήσεων και των συνειδήσεών μας. Και σίγουρα δεν είναι νέο φαινόμενο. Η ιστορία της Ευρώπης-φρούριο και των πολιτικών αποτροπής και ποινικοποίησης της μετανάστευσης μετρά αρκετές δεκαετίες. Όμως, τελευταία βλέπουμε τα σύνορα να στρατιωτικοποιούνται ακόμη περισσότερο, με περισσότερες δυνάμεις και πιο σύγχρονες τεχνολογίες για να σταματήσει η μετανάστευση με κάθε κόστος! Ταυτόχρονα, οι πρόσφατες προτάσεις αναθεώρησης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το άσυλο και τη μετανάστευση μας σοκάρουν για το πόσο απροκάλυπτα πια παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και για το πώς μετράει ο ευρωπαϊκός πολιτισμός την αξία της ανθρώπινης ζωής, έξω από τα “ασφαλή” σύνορά του.

Τα κράτη αυξάνουν τις δαπάνες, όχι για την υγεία και παιδεία, αλλά για συστήματα έλεγχου συνόρων, οπλικές αναβαθμίσεις, ξοδεύοντας αστρονομικά ποσά: έτσι μετατρέπεται όλος ο χάρτης σε ένα απέραντο στρατόπεδο με φοβερά ραντάρ και πολύ θάνατο. Καθημερινά παρακολουθούμε στα δελτία ειδήσεων ρεπορτάζ με τίλους όπως “εξοπλιστικός πυρετός”, πάντα στα πλαίσια της εθνικής ανάτασης, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τη μετανάστευση ως απειλή για την τάξη της εθνικής ασφάλειας.

Το στρατηγικό ευρωπαϊκό πλάνο καλλιεργεί τον φόβο μέσω της απειλής των “ορδών” του εξωτερικού εχθρού που έρχονται να διαβρώσουν τον “δυτικό πολιτισμό” και ενισχύει την εθνικιστική ρητορική του πολέμου, ενώ παραστρατιωτικές ενέργειες νομιμοποιούνται και επιδοκιμάζονται μέσα από πολιτικές μίσους. Έτσι, καταγράφονται στοχευμένες εν ψυχρώ δολοφονικές απόπειρες στον Έβρο, παραστρατιωτικές ομάδες απαγάγουν και βασανίζουν ανθρώπους για να τους πετάξουν στην άλλη πλευρά του φράχτη, όπως και πολλές άλλες εγκληματικές ενέργειες που γίνονται είτε με άμεση και εμφανή άσκηση βίας είτε με πιο έμμεσους τρόπους.

Να “επιστρέψουν στη χώρα τους” λοιπόν … ;

Μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ τα ονόματα των Σομαλών κοριτσιών που πνίγηκαν ανοιχτά της Λέσβου, θα μείνουν ακόμα μία ανώνυμη πληροφορία σε ακόμα μία κρατική στατιστική.

Μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ πόσες πληγές κουβαλούσαν πάνω στα λίγα χρόνια που έζησαν. Δεν θα μάθουμε, επίσης, τίποτα για το μέλλον τους που χάθηκε στον βυθό του Αιγαίου.

Ξέρουμε όμως, με βεβαιότητα, πως αν επιβίωναν και έμεναν στην Ελλάδα, όλο και κάποιο δηλητηριασμένο στόμα θα τους έλεγε:

Τι θέλετε εσείς εδώ; πίσω στη χώρα σας, δεν έχετε πόλεμο, δεν είστε πρόσφυγες, είστε παράνομες. Και θα τις έπνιγε ξανά…

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΡΑΙΟΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ

 

Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...