15.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Συγκεντρώσεις στη μνήμη του Παύλου Φύσσα την Παρασκευή και στα Χανιά

Ημερομηνία:

Με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις πόλεις της Κρήτης και σαφή μηνύματα ενάντια στη φασιστική απειλή τιμάται την Παρασκευή η μνήμη του Παύλου Φύσσα,που δολοφονήθηκε από τη Χρυσή Αυγή στις 18 Σεπτεμβρίου του 2013. Καλέσματα από φορείς και συλλογικότητες σε Ηράκλειο και Χανιά.

Στο Ηράκλειο συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Λιοντάρια διοργανώνουν τα εκπαιδευτικά σωματεία του Ηρακλείου (ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ) στις 6:30μ.μ. ενώ στο ίδιο σημείο καλεί και η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή στις 7μ.μ. Στα Χανιά οργανώνεται συγκέντρωση στις 6μ.μ. της Παρασκευής στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Στα Χανιά το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: 

«Η Χρυσή Αυγή δολοφόνησε τον γιο μου και τον Παύλο Φύσσα.
Ο πόνος που αισθάνομαι είναι ο ίδιος και για τον Παύλο και τον Σαχζάτ»,
Χαντίμ Χουσεϊν πατέρας του Σαχζάτ Λουκμάν.

“Θα μιλήσουν πάλι αυτοί που έχουν καεί”
18/09/2020, Πορεία στη μνήμη του Παύλου Φύσσα-
07/10, Καταδίκη του ναζισμού και του μίσους ενάντια στο διαφορετικό

Επτά χρόνια απ’ όταν ο Παύλος Φύσσας έπεσε νεκρός. Έπεσε αλλά στάθηκε και παρέμεινε πιο όρθιος από ποτέ. Δράστης δεν ήταν μόνο ο δολοφόνος Ρουπακιάς, ούτε μόνο οι εντολοδόχοι αλλά η ίδια η Χρυσή Αυγή που οργάνωσε την επίθεση και πολλές άλλες παρόμοιες. Συνένοχοι σ’ αυτό το έγκλημα είναι και όσοι/ες μιλούν-σιωπούν αναπαράγοντας το δηλητήριο του εθνικισμού, του μιλιταρισμού, του ρατσισμού, της πατριαρχίας…·τα θεσμικά όργανα, οι πολιτικοί, οι επιχειρηματίες, οι ‘ευυπόληπτοι’ πολίτες που είτε ερεθίζονται είτε βολεύονται πλάι στη δράση της εγκληματικής οργάνωσης.

Φέτος, η ημερομηνία της δολοφονίας συμπίπτει με μία καθοριστική απόφαση. Στις 07/10 καταλήγει η πολυετής δίκη για τις δολοφονικές ενέργειες της Χ.Α., μία δίκη που δεν αφορά μόνο 69 κατηγορούμενους αλλά το τέρας του ναζισμού, μια δίκη που το διακύβευμά της είναι κρίσιμο για όλους μας: συνολική καταδίκη μιας εγκληματικής οργάνωσης!

Το να κλειστούν οι ναζιστές στη φυλακή δεν είναι μόνο ένα νομικό ζήτημα. Πολύ παραπάνω είναι ζήτημα δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης που αντανακλά ένα κίνημα ενάντια στο μίσος για το διαφορετικό, για μια ζωή αλληλεγγύης προς κάθε κατατρεγμένο και ταλαιπωρημένο άνθρωπο. Είναι μία ελάχιστη δικαίωση για εκείνους που πόνεσαν και πάλεψαν, μια ενδυνάμωση για τους κοινωνικούς αγώνες που δε θα σταματήσουν να πολεμάνε το φίδι του φασισμού. Είναι μία δήλωση-πράξη για τον κόσμο που θέλουμε.

Η τελική απόφανση έχει ακόμα περισσότερη βαρύτητα μέσα στη συγκυρία που  βιώνουμε καθημερινά: καλλιέργεια από την κυβέρνηση ενός ελληνοτουρκικού εθνικισμού, πρόσφυγες-μετανάστες στοιβαγμένοι στο κολαστήριο της Μόριας, πογκρόμ εις βάρος εργατών γης (πολλές φορές δίπλα μας, όπως πρόσφατα στο Τυμπάκι), κάψιμο της Libertatia από “μακεδονομάχους”, επιθέσεις στους αλληλέγγυους στην Μυτιλήνη,  επιθέσεις στον χώρο και την πόλη μας,  κοινωνικός κανιβαλισμός παντού.

“Βαρεθήκαμε έναν κόσμο που ποτέ του δε θα δει.
Τον εαυτό του στον καθρέφτη και στο φτηνό του σάλιο να πνιγεί.
Που κλείνει τα παντζούρια ερμητικά για να σωθεί.
Από τα φίδια εκείνα που ψάχνουν για τροφή.
Δεν πειράζει θα μιλήσουν πάλι αυτοί που έχουν καεί.
Θα βάλουνε τα φίδια στην τρύπα πίσω εκεί.
Και θα τα θάψουν με κάθε προτροπή.
Μαζί με έναν κόσμο που του έμελλε να ζει,
θαμμένος στην παντοτινή σιωπή.”
~ Ζωή Τάχα

Πορεία στη μνήμη του Παύλου Φύσσα, Παρασκευή, 18/09, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

H Συνέλευση Αλληλεγγύης στη Rosa Nera στα Χανιά αναφέρει:

7 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Πορεία αντιφασιστικής μνήμης και εγρήγορσης

Παρασκευή 18 Σπετεμβρίου, στις 18:00, στην Πλατεία Αγοράς Χανίων.

"google ad"

18 Σεπτεμβρίου του 2013, στο Κερατσίνι. Ο Παύλος Φύσσας (Killah – P), ιδιαίτερα αγαπητός στιχουργός και μουσικός της hip hop σκηνής, μέλος του Συνδικάτου του Μετάλλου, δέχεται οργανωμένη ενέδρα από φασίστες της «τοπικής οργάνωσης Νίκαιας» του νεοναζιστικού κόμματος της «χρυσής αυγής». Η επίθεση καθοδηγείται και οργανώνεται με εντολές της ιεραρχίας του νεοναζιστικού κόμματος. Καθώς η ομάδα των φασιστών αδυνατεί να ρίξει κάτω τον Παύλο που προστατεύει την παρέα του, και ενώ αστυνομικοί παρακολουθούν διακριτικά, ο φασίστας Ρουπακιάς τον δολοφονεί ύπουλα. Και τότε μόνο, επεμβαίνει η αστυνομία με τη χαρακτηριστική φράση: «ε, όχι και μαχαίρι…». Τα νέα κυκλοφορούν, αλλά το ίδιο βράδυ τα μεγάλα ΜΜΕ προσπαθούν να παγώσουν τα γεγονότα, παραπληροφορώντας πως επρόκειτο για μία συμπλοκή οπαδών. Όμως το επόμενο πρωί υπάρχουν απεργιακές κινητοποιήσεις και σε όλα τα μπλοκ του αγώνα κυριαρχεί η οργή για τον Παύλο…

Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Η αντίσταση αυτού του παλικαριού από το Κερατσίνι θα εμπνεύσει και θα δώσει την τελική ώθηση στο αντιφασιστικό κίνημα για την οριστική κοινωνική ήττα της νεοναζιστικής οργάνωσης.

Δεν θα ξεχάσουμε την αντιφασιστική ενότητα των αγώνων που δώσαμε, και τη νίκη του κινήματος, παρά τη συνεργασία της ασφάλειας με τους χρυσαυγήτες: και εδώ στην πόλη μας, τον Απρίλη του ΄13 τους πετάξαμε στο λιμάνι των Χανίων.

Δεν επιτρέπουμε σε κανένα να ξεχάσει ή να κάνει πως δεν γνωρίζει.

Σήμερα, 7 χρόνια μετά, το κράτος των αφεντικών καθοδηγεί πάλι τους φασίστες. Ρατσιστικές επιθέσεις πάλι συντονίζονται από εργοδότες και μπράβους εναντίον μεταναστών εργατών στα Χανιά ή στο Τυμπάκι, με την συνεργασία μπάτσων. Στόχος των φασιστών, η υποτίμηση της μεταναστευτικής ζωής και εργασίας, αργότερα η απαξίωση της ζωής όλων μας. Στη Λέσβο καθημερινά, χτυπούν άστεγα προσφυγόπουλα και τις οικογένειες τους με δακρυγόνα και κρότου λάμψης. Εκεί που 13.000 άνθρωποι βρέθηκαν σε ανάγκη στέγης και ασύλου αφού κάηκε το κολαστήριο της Μόρια, στο οποίο οι ντόπιοι άρχοντες τους είχαν στοιβαγμένους….

Σε όλη την Ευρώπη ξεσπούν αντιρατσιστικές διαδηλώσεις ενάντια στη πόλεμο που έχει εξαπολύσει η ακροδεξιά κυβέρνηση εναντίον της προσφυγιάς, όμως οι παράνομες επαναπροωθήσεις, τα βασανιστήρια και οι εγκλεισμοί σε εσκεμμένα άθλιες συνθήκες των ζωών που κατά κανόνα χρίζουν προστασία συνεχίζεται, με συλλογική κοινωνική ευθύνη όλων μας.

Για όλους αυτούς του λόγους, καλούμε σε αντιφασιστική πορεία και ενότητα: στην σημερινή καπιταλιστική βαρβαρότητα, το πολιτικό προσωπικό των αφεντικών παρουσιάζει μια ακροδεξιά ατζέντα αποδημοκρατικοποίησης, ενώ μένει ανοικτό το σενάριο να λυθεί η κρίση τους με διακρατικούς πολέμους και νέες εκατόμβες για τα κέρδη της πολεμικής βιομηχανίας. Ο ρατσιστικός όχλος κινητοποιείται από τα ξεπουλημένα τομάρια στα μεγάλα ΜΜΕ που εξαπατούν, στάζουν ρατσιστικό δηλητήριο, ανορθολογισμό, ευχές για πογκρόμ και πολέμους. Όμως, οι μέρες της αφθονίας τους είναι μετρημένες.

Ο Παύλος ζει, Αγώνες Ταξικοί Αντιφασιστικοί!

Αλληλεγγύη στην Προσφυγιά, Άσυλο και Χαρτιά,

Μέχρι την απελευθέρωση της ανθρώπινης μετακίνησης

Πορεία αντιφασιστικής μνήμης και εγρήγορσης

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου, στις 18:00, στην Πλατεία Αγοράς Χανίων.

Η παράταξη “Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών” σε ανακοίνωσή της τονίζει τα εξής: 

“Την Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη συμπληρώνονται επτά χρόνια από τη στυγνή δολοφονία του αντιφασίστα αγωνιστή Παύλου Φύσσα από τους εγκληματίες της Χρυσής Αυγής. Όλο αυτό το διάστημα ο δολοφόνος του παραμένει ελεύθερος, ενώ οι κωλυσιεργίες στην προκλητικά μακρόχρονη διαδικασία της δίκης, σε συνδυασμό με την εισαγγελική πρόταση, ουσιαστικά, απαλλαγής της φασιστικής συμμορίας από τις ευθύνες της, αναδεικνύουν ένα συνολικότερο αντιδραστικό πολιτικό σκηνικό που εδραιώνει η δεξιά κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας και επιτείνοντας την αντιλαϊκή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όλων των κομμάτων του κεφαλαίου.

Η αντιδραστική αυτή πολιτική της ανοχής στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής συμπορεύεται με την επίταση της μέτρων περιστολής των δημοκρατικών ελευθεριών, με την πολιτική της ποινικοποίησης των αγώνων, της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων και της τρομοκράτησης του λαϊκού κινήματος. Συμπορεύεται με την εφαρμογή της πιο βάρβαρης αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ που πιστά τηρεί η υποτελής στα ιμπεριαλιστικά κέντρα (ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ) κυβέρνηση της ΝΔ και όλο το πολιτικό προσωπικό της εγχώριας ολιγαρχίας, στοιβάζοντας τους κατατρεγμένους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, μέσα σε άθλιες συνθήκες, επιβάλλοντας την απαράδεκτη πολιτική της επαναπροώθησης και αντιμετωπίζοντας τους κατατρεγμένους με τον πιο στυγνό και απάνθρωπο τρόπο που υποδεικνύουν τα συμφέροντα των υποκινητών των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και των στυλοβατών όλων των καταπιεστικών καθεστώτων.

Στην ίδια ρότα, η κυβέρνηση της ΝΔ, κατά το πρότυπο όλων των κομμάτων του κεφαλαίου, υποκλίνεται στους ιμπεριαλιστές κηδεμόνες της (ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ), εκλιπαρώντας για …προστασία σε συνθήκες επίτασης της προκλητικότητας της τούρκικης ολιγαρχίας, όξυνσης του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, Εγγύς και Μέσης Ανατολής, αμφισβήτησης των συνόρων και ισοπέδωσης των κυριαρχικών δικαιωμάτων και δημοκρατικών κατακτήσεων των λαών.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της ΝΔ -ενώ δεν παίρνει τα στοιχειώδη μέτρα υγειονομικής προστασίας των εκπαιδευτικών, των μαθητών, της κοινωνίας, ενώ συνεχίζει την πολιτικής της αδιοριστίας και της εγκατάλειψης του λαού στη μοίρα της «αγέλης»- την ίδια στιγμή αξιοποιεί την πανδημία, για να συνεχίσει και να σκληρύνει ακόμη πιο πολύ την αντιλαϊκή πολιτική των προκατόχων της, με μέτρα πολιτικής φίμωσης του λαϊκού κινήματος, φορολογικής αφαίμαξης, παραγωγικής διάλυσης, ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και κατεδάφισης των εργασιακών, οικονομικών, μορφωτικών και λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

Αυτή πολιτική της «στρώνει το έδαφος» για την επικίνδυνη δράση πολλών φασιστικών μορφωμάτων, που -με τα αποπροσανατολιστικά τους μηνύματα- παραπλανούν το λαό για αίτια της οικονομικής κρίσης και τις συνέπειες της υγειονομικής, σπέρνοντας το δηλητήριο του μίσους για τους μετανάστες ή καλώντας σε άρνηση βασικών μέσων υγειονομικής προστασίας”.

 

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...