14.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Συνεδρίαση ΠΕΔ Κρήτης στο Μάλεμε: Ούτε οι υπογραφές στη Σύμβαση με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ δεν έχουν μπει για το θέμα της φιλοξενίας προσφύγων στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με τη φιλοξενία των προσφύγων στην Κρήτη. Κατά τη συνεδρίαση της ΠΕΔ στο Μάλεμε φαίνεται ότι πολλά μένουν να γίνουν για να ξεκινήσει ομαλά η φιλοξενία προσφύγων στην Κρήτη. Όπως ανακοινώθηκε ακόμα δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ (αναμένεται να υπογραφεί την ερχόμενη εβδομάδα) κι έτσι, λογικά, δεν έχει καν δημοσιευθεί η διακήρυξη για την εξεύρεση κατοικιών στην Κρήτη για να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν τον κεντρικό έλεγχο θα έχει η Αναπτυξιακής Κρήτης που έχει έδρα στο Ηράκλειο η οποία θα συνεργαστεί με τις κατά τόπους αναπτυξιακές Ρεθύμνου και Λασιθίου. Στα Χανιά το τοπίο είναι ακόμα θολό αφού αντίστοιχη Αναπτυξιακή δε λειτουργεί και ως εκ τούτου τη διαδικασία αναμένεται να αναλάβει ΜΚΟ που ιδρύεται με τη συμμετοχή φορέων όπως το ΕΒΕΧ, o OEBENX και η Ένωση Ξενοδόχων.

Πάντως, να υπενθυμίσουμε ότι η συμμετοχή των συγκεκριμένων φορέων στη ΜΚΟ προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις και εκ μέρους της Ν.Ε. Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας των δηλώσεων των προέδρων τους που τάχθηκαν ενάντια στη φιλοξενία προσφύγων.

Ο Δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας για το συγκεκριμένο θέμα αναγνώρισε ότι είχαν γίνει στο παρελθόν “ατυχείς δηλώσεις” όμως επισήμανε ότι υπάρχει η τεχνογνωσία και η εμπειρία για να διαχειριστούν το θέμα καθώς στο παρελθόν έχουν αναλάβει προγράμματα επανένταξης αστέγων – πρόγραμμα με ομοιότητες σε σχέση με αυτό που θα εφαρμοστεί στην Κρήτη με τους πρόσφυγες – με επιτυχία.

Πάντως ανέφερε ότι από το 2018 είναι πιθανό, εφόσον η Αναπτυξιακή Χανίων λειτουργήσει ως πρέπει, να αναλάβει αυτή τη διαχείριση του ζητήματος στο νομό Χανίων.

Να υπενθυμίσουμε ότι η έναρξη της μετεγκατάστασης των προσφύγων στην Κρήτη είχε αρχικά ανακοινωθεί ότι θα ξεκινήσει στις αρχές του 2017 με την κ. Ανθή Καραγγελή, υπεύθυνη της Υπηρεσίας Πρώτης Εισόδου να δεσμεύεται ότι ο πληθυσμός των προσφύγων που θα φτάσουν στο νησί θα είναι ομοιογενής, όπως έχουν ζητήσει οι δήμαρχοι.

Κατόπιν είχε ανακοινωθεί ότι τέλος του Ιανουαρίου αναμένεται να υπογράψει η Αναπτυξιακή Ηρακλείου τη σύμβαση με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για την υποδοχή των προσφύγων. Τελικώς, η σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί, την επόμενη βδομάδα, αρχές δηλαδή Απρίλη, εφόσον δεν παρουσιαστούν νέα απρόοπτα.

Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι ένας από τους όρους που είχαν θέσει οι δήμαρχοι του νησιού για τη φιλοξενία προσφύγων ήταν να μη χρησιμοποιηθεί ως ενδιάμεσος φορέας κάποια ΜΚΟ.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...