14.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία πωλούν τα όργανά τους για να ζήσουν! – Πέφτουν οι τιμές για τα νεφρά

Ημερομηνία:

Η αποκάλυψη του ARD προκαλεί σοκ: πολλοί απ’ τους Σύρους πρόσφυγες που κατέφυγαν στην Τουρκία, αναγκάζονται να πωλούν τα όργανά τους για να βρουν χρήματα για να ζήσουν!

Η δημοσιογραφική ομάδα της εκπομπής “FAKT” του πρώτου δικτύου της γερμανικής τηλεόρασης εντόπισε πολλές σχετικές αγγελίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πήρε συνεντεύξεις από επίδοξους πωλητές, όπως ο Αχμέντ.

«Δεν ξέρω τουρκικά, δεν έχω γνωστούς εδώ, ούτε δουλειά, ούτε κάπου να μείνω. Πουλάω τα νεφρά μου γιατί έχω τεράστια προβλήματα και βρίσκομαι υπό πίεση. Δεν έχω άλλο τρόπο να βρω χρήματα παρά πουλώντας τα όργανά μου», δήλωσε.

Και δεν είναι ο μόνος. Πολλοί άλλοι συμπατριώτες του πρόσφυγες, που βρίσκονται σε μια ανάλογα απελπιστική κατάσταση, κάνουν την ίδια επιλογή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ARD.

Ο Καρλ Κοπ της ανθρωπιστικής οργάνωσης “Pro Asyl” κάνει λόγο για σοκαριστικές συνθήκες ζωής:

«Είχαμε συνηθίσει να είναι οι πρόσφυγες άστεγοι, να μην έχουν χρήματα, ρούχα και τρόφιμα να επαιτούν. Γυναίκες να αναγκάζονται να εκδίδονται. Αλλά τώρα βλέπουμε την κατάσταση να επιδεινώνεται δραματικά: βλέπουμε ανθρώπους να υποχρεώνονται να πουλήσουν ακόμη και τα όργανά τους για να μπορέσουν να αποδράσουν απ’ τον εφιάλτη τους».

Ένας μεσάζων είπε ότι τα ζωτικά όργανα αφαιρούνται σε νοσοκομείο στην ανατολική Τουρκία, αλλά οι τοπικές αρχές δεν έδωσαν άδεια στους συντελεστές της εκπομπής να κάνουν γυρίσματα κι έτσι δεν μπόρεσαν να επαληθεύσουν την πληροφορία.

Πέφτουν οι τιμές για τα νεφρά

Εμπόριο οργάνων γίνεται εδώ και χρόνια στην Τουρκία με αποτέλεσμα να πέφτουν συνεχώς οι τιμές στην τοπική μαύρη αγορά. Αυτή τη στιγμή κυμαίνονται μεταξύ 6.000 και 11.000 ευρώ.

Αδίστακτοι έμποροι εκμεταλλεύονται απ’ την αρχή του συριακού εμφυλίου την ανάγκη των ανθρώπων αναζητώντας πρόθυμα θύματα. Κι όχι μόνον στην Τουρκία. Κατά καιρούς έχουν κυκλοφορήσει πληροφορίες για μαζικό εμπόριο οργάνων από σύρους πρόσφυγες στο Λίβανο.

iefimerida.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...