19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Τα εγκαίνια του Ιερού Ναού του Αγίου Οσιομάρτυρος Εφραίμ του Νέου εκ της Ενορίας Νίππους Αποκορώνος

Ημερομηνία:

Με κάθε εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και εις ατμόσφιαρα κατανύξεως περισσής, λειτουργούν κτήτορες εορταστές, προσκυνητές και επισκέπτες έζησαν στιγμές ανακουφίσεως και ψυχικής γαλήνης, στιγμές θρησκευτικής εξάρσεως και πραγματικής ευτυχίας κατά την τελετή των εγκαινίων που ετελέσθηκαν εις την ενορία Νίππους Αποκορώνου υπό του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας π. Δαμασκηνού εις τον ανεγερθέντα Ιερό Ναό υπό του πρωτοπρεσβύτερου π. Μιχαήλ Χριστουλάκη του Οσίου μάρτυρα, αγνού Εφραίμ του Νέου εις το 59 μ.

Το μεγαλοπρεπές αυτό εκκλησάκι ομοιάζει προς νύμφας λευκάς εις λιτάνευουν χορού Αγίων, το δίδον την εντύπωση του ερημίτου ο οποίος έφυγε μακρά του αμαρτωλού κόσμου δια να προσευχηθεί εις την καθαρότητα της ερήμου υπέρ της σωτηρίας όλων των αμαρτωλών. Το εκκλησάκι αυτό κτισμένο σε σημείο περιοπής αποτελεί μια εξέδρα προς τους ουρανούς, ένα πανόραμα μαγευτικό εις πίνακα τέχνη εξόχου κάλλους και θεϊκής εξαθλιώσεως, εις τύπο προσευχής. Το Εκκλησάκι αυτό αποτελεί λυτρωτήριο και θεραπευτήριο των ψυχών και των σωμάτων και αποτελεί την απαγόρευση του θελήματος του Θεού και του Θελήματος του π. Μιχαήλ, και το οποίο είναι μια προσφορά και μια ιδιότυπος ευσεβής δημιουργία γενομένη ευπροσδέκτος εις το Θεό και στερεωθείσα επί της χάριτος του σώσαντος τον κόσμο υιού του. Αναδιφώντες εις τα θεμέλια της ιστορίας του Ι. Ναού τούτου θα βρούμε οπωσδήποτε ένα θαύμα ή ένα όραμα, ή μια θεοφάνεια ή θεία τινά προτροπή και απαίτηση εις την κύρια αιτία της ανοικοδόμησης τούτου, και όπου ο στοχαστικός θεατής αναρικτάται αν το χέρι του Θεού, ή οι ευλαβείς ψυχές των ανθρώπων το εκέντησαν επάνω εις τον επιβλητικό αυτόν χώρο.

Πριν το τέλος της αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Σ/τος ποιμενάρχης μας π. Δαμασκηνός μεθύων την θεία χαρά εν η κλητή και αγία ημέρα η μια των Σαββάτων, και της Ιεράς μνήμης του εορτάζοντος οσιομάρτρα Εφραίμ του Νέου επαίνεσε τον άψογον καθόλο τον βίο του, τον πειθαρχικό και υπήκοο, τον έχοντα πολυσχιδή και καρποφόρο δράση εν τη Εκκλησία, δια την προσήλωση και εμμονή του εν τας παραδόσεις της Εκκλησίας και γενική δια την καθόλου πνευματική ακτινοβολία του π’ Μιχαήλ.

Εν συνεχεία εις την προσλαλιαν του Σεβ. Ο π. Μιχαήλ ευρισκόμενος σε συναισθηματική φόρτηση είπε ότι μέσα από την καρδιά του αναβλύζει ένα πύρινο και παρατεταμένο ευχαριστώ δια τους ωραίους λόγους που απηύθυνε προς αυτόν ο Σεβ. Και τον παρεκάλεσε όπως δεχθεί ως ταπεινό αντίδωρο την εικόνα του Αγίου και την διαβεβαίωση προς Αυτόν την διακριτικής αγάπης και αφοσιώσεως αναμπέμποντας παράλληλα μια συνεχή προσευχή προς τον Κύριον όπως διαφυλάττει αυτόν ανοσον, άλυπον και Θεοφυλής Ποιμαίνουσαν των εαυτόν ποίμνην. Τέλος, η πανήγυρις συνεπληρώθη δια της παραθέσεως κοινής Τραπέζης με το παρατεθέν ευφρόσυνον γεύμα «Αγάπης» θυμίζων τράπεζαν πρωτοχριστιανικής εποχής.

Δια την δοχήν, των αγαπών την φιλοξενίαν ευχαριστούμεν θερμώς και όπως δια πρεσβειών του αγίου οσιομάρτυρος Εφραίμ του Νέου προς τον ελεήμονα Θεό χαρίζοντας εξ ‘υμάς όλα τα εγκόσμια και υπερκόσμια αγαθά του.

Γεώργιος Σταυρακάκης

Πρωτοπρεσβύτερος

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευχαριστήριο οικογένειας Μαρινάκη για τη στήριξη στην περιπέτεια της κόρης τους

Ανακοίνωση οικογένειας Μαριανάκη Υπάρχουν στιγμές στη ζωή μας που νιώθεις...

Δήμος Χανίων: Ενημέρωση για τους πολιτικούς γάμους

Από τον Δήμο Χανίων γνωστοποιείται ότι το Γραφείο των...