14.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Τα πεζοδρόμια της εκτροπής των πεζών

Ημερομηνία:

Τα Χανιά, θεωρούνται όμορφη πόλη εν πολλοίς και είναι ελκυστικός τουριστικός προορισμός. Οι τουρίστες πολλοί, περπατούν την πόλη θαυμάζοντας τα αξιοθέατα και τους μόνιμους κατοίκους της πόλης. Κυρίως τους κατοίκους που η εξέλιξη κατά τη θεωρία του Δαρβίνου κατέστησε τόσο ευπροσάρμοστους και ικανούς, που καταφέρνουν πέραν πάσης προσδοκίας να κυκλοφορούν ελισσόμενοι ανάμεσα στα πεζοδρόμια και τους δρόμους με θαυμαστή ακρίβεια και ταχύτητα, προκαλώντας το θαυμασμό και την κατάπληξη των αλλιώς μαθημένων επισκεπτών.

Αυτή η επίκτητη ικανότητα των Χανιωτών είναι απόρροια του από πολλά χρόνια σχεδιασμού και συντήρησης των πεζοδρομίων, αλλά κυρίως της εφευρετικότητας των καταστηματαρχών, οι οποίοι αφ ενός επινοούν μύριες εμπορικές χρήσεις για το τμήμα που βρίσκεται μπροστά στο κατάστημά τους, αφ ετέρου σχεδιάζουν στρατηγικά και βρίσκονται σε ετοιμότητα  για την επέκταση της κατάληψης δεξιά και αριστερά, αν ατονήσουν οι διαμαρτυρίες του γείτονα. Παρεμπιπτόντως παρκάρουν και το αυτοκίνητο τους, το οποίο είναι ανάλογο και με τα αντίστοιχα κυβικά της αίγλης του καταστήματος ακριβώς μπροστά στην πόρτα τους, για να το βλέπουν και να συμβάλει στο πρεστίζ του μαγαζάτορα.

Έτσι, το μεν οδόστρωμα είναι κατειλημμένο από κάθε λογής οχήματα, με τόση δεξιοτεχνία παρκαρισμένα, που αποτελούν μια συνεχή γραμμή μετάλλου και πλαστικού, επιτρέποντας μόνο στους λεπτούς και αθλητικούς τύπους τη διέλευση και προστατεύοντας τις μητέρες με τα καροτσάκια των παιδιών τους και άλλους χρήζοντες προστασίας  πολίτες από μια τυχαία κατάβαση στο δρόμο. Σε πολλές περιπτώσεις, οδηγοί με αυξημένη κοινωνική συνείδηση, μεριμνούν η τυχαία κατάβαση από το πεζοδρόμιο να μην είναι δυνατή ούτε από τις γωνίες, τις διαβάσεις και τις ράμπες ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Το δε πεζοδρόμιο, αμέσως μετά την κατασκευή και παράδοσή του στους πεζούς αποκτά κάποια  χαρακτηριστικά, άλλα μόνιμα, όπως ψυγεία, εκθετήρια και τραπεζοκαθίσματα στερεά βιδωμένα στο έδαφος και άλλα μετακινούμενα όπως τελάρα, σακιά, καρέκλες, τραπεζάκια και σκουπιδοτενεκέδες, που ένας ικανός περιπατητής μπορεί εύκολα να αποφύγει, κάνοντας ταυτόχρονα μια δωρεάν παρεχόμενη από τον Δήμο γυμναστική, αναγκαία για την καλή κατάστασή του. Ευτυχώς μια παλιά παράδοση, το να φυτεύουν οπωροφόρα δένδρα, κυρίως νερατζιές στα πεζοδρόμια καταργήθηκε από τον ίδιο το Δήμο, μάλλον από φόβο μήπως σε κάποια έκρυθμη κατάσταση καταλήξουν οι οπώρες στο Δημοτικό κατάστημα.

Μια μικρή περιπλοκή έχει δημιουργηθεί πρόσφατα,  ίσως από αβλεψία της αρμόδιας υπηρεσίας, η οποία τοποθέτησε έναν διάδρομο ανάγλυφων πλακιδίων για χρήση από τυφλούς, πολύ κοντά στο εσωτερικό του πεζοδρομίου, με αποτέλεσμα κάποιος τυχόν άφρων τυφλός που θα εμπιστευθεί το σκεπτικό της διαδρομής, να σκοντάφτει ή να κουτουλάει σε διάφορα εμπόδια, που θα του θυμίζουν ότι είναι θνητός, ούτως ώστε αν το ριζικό του είναι κακό και καρφωθεί  σε καμιά σούβλα πχ και αποδημήσει, να μην του κακοφανεί.

Υποθέτω αναγνώστη, πως το συμπέρασμα από τα παραπάνω είναι ότι ενώ ο Δήμος που αποτελείται από Δημότες ξεκίνησε την προσαρμογή του περιβάλλοντος στις ανάγκες των, τώρα οι ίδιοι οι  Δημότες πρέπει να προσαρμοστούν στο περιβάλλον  που δημιούργησαν.

Γιώργος Σκουλάς

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...