19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Τα Φυτά μας: Λεμονιά – 8 ποικιλίες μονόφορες δίφορες ή πολύφορες

Ημερομηνία:

Η λεμονιά το πιο αγαπητό εσπεριδοειδές των μεσογειακών κήπων. Από τα άνθη της καθώς και της νεραντζιάς βγαίνει την άνοιξη με απόσταξη το περίφημο ανθόνερο

Όσο για τον χυμό των καρπών της απαραίτητος στο καθημερινό μας τραπέζι. Επίσης χρησιμοποιείται το ξινό της για παρασκευή και διατήρηση βρώσιμων ελιών.

Ποικιλίες

1.Ιντερντονάτο: Μονόφορη ποικιλία με κυλινδρικούς ή επιμήκεις καρπούς με λίγα κουκούτσια. Είναι πρώιμη ποικιλία και η συγκομιδή γίνεται από Αύγουστο έως Φεβρουάριο.

2.Εύρηκα: Δίφορη ποικιλία πολύ παραγωγική με αρωματικούς ζουμερούς καρπούς μικρού μεγέθους χωρίς πολλά κουκούτσια. Είναι ευπαθής στην κορυφοξήρα. Παράγει καρπούς που συλλέγονται φθινόπωρο, άνοιξη, καλοκαίρι.

3.Αδαμοπούλου: Πολύφορη ποικιλία με μεγάλους ξινούς και χυμώδεις καρπούς που έχουν τραχύ φλούδι με λίγα κουκούτσια. Αντέχει στην κορυφοξήρα.

4.Λίζμπον: Παραγωγική μονόφορη ποικιλία χωρίς πολλά κουκούτσια με πολύ χυμό πολύ ζουμερά. Ο καρπός της είναι μεγάλος με ελλειπτικό σχήμα. Μαζεύεται ο καρπός από Οκτώβριο μέχρι Φεβρουάριο. Ευπαθής στην κορυφοξήρα.

5.Μαγληνό: Πολύ παραγωγική μονόφορη ποικιλία μετρίου μεγέθους σχεδόν χωρίς καθόλου κουκούτσια. Από Οκτώβριο έως Μάρτιο συγκομιδή. Ευπαθής στην κορυφοξήρα.

6.Βακάλου: Δίφορη ποικιλία με μεγάλους εύγεστους και χυμώδεις καρπούς με λεία επιδερμίδα και λεπτό φλοιό. Συλλέγεται άνοιξη και καλοκαίρι.

7.Ζαμπετάκη: Πολύφορη ποικιλία που παράγει καρπούς μετρίου μεγέθους με σάρκα πολύ χυμώδη σχεδόν χωρίς κουκούτσια. Τα λεμόνια της είναι έτοιμα άνοιξη και καλοκαίρι. Ευπαθής στην κορυφοξήρα.

8.Καρυστινό: Έχει μετρίου μεγέθους χυμώδεις καρπούς, με λίγα κουκούτσια. Είναι ποικιλία μονόφορη, που συλλέγεται από τα τέλη φθινοπώρου έως αρχές άνοιξης.

Διαλέξτε λοιπόν ποικιλία για τον κήπο σας. Άλλωστε είναι η καλύτερη ψυχοθεραπεία η ενασχόληση με τα φυτά. Ανακαλύπτομε και συγγένεια. Δεν μιλάνε, δεν κουνάνε, δεν λαλάνε. Σαν και μας!

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...