16.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Τα χημικά της Συρίας από την Καλαβρία στον Ατλαντικό ωκεανό;

Ημερομηνία:

Στο λιμάνι της Καλαβρίας Gioia Tauro θα πραγματοποιηθεί τελικά η εκφόρτωση των χημικών όπλων της Συρίας σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταφορών της Ιταλίας Μαουρίτσιο Λούπι.
Σύμφωνα με τον Guardian κανένα από τα φορτία δε θα κατεβεί στην ξηρά, ενώ όπως είπε ο υπουργός, η επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί σε «απόλυτα ασφαλείς συνθήκες».

Πάντως, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού, ο Ρενάτο Μπελοφιόρε, δήμαρχος της περιοχής, είπε ότι δεν είχε προειδοποιηθεί πως η πόλη του είχε επιλεγεί για αυτή τη διαδικασία. «Βάζουν τη ζωή μου σε κίνδυνο», είπε ο Μπελοφιόρε, «αν κάτι συμβεί οι πολίτες της πόλης θα έρθουν να με κυνηγήσουν με πιρούνια».

Την Πέμπτη ο Αχμέτ Ουζούμτσου, επικεφαλής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, ευχαρίστησε την Ιταλία για τη γενναία συνεισφορά της.

Στην Veolia το συμβόλαιο για την αποτέφρωση 150 τόνων

Σε μια άλλη σημαντική εξέλιξη, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η Βρετανία συμφώνησε την Πέμπτη με την πολυεθνική, γαλλικών συμφερόντων, εταιρία Veolia Environment, να αναλάβει την αποτέφρωση 150 τόνων από τα χημικά της Συρίας. Η διαδικασία θα γίνει στο λιμάνι του Ellesmere στην Αγγλία. Η Εστέλ Μπραχλιάνωφ, αντιπρόεδρος της Veolia για την περιοχή της Αγγλίας, επιβεβαίωσε τη σχετική είδηση. Σύμφωνα με πηγές του Reuters, η βρετανική κυβέρνηση αναμένεται να αναθέσει άλλο ένα μεγαλύτερο συμβόλαιο για την καταστροφή χημικών από τη Συρία το αμέσως επόμενο διάστημα σε άλλη εταιρία.
Να σημειώσουμε ότι η εταιρία Veolia, είναι γνωστή για μια σειρά δραστηριοτήτων σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του νερού σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας, οι οποίες δραστηριότητες είχαν καταστροφικές συνέπειες και αντιμετώπισαν έντονες αντιστάσεις.

Συνεχίζουν οι αναφορές περί μεταφοράς χημικών προς Ατλαντικό

Τέλος, αναφορικά με την χθεσινή μας ενημέρωση σε σχέση με τη μεταφορά πλέον των 500 τόνων χημικών από Πορτογαλία προς τον Ατλαντικό Ωκεανό, φαίνεται να διακινείται ως είδηση σε πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία της Πορτογαλίας, δίχως όμως να μπορούμε να επαληθεύσουμε με απόλυτη βεβαιότητα το αληθές της σχετικής αναφοράς.

Πηγές

http://www.theguardian.com/world/2014/jan/16/italian-mayor-port-gioia-tauro-syrian-chemical-weapons

http://www.dailystar.com.lb/News/Middle-East/2014/Jan-16/244260-uk-to-give-veolia-contract-to-destroy-chemicals-from-syrian-arms-arsenal.ashx#axzz2qaCjMqD6

http://portuguese-american-journal.com/portugal-us-requested-transshipping-chemical-materials-from-syria-via-terceira-azores/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

–  http://www.publico.pt/politica/noticia/eua-pediram-a-portugal-facilidades-para-transbordo-de-armas-quimicas-da-siria-1619643

http://www.correiodosacores.info/index.php/destaque-principal/4440-portugal-autoriza-transbordo-de-armas-quimicas-da-siria-no-porto-da-praia-da-vitoria

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...